Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Млади алексиначки кошаркаши и одбојкашице у посети Лаврију

rss

29.08.2019.

Хуманитарна помоћ која је у Алексинац стигла непосредно после разорног бомбардовања тог града 1999. године, из из хиљаду грчког града Лаврија темељ је двадесетогодишњег пријатељства. Протеклог викенда, у хиљаду километара удаљеном Лаврију боравили су млади кошаркаши и одбојкашице из Алексинца, а са њима је била и наша екипа из нишког дописништва.

Млади алексиначки кошаркаши и одбојкашице у посети Лаврију

У седишту грчког Удружења пријатељства и солидарности народа подсећање на двадесетогодишњу сарадњу: Све је почело тако што се у извештајима о бомбардовању Србије говорило о страдању цивила у некада рударском граду Алексинцу.

Адонис Мороглу, у то време председник синдиката приватника, каже да је их је то додатно погодило, јер је и у Лаврију некада постојао рудник:

"Ми тада нисмо знали где је Алексинац, али смо знали какав је живот некадашњих рударских породица. За кратко време синдикат је прикупио двадесет тона хране и лекова. Било је много препрека на том путу, али се ниједног тренутка нисмо покајали."

Пријатељство од тада није прекидано. Први пут ове године укључени су и спортисти из Алексинца, млади кошаркаши из прволигаша КК Напредак и одбојкашице из пре две године основаног клуба.

Кошаркаши су победили у узбудљивој завршници, уз разне препреке попут бодљи јежа покупљених на плажи.

Спајањем општина Лаврио и Кератеа, Лаврио је постао седиште општине Лавиотикис. Спортски клубови из Кератее због близине Атине сарађују са најпознатијим грчким клубовима, сада и са спортистима из Алексинца.

"Наш циљ је да деца кроз спорт науче нешто о историји једне пријатељске земље", Атанасиос Рерас, Спортски центар Кератеа, "да би они у будућности наставили да гаје ту значајну сарадњу."

Лаврио је по затврању рудника постао лучки град, а због свега 60 километара удаљености од Атине предвиђања су да ће врло брзо постати предграђе главног града Грчке.

Извор: Радио телевизија Србије

Коментара: 0


# Алексинац спорт синдикат Грчка Лаврио
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима