Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sofija bi mogla i besplatno na pregled ako bi dobila uput

rss

16.09.2019.

Teške muke Sofije Nakić (16) iz Žitkovca kod Aleksinca, obolele od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, kao što smo već pisali, dotakle su u srce našeg najstarijeg čitaoca iz daleke Australije, Mihajla Hromiša (95), koji je uputio pomoć od 200 dolara. Prema njegovoj želji, dar je odmah prosleđen na njenu kućnu adresu, na čemu se Sofijin tata Bojan Nakić od srca zahvalio.

Foto: arhiva

Istina, zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore i sugrađanima, ova ljupka devojčica odlučno je nastavila borbu za zdravlje, od kada je počela da koristi imunološku terapiju, ali joj je podrška i dalje potrebna, budući da će lečenje morati da nastavi u Turskoj, kako bi se izborila sa teškom bolešću koja ju je ophrvala.

– Sofija trenutno nije lošeg opšteg stanja, ali njena bolest je napredovala u zadnje vreme i u ustima već ima veliku masu. Izuzetno teško priča i skoro da ne može da jede, pa koristi isključivo tečnu hranu. Sve se to dešava zato što od maja nije primila adekvatnu terapiju za bolest. Posle sepse koju je dobila, a o kojoj ste pisali, Sofija ne dobija terapiju, i iako je njeno opšte stanje zadovoljavajuće, bolest polako napreduje. Sofijina doktorka, na naša pitanja zašto ne dobija terapiju, odgovara da ne sme da joj da, ali takođe ništa drugo ne radi. Ne upućuje nas dalje i uporno izbegava viđanje sa nama, navodeći najsmešnije izgovore, a nama je potreban samo jedan papir koji bi nam olakšao odlazak u Tursku na lečenje i koji bi nam pomogao da tražimo od RFZO sredstva, a to je „predlog za dalje lečenje“ koji može da nam izda kao Sofijin lekar, a koji daje sasvim drugačiju dimenziju našem slučaju. Sa tim papirom mi bismo mogli da ostvarimo pravo na barem 60 odsto novčane podrške, jer zbog vremena koje prolazi i zbog stanja u koje su Sofiju doveli lečeći je na način na koji je leče, to i lečenje u Turskoj sad može samo duže da traje i mnogo više da košta. Naravno, tačnu cifru ću saznati tek posle dijagnostičkog pregleda u Turskoj – ispričao je našim novinarima vidno zabrinuti otac Bojan Nakić.

U daljem razgovoru, Bojan navodi da su novac za put i pregled prikupili od dobrih ljudi, a koji košta 3.800 evra, međutim, i taj pregled bi bio potpuno besplatan ukoliko bi ih Sofijina doktorka uputila.

– Put u Tursku, već neko vreme odlažemo, jer Sofija trenutno ne može da putuje avionom, a kolima je neizvodljivo. Naravno, naše zdravstvo ima vozila koja bi mogla da je odvezu na pregled, ali ni na to nemamo pravo, jer nemamo uput. Nalazimo se u poprilično nezavidnoj situaciji. Gledam kako mi se dete pati iz dana u dan, a ne mogu da joj pomognem. Mnogo je to za nekog ko je i odrastao, a kamoli za mladu devojku kojoj sada treba da bude najlepše, a prolazi kroz muke i agoniju. Novac da odemo na pregled u Tursku imamo, sakupili smo, naravno pomogli su nam humani ljudi, vi, neke organizacije, ali šta dalje? Platićemo pregled, platićemo put, dva do tri dana u Turskoj, a lečenje? – razočarano će Bojan, dodavši:

Kroz razgovor sa turskom bolnicom saznajem da to već može da bude i 50.000 evra, što zbog vremena koje prolazi, to i zbog neadekvatnog lečenja, kao i napredovanja bolesti. Eto, ni sam ne znam šta nam je činiti i da li će se neko od lekara smilovati na našu situaciju. U našem slučaju, jedan papir može da znači život ili smrt. Kao da borba sa ovako opakom, retkom, čudnom bolešću nije dovoljna, nego moramo da se borimo i sa nesavesnim lečenjem, lekarima kojima je sujeta na prvom mestu, a briga o bolesnoj deci tamo negde, sa birokratskim začkoljicama, zakonima i šta ti ja znam…

Hvala, dobri ljudi!

– Od kada smo se zadnji put čuli, stvari se nisu mnogo promenile, pojedinačnih uplata skoro i da nema, jedino po koja akcija. U dve akcije koje je sprovela Crkva Sv. Arhanđela u Žitkovcu sakupljeno je, u prvoj 35.000 dinara i još 25.000 u drugoj. Ove akcije je organizovala Marija Brzaković iz Žitkovca, koja je aktivna od samog početka. Zatim Četvrta beogradska gimnazija, odeljenje IV5 koji su sakupili 2.620 evra i poslali nam. Tu akciju je inicirala Dobrila Alig Stojanović, prijateljica koja živi u Nemačkoj, a više je puta pomogla na razne načine. Takođe, pomenuo bih Dragana Denića, koji je sve ovo započeo i Aleksu Rajkovića koji od početka na svom Instagram profilu Aleksinac_i_Okolina prati i podržava sve što se dešava. Beskrajno hvala svim dobrim ljudima koji su priskočili u pomoć, kao i „Vestima“. Mnogo nam znači podrška i iskreno se nadamo da će biti uz nas da dobijemo ovu tešku bitku za zdravlje – naveo je Bojan Nakić.

Računi za pomoć

Budući da će Sofija lečenje morati da nastavi u inostranstvu, ko želi da pomogne da izbori i tu tešku bitku, može stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.

Donacije mogu uplatiti i na devizni račun otvoren u Unikredit banci na ime:

Bojan Nakić, Baštovanska 17, Žitkovac, 18210 Aleksinac, Srbija

RS35170001042537200153, SNjIFT BACXRSBG

Broj dinarskog računa je: 170-0010425372000-56

Izvor: vesti-online.com


# Žitkovac lečenje humanitarna pomoć Sofija Nakić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima