Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена четврта годишњица удружења „Супер жене“ у Тешици

rss

23.05.2018.

На манифестацијама „Пекарски дани“ у Алексинцу, и „Молитва под Миџором“, у Бериловцу код Књажевца, освојиле друго место и награде. На „Пекарске дане“ за славски колач, а „Молитвом под Миџором“ за старинска јела на осталим манифестацијама, није било награда али само учешће је вредно пажње.

Обележена четврта годишњица удружења „Супер жене“ у Тешици

Удружење „Супер жене“ из Тешице у алексиначкој Општини, на више него пригодан начин 19. маја 2018. (у суботу) прославило је четврогодишњицу свог оснивања и рада. Поред својих чланова, били су и представници Удружења „Радиност“ из Алексинца, „Етно удужење“ из Кормана, “Језеро Бован“ из Бовна, “Колибри“ из Грејача, директор Геронтолошког центра „Јеленац“ из Алексинца Драган Веселиновић, прота Јован Живановић старешина тешичке парохије и Месне заједнице. Иначе удружење је основано марта месеца 2014. године, захваљујући великом ангажовању Слободанке Павковић и још неколико жена које данас чине костур и тимским радом нижу успехе. Осим тога постају незаобилазан субјекат, свих активности не само у Тешици, општини, већ региону и републици. Успесима не повећавају само свој рејтинг већ и углед свог села.

У досадашњем раду, показале су не само своју хуманост, већ знање и умеће у кулинарству, српској националној кухињи, стваралаштву у изради традиционалних ручних радова. О успесима Удружења „Супер жене“ из Тешице, говорила је председница Мира Богдановић, која је између осталог рекла - За све време нашег постојања и рада, имале смо доста активности. Ја ћу набројати само неке по мени најважније, које су се десиле у четвртој години нашег рада. Свакако то је учешће на општинском такмичењу у Алексинцу, лане на манифестацији „Пекарски дани“, која се одржава поводом прославе дана општине. Тада смо у прављењу славскоиг колача поред врсних пекара, освојиле друго место и вредну награду. А ове године у априлу у Бериловцу код Књажевца, на манифестацији „Молитвом под Миџором“ за припремање старинских јела, такође освојиле друго место и награду. Поред ових манифестација, учествовале смо у Нишу „Дани кулинарства“, Јагодини „Тортијади“, Белој Паланци „Дани банице“ и у Кулини “Весело кулинско лето“ - рекла је на крају Богдановићева додавши да на осталим манифестацијама, није било награда,али да је само учешће вредно пажње.

Затим је као прави домаћин свим гостима наздравила, пожелела добродошлицу и да се уз скромну закуску, песму и игру осећају као у својој кући. Да би се гости још пријатније осећали, побринуло се четворо чланова КУД “Дејан Јовановић-Деша“. Они су им колико су то просторни услови дозвољавали, извели неколико сплетова народних игара из Поморавља и Понишавља. Славље није могло да прође без музике. Жеље гостију испуњавали су чланови оркестра „Маестро“ из села Катун.

И када говоримо о успесима у протеклој години, није на одмет подсетити се на успехе које су постигле до тада. Наиме само годину дана после оснивања, учествовале су на општинском такмичењу у Алексинцу у припремању ајвара. Тада су „Супер жене“ из Тешице, освојиле прво место, златне медаље и на поклон мини електрични шпорет. Као освајачи првог места, квалификовале су се за Републичко такмичење „Изађи ми на теглу“, одржаном на Златибору. То им је било прво учешће на некој републичкој манифестацији кога ће се сећати у век, јер ко зна када ће им се поново осмехнути срећа. 20 екипа колико их је било из Србије, заузеле су високо 4. место, биле међу првих пет по уређењу штанда. Међутим, највеће изненађење за све присутне такмичаре па и њих самих, што им је стручни жири, као највеселијој екипи доделио златне медаље. Наравно незаобилазан тренутак, кога ће се сећати до краја живота, је учествовање у „Жикиној шареници“ на РТС-у, са члановима КУД „Дејан Јовановић-Деша“. Своје умеће у кулинарству, прпремању националних и давно заборављених јела и домаћој радиности, приказале су целом свету на планети.

Ваља рећи да је Удружење „Супер жене“, основано пре свега из хуманитарних разлога. „Супер жене“ знају да припреме хуманитарну помоћ за децу ометену у развоју, која бораве у Кулини. Поред одеће и обуће, однесу им и слаткише па се друже по цео дан. Међутим не заборављају ни своје суграђане који су остали сами а зашли у годинама. Често их обилазе и купе основне намирнице и мало се друже. Све ово о чему смо говорили, не би било без финансијске потпоре од локалне самоуправе и месне заједнице, на чему им је удружеље више него захвално.

На крају додајмо да је обележавање 4. годишњице оснивања удружења „Супер жене“ у Тешици, протекло уз дружење иће и пиће, песму и игру, уз жељу да се наредне године поново окупе на први мали „5-тогодишњи јубилеј“.

Текст и фото: Томислав Брзаковић


# Драган Веселиновић Томислав Брзаковић Јован Живановић Супер жена Тешица Мира Богдановић пекарски дани Супер жене Слободанка Павковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима