Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Свечана академија за Светог Саву у ОШ Житковац

rss

28.01.2020. Текст и фото: Божа Марковић

Извештај новинара РТС-а из цркве Светог Саве у Чикагу - Америка Александра Жигића говори, бар до сада по нашем сазнању, да је поводом Светог Саве у Чикагу приказана представа о Светом Сави, посебно написана.

Свечана академија за Светог Саву у ОШ Житковац

Није ни мало случајно да је иновативним текстом драматичар Драгиша Марковић, књижевник и професор припремио драму „Завет Светог Саве“, коју су ученици осмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ у Житковцу извели на свечаној академији у мултимедијалној сали ове Школе за професоре, родитеље и ученике поводом највећег ђачког празника. Драма „Завет Светог Саве“ коју је осмислио и написао професор ове школе је јединствена по томе што није коришћен шематизован рецитал за ову прилику састављен углавном од текстова више аутора који су на ту тему већ објављени, а посвећени су овом великом српском светитељу. Изведена драма у оквиру свечане академије је пре свега ауторска, до сада необјављена и по први пут веома успешно изведена, извели су је ученици - глумци аматери који по први пут глуме у једној представи. Треба да се истакне да је ова драма доста дуго припремана и веома добро изведена, јер су се ученици уживели у своје улоге, па су тако ликове у драми и карактере веома успешно дочарали.

Лица из драме: Стефан Немања - Новак Милосављевић, Ана - Анастасија Милановић, Вукан - Мартин Петровић, Каталина - Бојана Досковић, Стефан - Стефан Милићевић, Евдокија - Анђела Ђорђевић, Ана Дондоло - Марија Стојановић, Растко - Матија Јевтић, Рашка - Теа Миловановић, соло песму извела: Петра Митић, спикер Андријана Милосављевић. Присутне поздравила и честитала славу Светог Саву заменица директора Михаела.

Драма приказује сажету српску историју од Светог Саве до данас, кроз векове, страдање српског народа због неслоге, тако да и данас нисмо помирени и уједињени у једној држави. Баш зато смо, можда, и расејани по целом свету, те се тако и овај највећи ујединитељ Срба - Свети Сава обележава у многим земљама света где живе и раде Срби у својим црквама, где су оне изграђене. Тренутак за појављивање овакве драме важан је и због тога јер се обележава 800 година од постојања Српске православне цркве, док трају тихи протести у Србији и Црној Гори, јер је власт братске Црне Горе донела одлуку о одузимању имовине СПЦ у Црној Гори и намећу верницима Српске православне цркве њихову секташку цркву.

Завршавајући драму песмом „Завет Светог Саве“, коју изводе хор и глумци, коју је компоновао наставник музике Раде Ђурђевић, а аранжман написао Милан Петковић, професор музике, дат је и музички израз кроз речи и музички сажетак српског страдања у стиху: „Братска крвца не сме да се лије / проклеће вас срце Србадије!“, што довољно говори да сваки родољуб и патриота српског имена носи у срцу своју домовину било где да се налази у свету са једном мишљу да требамо једном да се помиримо, да би живели у слози, како у песми драме поручује Свети Сава: „Само слога Србина спасава!“ (слоган кога Срби нису смели да користе доста дуго после 1945,. године).

Овај датум је значајан за Основну школу „Вук Караџић“ у Житковцу, јер је прослављен у одсуству директора школе Милана Динића, који је био на додели Светосавске награде за вишегодишњи допринос квалитету основног образовања и васпитања у Републици Србији овој Школи, у Министраству просвете, науке и технолошког развоја РС.


# Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин Вук Караџић ОШ Свети Сава Милан Петковић Теа Миловановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима