Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

КУД “Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице обележило 71. годишњицу оснивања и рада

rss

09.11.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Културно-уметничко друштво “Дејан Јовановић - Деша“, из Тешице, у алексиначкој општини, обележило 71. годишњицу оснивања и рада.

КУД “Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице обележило 71. годишњицу оснивања и рада

Тим поводом у Дому културе, одржан је Концерт народних игара и изворних народних песама. Поред домаћина КУД „Дејан Јовановић - Деша“ у програму су учествовала и КУД “Анђели“ из Јелашнице, „Буковик“ из Мозгова и „Мерак“ из Вукашиновца. Колективима и појединцима, уручене захвалнице, за допринос у очувању културне баштине на селу.

Културно уметничко друштво „Дејан Јовановић - Деша“, из једног од највећих насеља у алексиначком Поморављу, у петак 3. новембра 2017, на пригодан начин је обележило 71. годишњицу оснивања и рада. Тим поводом у сали Дома културе, одржан је Концерт народних игара и изворних народних песама. У двочасовном програму наизменично су се смењивала КУД-а. Сплетовима игара из разних крајева Србије, публику у сали доводили су до дилиријума. Сваки наступ чланова КУД-а који ће дуго памтити, наградили су бурним аплаузом.

Домаћини су се представили играма из Поморавља, са Старе планине, шаљивим играма из Баната, Влашким играма са Хомоља и на крају играма из Врања, (на слици), спустили су завесе на бини. „Мерак“ из Вукашиновца се преставио играма из Беле Паланке и Димитровграда и изворном песмом „Сјајна месечина“, коју је отпевала Наталија Ђорђевић, (на слици). “Буковик“ из Мозгова који има и међународну репутацију, наступио је играма из околине Ниша и Црне Траве (на слици), и „Анђели“ из Јелашнице, извели су сплетове игара из Пчиње и Чобанске влашке игре (на слици). Сваки сплет свих учесника, изведен је до перфекције као да су професионалци а не обични аматери.

У паузи између првог и другог дела Концерта, председница КУД “Дејан Јовановић - Деша“, Љиљана Цветковић, уручила је колективима и појединцима захвалнице, за допринос у очувању културне баштине на селу. Између осталих су: СО Алексинац, Центар за културу и уметност Алексинац, ОШ „Аца Синадиновић“ Лоћика, Ловачко друштво „Јастребац“, Месна заједница, Удружење „Супер жене“ и Стефан Јанковић (сви из Тешице), као и КУД „Буковик“ и „Анђели“.

ОСНИВАЊЕ КУД-а

Давне 1946. године априла месеца у једном од највећих насеља, онда и сада у алексиначком Поморављу, Тешици, основано је аматерско Културно уметничко друштво „Раде Благојевић“. Имали су пет секција: музичку, драмску, фолклорну, рецитаторску и певачку. У то време младих је било ко „плеве“. Иначе, пре Другог светског рата у Тешици је постојало Соколско друштво. И они су имали пет секција у којој су предњачили тамбураши. Настављајући традицију Соколског друштва и КУД “Раде Благојевић“ је имао исти број секција. Касније, КУД добија име „Др Тихомир Ђорђевић“, по познатом научнику и етнологу у свету, који је био ученик ОШ у Тешици. Почетком деведесетих година прошлог века, КУД-о се трансформише у „Дејан Јовановић - Деша“, које име и данас носи. Дејан је био члан КУД-а и руководиоц музичке секције, а који је настрадао у том несретном рату тих година. Убраја се међу најстарија аматерска КУД-а у овом делу земље.

ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ

Од свог оснивања до данас, учествовали су на разним манифестацијама, почев од општинских, окружних, регионалних па до републичких у акцијама „Знање имање“ и „Сусретима села Србије“. Готово да се не памти, да су се некада вратили без неког признања.

Међу многобројним признањима, која су освојили на разним такмичењима широм земље, посебно место у њиховим витринама заузима Октобарска награда општине Алексинац у области културе, као и две Повеље са освојеног трећег места 1987, године у Лебану у акцији „Знање имање“ и другог места 1996. године у Јагодини „Сусрети села Србије“. У витринама је још безброј захвалница, плакета, диплома и других признања које су добијали где год су учествовали.

Због индустријализације наше земље после рата, дошло је до велике миграције сеоског становништва у град, претежно младих. То је довело до осипања чланова КУД-а и перманетног гашења свих секција, осим фолклорне која још увек егзистира. Данас по речима председнице, Љиљане Цветковић КУД “Дејан Јовановић - Деша“, у свом окриљу има 50 чланова узраста од 5 до 18 година, не само из Тешице, већ и неколико подјастребачких села.

- Да би једно КУД могло колико толико да егзистира, потребно је да има сигурну финансијску подлогу. Захваљујући повременој помоћи наше Општине и Месне заједнице за сада опстајемо, колико ће то трајати не знам - рекла нам је Љиљана Цветковић.

Нама не преостаје ништа друго, осим да им пожелимо да још дуго година, опстају на овим просторима и да нам с времена на време пружају ужитке попут овогодишњих.

Коментара: 1


# Тихомир Ђорђевић Тешица Центар за културу и уметност Љиљана Цветковић месна заједница СО Алексинац Дејан Јовановић Деша КУД Супер жене Стефан Јанковић
@cekulaleksinac @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-1)

    dobrivoje 11.11.2017.
    Pozdrav za sve ljude koji su pomogli da se ova manifestacija odrzi


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима