Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Тешици, другог дана Духова, одржана Литија десети пут

rss

19.06.2019. Томислав Брзаковић

Свечану литургију у Храму Пресвете Богородице служио је прота Јован Живановић, старешина тешичке парохије. Верници су носили Литија главном улицом до Записа. Нови-стари колачар Месна заједница.

У Тешици, другог дана Духова, одржана Литија десети пут

У Тешици једном од највећих насеља у алексиначком Поморављу, другог дана Духова, односно Свете Тројице, сваке године се одржавала сеоска светиња Литија. После свечане литургије у Храму пресвете Богородице, верници су носили Литија, преко поља и винограда до главног Записа у центру села. То је трајало до почетка педесетих година прошлог века, када је тадашњи комунистички режим забранио одлазак у храмове и обележавње свих верских празника.

Од тада па све до почетка 21-ог века, тачније речено 2010 године, Запис, где се некада народ окупљао у великом броју, урастао је у коров и трње и био највеће ругло у селу. Почетком те 2010. године, Савет месне заједнице са председником Велибором Несторовићем, доноси одлуку да се Запис доведе у стање пре забране и да се Тешичани, поново окупљају као некада. Сви чланови Савета месне заједнице уз помоћ мештана, засукали су рукаве и за кратко време Запис је био као нов. Очишћен је коров, постављен мермерни крст, изграђен мушки и женски ВЦ, постављена жичана ограда, шибер капија, игралиште за Одбојку на песку и дечје љуљашке и тобогани. Саграђена је и настрашница за колачареве госте па и остале у случају кише да се склоне.

Први домаћин, колачар те 2010. године, био је председник Савета месне заједнице Велибор Несторовић. До прошле године када су Литије одржане девети пут, нико од присутних се није јавио да од колачара Љубише Стојановића-Шумара, преузме колач за следећу годину. То се десило и за седме Литије 2016. године када је колачар био Сава Костадиновић. Како се нико није пријавио Сава је поново био стари-нови колачар и за 2017. годину. Да се то не би десило и Љубиши, да буде и по други пут колачар за ову 2019. годину, пошто се на питање проте: Има ли неко ко жели да преузме колач за следећу годину, нико се није јавио. Месна заједница која је организовала прве Литије 2010. године, преузима колач и за десете, рекли бих смо „јубиларне литије“.

Међутим, од ове и наредних година уз све верске обреде, Литије ће се одржавати у режији Месне заједнице, која је на недавно одржаној седници Савета, донела једногласно такву одлуку. На наше питање, зашто је донета таква одлука? Ево, шта нам је рекао председник Савета месне заједнице у Тешици Велибор Јанковић-Калинац: "Прошла су та времена када су наша сеоска домаћинства била двоструко богата. С једне стране у свакој кући било је по неколико чланова породице, од 5-6 па и више. Са друге обори су били пуни крупне и ситне стоке, па када се прихвати колачара није му тешко да закоље неко шипаре, овцу или јагње. Данас тога нема, народ се проредио домаћинства су остала са по једним, два и три, ретко четири члана породице. Обори празни, на прсте се могу избројати они који имају још по нешто" каже Јанковић и додаје: "У садашњим приликама да би једно домаћинство као колачар, припремило гозбу за своје госте треба им минимум од 300 до 500 евра, а тога они немају. Наша Месна заједница је прилично добро стојећа и можемо да сваке године организујемо у нашој режији Литија. Жеља нам је да ову светковину више никада не прекидамо и доводимо у питање њено одржавање" рекао нам је Велибор Јанковић-Калинац.

На крају додајмо и то да је по завршетку обреда код Записа, колач за наредну годину преузео председник Месне заједнице Велибор Јанковић-Калинац, обављен причест верника а чланови КУД „Дејан Јовановић-Деша“, по традицији и ове године су за све присутне, одиграли неколико сплетова народних игара из ових крајева и награђени аплаузом. Уз трубаче из Бојника, гости су Литија прославили у весељу до касних поподневних сати.

Текст и фото: Томислав БРЗАКОВИЋ


# Тешица Томислав Брзаковић месна заједница литија Велибор Несторовић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима