Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пријатељство настављено још јаче после НАТО агресије

rss

02.07.2019. Божа Марковић

Пре двадесет година након што су сазнали посредством грчких медија и телевизије о бомбардовању Алексинца и страдању 25 цивила у НАТО агресији, миротвоци и хуманисти из грчког града Лавриа дошли су први пут у Алексинац да помогну братском српском народу. Поводом тога, град Лаврио и Алексинац су се повељом о побратимљењу побратимили, како би наставили културну и спртску сарадњу. Од тада до данас у разним значајним приликама размењују се посете званичника оба града и посленика у области културе и спорта.

Пријатељство настављено још јаче после НАТО агресије

Ових дана град Лаврио са делегацијом коју је предводио заменик градоначелника господин Такис Панајотис посетио је Алексинац. У бројној делегацији било је преко педесеторо деце кошаркаша и одбојкашица, узраста од 10 до 15 година, а било је и деце са радитељима. Многа деца из Лавриа су први пут у Србији, и граду Алексинцу. Много им се свиђа дружење са вршњацима, спортистима и то што имају прилику да се спортски изразе и докажу, као и град Алексинац са климом и много зеленила, пошто је Лаврио на мору и одликује га медитеранска клима и флора.

Последњег дана братске посете Грка Алексинцу одиграна је пријатељска кошаркашка утакмица, кадета до 15 година, "Каратеаса" из Лавриа и КК "Напредак" из Алексинца. Бројна публика младих, деце и Алексинчана уживала је, у дивном спортском поподневу, у лепој, фер и спортској игри, у којој су доминирали домаћи победивши резултатом 56: 51.

Утакмица је била динамична, фер и коректна, са резултатом који је био променљив скоро до самог краја. Резултат је био тесан скоро до завршнице. Последње пресудне кошеве за домаћине КК "Напредак" постигао је "играч из сенке" Матија Јевтић ученик VII разреда Основне школе "Вук Караџић" из Житковца, који тренира кошарку непуних годину дана, а коме се све више отвара пут ка првој селекцији. Подмладак нашем клубу је неопходан пошто је недавно ушао у Прву лигу такмичења.

Грци из Лавриа су дошли са једном великом амбасадорском поруком пошто је целу манифестацију пратио слоган са транспарента: "Спортски сусрети братских градова 2019", на грчком и српском, која треба да се пренесе и на остале области дружења, како са Грцима, али и са осталом децом Европе и света.

Током опроштајне вечере размењени су дресови тако да су Грци добили мајце са натписом "Спортско лето Алексинац", а из Алексинца у Лаврио су понета три примерка књиге "Рајевски, пуковник са три срца". Нас и Грке повезује и братска борба против Турака 1876., пошто су се и Грци са руским добровољцима и другим слободољубивим људима из Европе борили за српску слободу.

Погибијом див-јунака Николаја Николајевича Рајевског у Горњем Адровцу, пре 143 година, окончана је велика (не)протумачена љубав Ане Карењине и "Николе"- посрбљено име  Николаја Рајевског, алиас грофа Вронског из романа "Ана Карењина" Лава Толстоја.

Ово дружење наставиће се нашом узвратном посетом Грчкој септембра ове године. Оваква дружења младих из Грчке и Србије настављају традицију српско-грчког пријатељства и сећања на страдања у Првом светском рату и Голготе коју су српски војници преживели и помоћи православног грчког народа на Крфу и другим грчким градовима. Од тада до данас наше пријатељство је још чвршће и снажније са много више љубави траје.

Текст и фото: Божа Марковић


# Ана Карењина Алексинац кошарка Божа Марковић - Несврћанин школе Грчка Матија Јевтић Вук Караџић Лаврио
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима