Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Једна од ретких манифестација у алексиначком Помотрављу: Културно стваралаштво на селу

rss

04.05.2017. Текст и фото: Томислав БРЗАКОВИЋ

Учествују 13 насеља у којима постоје и раде КУД-а, лане их је било 10. Најбоље тачке учесника, биће изведене на Манифестацији „На Морави воденица стара“ у Алексинцу, јула месеца.

Једна од ретких манифестација у алексиначком Помотрављу: Културно стваралаштво на селу

Манифестацију „Културно стваралаштво на селу“ у алексиначком Поморављу, већ 14 година, организује Центар за културу и уметност СО Алексинац, која је и покровитељ.

Има за циљ очување традиције и културне баштине у Србији, као и допринос на афирмацији села у општини. У прилог овој констатацији, говори податак да је ове године узело учешћа 13 насеља у којима постоје КУД-а, лане их је било 10.

- У међусобним сусретима, који се одржавају сваке суботе или недеље почев од 9. априла, публици која долази у великом броју, посебно младим нараштајима, приказују нашу баштину. Која се огледа кроз фолклор, народне обичаје, изворне песме, народна кола на инструментима (фрула, гајде, хармоника, окарина) и друге – каже Гордана Живановић, члан жирија Центра за културу и уметност, и додаје:

- Нарочито долази до изражаја домаћа радиност. Све оно што су њихове баке и прабаке некада, плеле, хеклале, везле или ткале. За ову врсту домаће радиности, на свим смотрама влада велико интересовање. Ту су још и подсећања на традиционалну српску кухињу, у припремању давно заборављених народних јела и специјалитета - рекла је Живановићева.

Прва смотра „Културног стваралаштва на селу“, одржана је на Алексиначком Руднику 9. априла, између домаћина и Кормана. Друга, 23. априла у Дражевцу, између домаћина и Мозгова и трећа, у Тешици, једном од највећих насеља у алексиначком Поморављу, 30 априла.

Смотру у Тешици,  сали Дома културе, испуњену готово до последњег места, отворио је једном дивном здравицом Александар Миленковић из Тешице. Затим су се представили чланови КУД „Дејан Јовановић - Деша“, из Тешице, једног од најстаријих у овом делу земље, битишу више од шест деценија. Затим КУД „Младост“ из Житковца и КУД “Прћиловица“ из Прћиловице (основано пре годину дана).

Поред сплетова народних игара, из Србије, Шумадије, Лесковца, са Старе планине, “Нишка Бања“, “Влашке игре“, било је и народних обичаја „Извођење младе“ и „Наджњева се момче и девојче“ која су КУД наизменично изводила и награђивана бурним аплаузом. Изворне народне песме певале су Александра Вучић из Тешице, Мартина Шпичек и Драгана Миљковић - Прћиловица и Дијана Грујић - Житковца, којима су одушевиле публику. Аплаузе публике измамио је и виртоузним извођењем на хармоници, Марко Марковић, из Житковца.

Пре почетка надметања публика, којој ни лоше време није сметало да дође у великом броју, је могла до миле воље да разгледају изложбу домаће радиности, коју су припремиле жене Удружења „Супер жене“ из Тешице. За то су биле задужене Мира Богдановић, председница, Слободанка Павковић, Весна Вукелић, Весна Костић и Биљана Јанковић. Из Прћиловице су им се својим радовима придружиле, Јелена Ракић, Селена Костић, Лина Тасић и Тинка Миљковић. За припремање давно заборављених јела, које су гости могли на крају програма да дегустирају, побрнуле су се домаћице из Прћиловице, Житковца и Тешице.

Иначе, манифестација „Културно стваралаштво на селу“ нема такмичарски карактер. Најбоље тачке по оцени жирија у саставу: Драган Милошевић, музичар, Живица Видановић, председница, Удружења грађана „Радиност“ из Алексинца и Гордана Живановић, стручни сарадник у Центру за културу, биће приказане на ревијалној Етно вечери, на „Морави воденица стара“, која се сваке године одржава Јула месеца у Алексинцу.

На крају сваке смотре, Центар за културу представницима КУД-а, додељује захвалнице за учешће на смотри „Културно стваралаштво на селу“ и очувању народне баштине.

 

 


# Алексиначки Рудник Житковац Прћиловица Тешица Дражевац Центар за културу и уметност Мозгово удружења грађана Корман Гордана Живановић Нишка Бања Живица Видановић СО Алексинац Супер жена Тешица Драган Милошевић Мира Богдановић Дејан Јовановић Деша КУД село Александар Миленковић Александра Вучић Мартина Шпичек Драгана Миљковић Дијана Грујић Марко Марковић Супер жене Слободанка Павковић Културно стваралаштво на селу
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима