Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Софија би могла и бесплатно на преглед ако би добила упут

rss

16.09.2019.

Тешке муке Софије Накић (16) из Житковца код Алексинца, оболеле од саркома везивног ткива у синусној шупљини и на меком непцу, као што смо већ писали, дотакле су у срце нашег најстаријег читаоца из далеке Аустралије, Михајла Хромиша (95), који је упутио помоћ од 200 долара. Према његовој жељи, дар је одмах прослеђен на њену кућну адресу, на чему се Софијин тата Бојан Накић од срца захвалио.

Фото: архива

Истина, захваљујући добрим људима из дијаспоре и суграђанима, ова љупка девојчица одлучно је наставила борбу за здравље, од када је почела да користи имунолошку терапију, али јој је подршка и даље потребна, будући да ће лечење морати да настави у Турској, како би се изборила са тешком болешћу која ју је опхрвала.

– Софија тренутно није лошег општег стања, али њена болест је напредовала у задње време и у устима већ има велику масу. Изузетно тешко прича и скоро да не може да једе, па користи искључиво течну храну. Све се то дешава зато што од маја није примила адекватну терапију за болест. После сепсе коју је добила, а о којој сте писали, Софија не добија терапију, и иако је њено опште стање задовољавајуће, болест полако напредује. Софијина докторка, на наша питања зашто не добија терапију, одговара да не сме да јој да, али такође ништа друго не ради. Не упућује нас даље и упорно избегава виђање са нама, наводећи најсмешније изговоре, а нама је потребан само један папир који би нам олакшао одлазак у Турску на лечење и који би нам помогао да тражимо од РФЗО средства, а то је „предлог за даље лечење“ који може да нам изда као Софијин лекар, а који даје сасвим другачију димензију нашем случају. Са тим папиром ми бисмо могли да остваримо право на барем 60 одсто новчане подршке, јер због времена које пролази и због стања у које су Софију довели лечећи је на начин на који је лече, то и лечење у Турској сад може само дуже да траје и много више да кошта. Наравно, тачну цифру ћу сазнати тек после дијагностичког прегледа у Турској – испричао је нашим новинарима видно забринути отац Бојан Накић.

У даљем разговору, Бојан наводи да су новац за пут и преглед прикупили од добрих људи, а који кошта 3.800 евра, међутим, и тај преглед би био потпуно бесплатан уколико би их Софијина докторка упутила.

– Пут у Турску, већ неко време одлажемо, јер Софија тренутно не може да путује авионом, а колима је неизводљиво. Наравно, наше здравство има возила која би могла да је одвезу на преглед, али ни на то немамо право, јер немамо упут. Налазимо се у поприлично незавидној ситуацији. Гледам како ми се дете пати из дана у дан, а не могу да јој помогнем. Много је то за неког ко је и одрастао, а камоли за младу девојку којој сада треба да буде најлепше, а пролази кроз муке и агонију. Новац да одемо на преглед у Турску имамо, сакупили смо, наравно помогли су нам хумани људи, ви, неке организације, али шта даље? Платићемо преглед, платићемо пут, два до три дана у Турској, а лечење? – разочарано ће Бојан, додавши:

Кроз разговор са турском болницом сазнајем да то већ може да буде и 50.000 евра, што због времена које пролази, то и због неадекватног лечења, као и напредовања болести. Ето, ни сам не знам шта нам је чинити и да ли ће се неко од лекара смиловати на нашу ситуацију. У нашем случају, један папир може да значи живот или смрт. Као да борба са овако опаком, ретком, чудном болешћу није довољна, него морамо да се боримо и са несавесним лечењем, лекарима којима је сујета на првом месту, а брига о болесној деци тамо негде, са бирократским зачкољицама, законима и шта ти ја знам…

Хвала, добри људи!

– Од када смо се задњи пут чули, ствари се нису много промениле, појединачних уплата скоро и да нема, једино по која акција. У две акције које је спровела Црква Св. Арханђела у Житковцу сакупљено је, у првој 35.000 динара и још 25.000 у другој. Ове акције је организовала Марија Брзаковић из Житковца, која је активна од самог почетка. Затим Четврта београдска гимназија, одељење ИВ5 који су сакупили 2.620 евра и послали нам. Ту акцију је иницирала Добрила Алиг Стојановић, пријатељица која живи у Немачкој, а више је пута помогла на разне начине. Такође, поменуо бих Драгана Денића, који је све ово започео и Алексу Рајковића који од почетка на свом Инстаграм профилу Алексинац_и_Околина прати и подржава све што се дешава. Бескрајно хвала свим добрим људима који су прискочили у помоћ, као и „Вестима“. Много нам значи подршка и искрено се надамо да ће бити уз нас да добијемо ову тешку битку за здравље – навео је Бојан Накић.

Рачуни за помоћ

Будући да ће Софија лечење морати да настави у иностранству, ко жели да помогне да избори и ту тешку битку, може ступити у контакт са оцем Бојаном Накићем путем телефона на број: +381 66 05 77 75 и договорити се око начина доставе помоћи.

Донације могу уплатити и на девизни рачун отворен у Уникредит банци на име:

Бојан Накић, Баштованска 17, Житковац, 18210 Алексинац, Србија

РС35170001042537200153, СЊИФТ БАЦXРСБГ

Број динарског рачуна је: 170-0010425372000-56

Извор: vesti-online.com


# Житковац лечење хуманитарна помоћ Софија Накић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима