Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pacijenti svedoče: Ko dođe u kovid ambulantu u Aleksincu dobije koronu

rss

19.03.2021. Južne vesti

Kritična je epidemiološka situacija u Aleksincu, jer su u Opštoj bolnici na istom krevetu i u istoj čekaonici, u gužvi, zajedno kovid pozitivni i negativni pacijenti - upozoravaju građani koji već danima odlaze na pregled i terapiju u ovu kovid ambulantu.

Foto: Južne vesti

Ponovo svedoče o lošoj higijeni u njoj, a sada dodaju i da je jedan od prozora polomljen, a peći ne rade, pa su ledene sobe u kojima primaju infuziju. Direktor Goran Vidić kaže da su svesni problema i da traže najbolje rešenje, a najavljuje da će u roku od dva dana biti otvoren novi punkt za preglede.

Aleksinac je za godinu dana koliko traje epidemija korone često bio žarište virusa, ali nikada nije dobio kovid bolnicu. Umesto toga, teške pacijente prevoze na dalje lečenje uglavnom u Niš, a srednje teški terapiju primaju u kovid ambulanti Opšte bolnice Aleksinac.

Jedan od prozora u sobi gde pacijenti primaju terapiju nema staklo, pa je pokriven ćebetom; foto: Južne vesti

O nehigijenskim uslovima u njoj i gužvama pacijenti su već svedočili krajem prošle godine, direktor je tada priznao da im treba pomoć, ali do danas je nisu dobili i problemi nisu rešeni.

Na to pacijenti ponovo ukazuju u danima kada je epidemiološka situacija u ovoj maloj opštini na jugu, prema procenama stručnjaka - kritična, jer je oboren rekord u broju novozaraženih.

Ono što je alarmantno i neoprostivo, a što se kosi sa svim standardima i protokolima u lečenju ove opake bolesti, jeste što su i prilikom pregleda i prilikom infuzije jedni pored drugih i kovid pozitivni i kovid negativni pacijenti. Jedni pored drugih i asimptomatski i oni sa lakšom i oni sa srednje teškom kliničkom slikom - svedoči jedan od pacijenata.

Jedan od pacijenata koji već 20 dana svakodnevno boravi u ovoj ambulanti zbog terapije, tumači da je "leglo zaraze" upravo u kovid ambulanti bolnice i da zato Aleksinac ima skoro 100 novoobolelih dnevno.

Posebno je haotično u dvema sobama sa ukupno 10 kreveta, u kojima pacijenti primaju terapijsku infuziju. Neretko, u svakom trenutku na jednom krevetu prima infuziju 3-5 pacijenata. Na istom odeljenju pulmologije, lično sam video jednu prostoriju sa više od 30 kvadrata koja je pretvorena u skladišni otpad, a u toj sobi je moglo da se smesti bar još 10-15 kreveta za infuzionu terapiju.

Nema sapuna ni sredstava za dezinfekciju; foto: Južne vesti

Toalet za pacijente je, kaže, u očajnom stanju, jer nema ni sapuna ni sredstava za dezinfekciju, iako pacijenti pregled i terapiju čekaju od 5 do 8 sati.

Soba u kojoj pacijenti primaju terapiju je ledena, takođe svedoče, jer je jedan od dva prozora bez stakla, pokriven pocepanim ćebetom, a dve peći u njoj ne rade.

Zaključuju da ko dođe u ovu ambulantu i bez korone, dobiće je.

Nadležne podsećaju da epidemija ne traje dva meseca, već više od godinu dana, a da su u Aleksincu za to vreme jedina svetla tačka zdravstveni radnici, pre svega dve doktorke koje i dalje rade praktično danonoćno, kao i medicinske sestre i drugo osoblje.

Direktor zna probleme, kaže da traže rešenje

Na više konkretnih pitanja o ovom slučaju direktor Opšte bolnice Goran Vidić, koji je ranije i sam ukazivao na njih i tražio pomoć, sada odgovara da znaju za probleme i traže rešenje.

Imajući u vidu da je epidemiološka situacija na teritoriji opštine Aleksinac pogoršana, preduzimamo sve moguće mere da izađemo u susret građanima Aleksinca. U tu svrhu će u najkraćem mogućem roku biti otvoren novi punkt, gde će se obavljati pregledi pacijenata, i to u toku sutrašnjeg dana ili najkasnije u subotu - navodi Vidić.

Podseća da Opšta bolnica nije u kovid sistemu, a da za situaciju u kovid ambulanti traže rešenje koje će biti najbolje za pacijente i osoblje, ali u skladu sa mogućnostima koje aleksinačka bolnica ima, pre svega građevinskim i kada je reč o tehničkoj opremljenosti.

Izvor

Nehigijena u kovid ambulanti; foto: Južne vesti

Komentara: 3


# Goran Vidić koronavirus atd
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+20) (-)

  E Vidiću, Vidiću 19.03.2021.
  Nisi ti sposoban za direktora, jesi član sNs-a, ali tu prestaju sve tvoje sposobnosti. Bolnica je u haosu, nikad gore nije bilo. Ti i Sreten ste promašena "investicija". To ne pišem kao neko koga zanimaju pol.partije,već kao običan gradj. koji vidi da tvoje rukovodjenje ništa dobro nije donelo.
  Što se tiče miša u vidu preCednika opštine, tu i malo dete zna DA ALEKSINČANI NISU MOGLI DA DOBIJU NESPOS.vodju.

 • (+18) (-)

  Pepa prase 23.03.2021.
  Imam preca posla,nova klinika,privatna2::dd

 • (+9) (-)

  Eeee Vidiću 29.03.2021.
  Za svoju kliniku si našao mesto,za ovaj napaćen i bolestan narod nisi.. tačnije kada te izribaše ovi tvoji, našao si kakvo takvo rešenje. I ko je dao krevete,a ko posteljinu😉
  E Vidiću, u šta se čovek pretvori za šaku evrića i jedno direktorsko mesto? Tandem sa Sretenom ti je ko... NIJE TEŠKO NITI POŠTEN...ILI IPAK NE?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima