Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Бука је страшнија од звука"

rss

10.04.2018. Божа Марковић

"Бука је страшнија од звука"

На дан бомбардовања Алексинца 1999. године, у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника Васкрсења Господњег, Друштво српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" у Житковцу посетили су представници Друштва за народно просвећивање "Светионик" из Крагујевца, посебним поводом ради договора око штампања књиге у едицији "Моје село у причама и песмама".

Академик професор др Раденко С. Круљ и социолог села др Милутин Матић дошли су са изузетним разлогом ради потписивања уговора о штампању награђене књиге на конкурсу "Моје село у причама и песмама" у Гроцкој 2017. са Драгишом Марковић аутором књиге "Бука је страшнија од звука".

Књига је настала по идеји академика професора др Радета Биочанина, стручњака за еколошку безбедност, као књига дечијих песама посвећених заштиту животне средине, здравља деце и човечанства, као биљног и животињског света и планете Земље уопште, о чему се мало воду рачуна, а посеже се и за забрањененим средствима, као у случају Алексинца и много других градова и места у Србији 1999. чије последице до данас нису сагледане, а по речима ададемика Биочанина због овога треба да се усвоји национална стратегија народног здравља.

Књига се састоји из три циклуса: еколошког, митологије биља и свих спортиста и ветерана, а посебно фудбалера.

Књига почиње "Еколошком химном", која је компонована у маниру Драгише Марковића, који је по томе препознатљив. За ову песму је ноте написао Милан Петковић, аранжман Кристина Бојковић, професора музике из Алексинца.

Књига ће бити објављена и за њу влада велико интересовање јавности, посебно стручњака из поменутих области екологије, спорта, и прерађивача биља ("Адонис" Соко Бања).

Драгиша Марковић је припремио још три књиге за штампање: кратке приче "Сликали смо се на прагу куће", хумористично- сатиричну књигу "Да ли је брак светлост или мрак" и роман "Милијарда".


# Драгиша Марковић књижевност Житковац Божа Марковић - Несврћанин Милан Петковић Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима