Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од институције до самосталног живота

rss

26.06.2015. Радио Алексинац

Дом за смештај одраслих лица “Кулина“ из Кулине код Алексинца данас је у Медија центру у Нишу представио свој рад у оквиру пројекта „Пут од институције до самосталног живота“ и на свом примеру објаснили колико је тешко радити са особама са менталним и интелектуалним инвалидитетом.

Од институције до самосталног живота

Ова институција као свој основни циљ представља излазак корисника из саме институције. У овом тренутку у дому је смештено 326 особа, а било их је око 560. Група од тридесетак корисника у року од 10 дана прелази у хранитељске породице чији су чланови управо запослени у дому „Кулина“.

Представници дома су ставили акценат на податак да ће у скорије време бити набављени агрегати, шест покретних лифтова, као и техничка опрема у кухињи, конкретно машине за прање посуђа већег капацитета и сензорна соба. Ова соба ће корисницима који су  везани  за кревет,  чији је поглед једино усмерен на плафон, донети живост, они ће видети различиту светлост, боју, звук, а осетиће и вибрације у фотељи.

Као највећи свој успех „Кулина“ представља то да њихове кориснике родитељи поново прихватају, док је велики успех самог терапеута да корисника научи да држи сапун и да сам опере руке.

Марија Станковић


# дом Кулина Марија Станковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима