Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prijateljstvo nastavljeno još jače posle NATO agresije

rss

02.07.2019. Boža Marković

Pre dvadeset godina nakon što su saznali posredstvom grčkih medija i televizije o bombardovanju Aleksinca i stradanju 25 civila u NATO agresiji, mirotvoci i humanisti iz grčkog grada Lavria došli su prvi put u Aleksinac da pomognu bratskom srpskom narodu. Povodom toga, grad Lavrio i Aleksinac su se poveljom o pobratimljenju pobratimili, kako bi nastavili kulturnu i sprtsku saradnju. Od tada do danas u raznim značajnim prilikama razmenjuju se posete zvaničnika oba grada i poslenika u oblasti kulture i sporta.

Prijateljstvo nastavljeno još jače posle NATO agresije

Ovih dana grad Lavrio sa delegacijom koju je predvodio zamenik gradonačelnika gospodin Takis Panajotis posetio je Aleksinac. U brojnoj delegaciji bilo je preko pedesetoro dece košarkaša i odbojkašica, uzrasta od 10 do 15 godina, a bilo je i dece sa raditeljima. Mnoga deca iz Lavria su prvi put u Srbiji, i gradu Aleksincu. Mnogo im se sviđa druženje sa vršnjacima, sportistima i to što imaju priliku da se sportski izraze i dokažu, kao i grad Aleksinac sa klimom i mnogo zelenila, pošto je Lavrio na moru i odlikuje ga mediteranska klima i flora.

Poslednjeg dana bratske posete Grka Aleksincu odigrana je prijateljska košarkaška utakmica, kadeta do 15 godina, "Karateasa" iz Lavria i KK "Napredak" iz Aleksinca. Brojna publika mladih, dece i Aleksinčana uživala je, u divnom sportskom popodnevu, u lepoj, fer i sportskoj igri, u kojoj su dominirali domaći pobedivši rezultatom 56: 51.

Utakmica je bila dinamična, fer i korektna, sa rezultatom koji je bio promenljiv skoro do samog kraja. Rezultat je bio tesan skoro do završnice. Poslednje presudne koševe za domaćine KK "Napredak" postigao je "igrač iz senke" Matija Jevtić učenik VII razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Žitkovca, koji trenira košarku nepunih godinu dana, a kome se sve više otvara put ka prvoj selekciji. Podmladak našem klubu je neophodan pošto je nedavno ušao u Prvu ligu takmičenja.

Grci iz Lavria su došli sa jednom velikom ambasadorskom porukom pošto je celu manifestaciju pratio slogan sa transparenta: "Sportski susreti bratskih gradova 2019", na grčkom i srpskom, koja treba da se prenese i na ostale oblasti druženja, kako sa Grcima, ali i sa ostalom decom Evrope i sveta.

Tokom oproštajne večere razmenjeni su dresovi tako da su Grci dobili majce sa natpisom "Sportsko leto Aleksinac", a iz Aleksinca u Lavrio su poneta tri primerka knjige "Rajevski, pukovnik sa tri srca". Nas i Grke povezuje i bratska borba protiv Turaka 1876., pošto su se i Grci sa ruskim dobrovoljcima i drugim slobodoljubivim ljudima iz Evrope borili za srpsku slobodu.

Pogibijom div-junaka Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog u Gornjem Adrovcu, pre 143 godina, okončana je velika (ne)protumačena ljubav Ane Karenjine i "Nikole"- posrbljeno ime  Nikolaja Rajevskog, alias grofa Vronskog iz romana "Ana Karenjina" Lava Tolstoja.

Ovo druženje nastaviće se našom uzvratnom posetom Grčkoj septembra ove godine. Ovakva druženja mladih iz Grčke i Srbije nastavljaju tradiciju srpsko-grčkog prijateljstva i sećanja na stradanja u Prvom svetskom ratu i Golgote koju su srpski vojnici preživeli i pomoći pravoslavnog grčkog naroda na Krfu i drugim grčkim gradovima. Od tada do danas naše prijateljstvo je još čvršće i snažnije sa mnogo više ljubavi traje.

Tekst i foto: Boža Marković


# Ana Karenjina Aleksinac košarka Boža Marković - Nesvrćanin škole Grčka Matija Jevtić Vuk Karadžić Lavrio
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima