Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Svečana akademija za Svetog Savu u OŠ Žitkovac

rss

28.01.2020. Tekst i foto: Boža Marković

Izveštaj novinara RTS-a iz crkve Svetog Save u Čikagu - Amerika Aleksandra Žigića govori, bar do sada po našem saznanju, da je povodom Svetog Save u Čikagu prikazana predstava o Svetom Savi, posebno napisana.

Svečana akademija za Svetog Savu u OŠ Žitkovac

Nije ni malo slučajno da je inovativnim tekstom dramatičar Dragiša Marković, književnik i profesor pripremio dramu „Zavet Svetog Save“, koju su učenici osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu izveli na svečanoj akademiji u multimedijalnoj sali ove Škole za profesore, roditelje i učenike povodom najvećeg đačkog praznika. Drama „Zavet Svetog Save“ koju je osmislio i napisao profesor ove škole je jedinstvena po tome što nije korišćen šematizovan recital za ovu priliku sastavljen uglavnom od tekstova više autora koji su na tu temu već objavljeni, a posvećeni su ovom velikom srpskom svetitelju. Izvedena drama u okviru svečane akademije je pre svega autorska, do sada neobjavljena i po prvi put veoma uspešno izvedena, izveli su je učenici - glumci amateri koji po prvi put glume u jednoj predstavi. Treba da se istakne da je ova drama dosta dugo pripremana i veoma dobro izvedena, jer su se učenici uživeli u svoje uloge, pa su tako likove u drami i karaktere veoma uspešno dočarali.

Lica iz drame: Stefan Nemanja - Novak Milosavljević, Ana - Anastasija Milanović, Vukan - Martin Petrović, Katalina - Bojana Dosković, Stefan - Stefan Milićević, Evdokija - Anđela Đorđević, Ana Dondolo - Marija Stojanović, Rastko - Matija Jevtić, Raška - Tea Milovanović, solo pesmu izvela: Petra Mitić, spiker Andrijana Milosavljević. Prisutne pozdravila i čestitala slavu Svetog Savu zamenica direktora Mihaela.

Drama prikazuje sažetu srpsku istoriju od Svetog Save do danas, kroz vekove, stradanje srpskog naroda zbog nesloge, tako da i danas nismo pomireni i ujedinjeni u jednoj državi. Baš zato smo, možda, i rasejani po celom svetu, te se tako i ovaj najveći ujedinitelj Srba - Sveti Sava obeležava u mnogim zemljama sveta gde žive i rade Srbi u svojim crkvama, gde su one izgrađene. Trenutak za pojavljivanje ovakve drame važan je i zbog toga jer se obeležava 800 godina od postojanja Srpske pravoslavne crkve, dok traju tihi protesti u Srbiji i Crnoj Gori, jer je vlast bratske Crne Gore donela odluku o oduzimanju imovine SPC u Crnoj Gori i nameću vernicima Srpske pravoslavne crkve njihovu sektašku crkvu.

Završavajući dramu pesmom „Zavet Svetog Save“, koju izvode hor i glumci, koju je komponovao nastavnik muzike Rade Đurđević, a aranžman napisao Milan Petković, profesor muzike, dat je i muzički izraz kroz reči i muzički sažetak srpskog stradanja u stihu: „Bratska krvca ne sme da se lije / prokleće vas srce Srbadije!“, što dovoljno govori da svaki rodoljub i patriota srpskog imena nosi u srcu svoju domovinu bilo gde da se nalazi u svetu sa jednom mišlju da trebamo jednom da se pomirimo, da bi živeli u slozi, kako u pesmi drame poručuje Sveti Sava: „Samo sloga Srbina spasava!“ (slogan koga Srbi nisu smeli da koriste dosta dugo posle 1945,. godine).

Ovaj datum je značajan za Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu, jer je proslavljen u odsustvu direktora škole Milana Dinića, koji je bio na dodeli Svetosavske nagrade za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji ovoj Školi, u Ministrastvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Komentara: 0


# Dragiša Marković Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Vuk Karadžić OŠ Sveti Sava Milan Petković Tea Milovanović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima