Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Делегација грчког града Лаврио је посетила Алексинац

rss

01.10.2019. Текст и фото: Божа Марковић - Несврћанин

Од 27. до 29. септембра у Алексинцу је боравла делегација градова Лаврио и Кератеа, из Грчке. Делегацију су предводили председници Скупштина ова два града, а домаћин им је био председник Скупштине општине Алексинац Грујица Вељковић.

Делегација грчког града Лаврио је посетила Алексинац

У делегацији су били представници Симфонијског оркестра из Лаврија, под руководством маестра Тхеодороса Лебесиса, који је прве вечери извео концерт познатих грчких и европских мелодија.

Друге вечери су наступили представници Женског средњошколског фолклора из Кератее и традиционалног ансамбла народне музике, који је представио део грчког народног фолклора и игара са грчких острва. Овај ансамбл има традицију дугу девет векова, а најинтересантнији део је био плес младих невести у посебним фолкорним плисираним хаљинама које се разликују од других плесачица по томе и белом велу и белим рукавицама. Карактеристика фолклорне кореографије грчких острва је да у њој учествују најстарије чланице управе овог народног ансамбла, који је до сада имао запажене наступе у Грчкој и у свету.

У току извођења игара овог ансамбала у једном тренутку њихови играчи су сишли са бине у публику и заједно са члановима наших КУД "Мерак" из Вукашиновца и Градског КУД Алексинац заиграли коло са публиком. Председници двеју грчких градова Лаврио и Кератеа заиграли су заједно да њима, а друштво су им правили председник СО Алексинац Грујица Вељковић и други присутни у сали. У програмима су учествовали и Мешовити хор "Шуматовац" и Алексиначки градски оркестар.

Трећег дана одржана је панел дискусија у градској Библиотеци "Вук Караџић" Алексинац посвећена пројекту који финансира ЕУ који је добио Лаврио у оквиру европског програма "Европа за грађане и грађанке од 2014- 2020". Део пројекта је и отварање заједничког вишејезичког сајта ради културне сарадње, представљања градова гостију и домаћина и упознавања и зближавања младих на чему се посебно инсистира. Утврђени су оквирни садржаји сајта и представљени учесници у изради сајта. У оквиру панела представљен је филм о Алексинцу и културно - истотијским знаменитостима данас. Наступе и панел пратили су представници грчких и домаћих средстава информисања.

Ова посета Лавриа Алексинцу је допринос изради пројеката којима се конкурише за средства од ЕУ, у њима активно учествују сви заинтересовни у заједници а посебно млади. Гости су не случајно изабрали Алексинац да он буде јединствен у Србији у оваквом једном пројекту, због вековних веза и нових које се интензивно остварују од 1999. године између Лавриа и Алексинца, што је и основа пројекта. Историје ради треба поменути да је вожд Првог српског устанка Карађорђе Петровић био члан грчког друштва Филики Хетерија, које је уједињавало балканске народе у ослобођењу од Отоманског царства. Истакнуто је да за све то треба да се обезбеде услови и средства. Основа за тако нешто су кампови којих ми немамо, а који су основа за окупљање, рад и боравак и дружење младих и размени искустава. Постоје одређена искуства у узајамном досадашњем дружењу, а томе су допринеле међусобне посете младих, спортиста и представника поменутих заједница. У току ове године јуна су нас посетиле њихове спортске екипе, а августа су наши спортисти посетили Лаврио.

Дружењу су присуствовали представници Друштва српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковца који су представили фотографије и књиге Репрезентације ветерана "Србија" Алексинац, која је поводом 80 година пробоја Македонског фронта боравила у Солуну и Атини, боравку делегације Крфа Београду истим поводом тог јубилеја 1998. године, као и утакмицама младих фудбалера Грчке са ФК "Морава" Житковац и "Алпос" Алексинац и ветерана највеће солунске општине Неапори у Соко Бањи, са нашим ветеранима фудбала.

Маестру Теодоросу Лебесису уручене су ноте композиције "Цар Константин" професора др Марка Р. Алексића, нашег Алексинчанина, професора Факултета музичке уметности у Београду, у циљу афирмације културе Алексинца у Грчкој. Председнику Скупштине града Лавриа Јоанису Ј. Адамису предат је историјски спис "Рајевски, пуковник са три срца" Боже Марковића, као и текст песме "Кула Небојша" посвећена грчком јунаку Риги од Фереа, који је ту страдао. Ова песма је из нове десете књиге песама, којим се исказује ново родољубље, професора Драгише Марковића, која ће бити објављена у Бања Луци у издању Европског дефендологија центра.
Остаје настојање да се у овоме успе, а чему гости предњаче, а на нама је да им се придружимо и остваримо планиране циљеве.

Коментара: 0


# Алексинац Житковац Божа Марковић - Несврћанин Грујица Вељковић Лаврио
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима