Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od institucije do samostalnog života

rss

26.06.2015. Radio Aleksinac

Dom za smeštaj odraslih lica “Kulina“ iz Kuline kod Aleksinca danas je u Medija centru u Nišu predstavio svoj rad u okviru projekta „Put od institucije do samostalnog života“ i na svom primeru objasnili koliko je teško raditi sa osobama sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom.

Od institucije do samostalnog života

Ova institucija kao svoj osnovni cilj predstavlja izlazak korisnika iz same institucije. U ovom trenutku u domu je smešteno 326 osoba, a bilo ih je oko 560. Grupa od tridesetak korisnika u roku od 10 dana prelazi u hraniteljske porodice čiji su članovi upravo zaposleni u domu „Kulina“.

Predstavnici doma su stavili akcenat na podatak da će u skorije vreme biti nabavljeni agregati, šest pokretnih liftova, kao i tehnička oprema u kuhinji, konkretno mašine za pranje posuđa većeg kapaciteta i senzorna soba. Ova soba će korisnicima koji su  vezani  za krevet,  čiji je pogled jedino usmeren na plafon, doneti živost, oni će videti različitu svetlost, boju, zvuk, a osetiće i vibracije u fotelji.

Kao najveći svoj uspeh „Kulina“ predstavlja to da njihove korisnike roditelji ponovo prihvataju, dok je veliki uspeh samog terapeuta da korisnika nauči da drži sapun i da sam opere ruke.

Marija Stanković

Komentara: 0


# dom Kulina Marija Stanković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima