Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena četvrta godišnjica udruženja „Super žene“ u Tešici

rss

23.05.2018.

Na manifestacijama „Pekarski dani“ u Aleksincu, i „Molitva pod Midžorom“, u Berilovcu kod Knjaževca, osvojile drugo mesto i nagrade. Na „Pekarske dane“ za slavski kolač, a „Molitvom pod Midžorom“ za starinska jela na ostalim manifestacijama, nije bilo nagrada ali samo učešće je vredno pažnje.

Obeležena četvrta godišnjica udruženja „Super žene“ u Tešici

Udruženje „Super žene“ iz Tešice u aleksinačkoj Opštini, na više nego prigodan način 19. maja 2018. (u subotu) proslavilo je četvrogodišnjicu svog osnivanja i rada. Pored svojih članova, bili su i predstavnici Udruženja „Radinost“ iz Aleksinca, „Etno uduženje“ iz Kormana, “Jezero Bovan“ iz Bovna, “Kolibri“ iz Grejača, direktor Gerontološkog centra „Jelenac“ iz Aleksinca Dragan Veselinović, prota Jovan Živanović starešina tešičke parohije i Mesne zajednice. Inače udruženje je osnovano marta meseca 2014. godine, zahvaljujući velikom angažovanju Slobodanke Pavković i još nekoliko žena koje danas čine kostur i timskim radom nižu uspehe. Osim toga postaju nezaobilazan subjekat, svih aktivnosti ne samo u Tešici, opštini, već regionu i republici. Uspesima ne povećavaju samo svoj rejting već i ugled svog sela.

U dosadašnjem radu, pokazale su ne samo svoju humanost, već znanje i umeće u kulinarstvu, srpskoj nacionalnoj kuhinji, stvaralaštvu u izradi tradicionalnih ručnih radova. O uspesima Udruženja „Super žene“ iz Tešice, govorila je predsednica Mira Bogdanović, koja je između ostalog rekla - Za sve vreme našeg postojanja i rada, imale smo dosta aktivnosti. Ja ću nabrojati samo neke po meni najvažnije, koje su se desile u četvrtoj godini našeg rada. Svakako to je učešće na opštinskom takmičenju u Aleksincu, lane na manifestaciji „Pekarski dani“, koja se održava povodom proslave dana opštine. Tada smo u pravljenju slavskoig kolača pored vrsnih pekara, osvojile drugo mesto i vrednu nagradu. A ove godine u aprilu u Berilovcu kod Knjaževca, na manifestaciji „Molitvom pod Midžorom“ za pripremanje starinskih jela, takođe osvojile drugo mesto i nagradu. Pored ovih manifestacija, učestvovale smo u Nišu „Dani kulinarstva“, Jagodini „Tortijadi“, Beloj Palanci „Dani banice“ i u Kulini “Veselo kulinsko leto“ - rekla je na kraju Bogdanovićeva dodavši da na ostalim manifestacijama, nije bilo nagrada,ali da je samo učešće vredno pažnje.

Zatim je kao pravi domaćin svim gostima nazdravila, poželela dobrodošlicu i da se uz skromnu zakusku, pesmu i igru osećaju kao u svojoj kući. Da bi se gosti još prijatnije osećali, pobrinulo se četvoro članova KUD “Dejan Jovanović-Deša“. Oni su im koliko su to prostorni uslovi dozvoljavali, izveli nekoliko spletova narodnih igara iz Pomoravlja i Ponišavlja. Slavlje nije moglo da prođe bez muzike. Želje gostiju ispunjavali su članovi orkestra „Maestro“ iz sela Katun.

I kada govorimo o uspesima u protekloj godini, nije na odmet podsetiti se na uspehe koje su postigle do tada. Naime samo godinu dana posle osnivanja, učestvovale su na opštinskom takmičenju u Aleksincu u pripremanju ajvara. Tada su „Super žene“ iz Tešice, osvojile prvo mesto, zlatne medalje i na poklon mini električni šporet. Kao osvajači prvog mesta, kvalifikovale su se za Republičko takmičenje „Izađi mi na teglu“, održanom na Zlatiboru. To im je bilo prvo učešće na nekoj republičkoj manifestaciji koga će se sećati u vek, jer ko zna kada će im se ponovo osmehnuti sreća. 20 ekipa koliko ih je bilo iz Srbije, zauzele su visoko 4. mesto, bile među prvih pet po uređenju štanda. Međutim, najveće iznenađenje za sve prisutne takmičare pa i njih samih, što im je stručni žiri, kao najveselijoj ekipi dodelio zlatne medalje. Naravno nezaobilazan trenutak, koga će se sećati do kraja života, je učestvovanje u „Žikinoj šarenici“ na RTS-u, sa članovima KUD „Dejan Jovanović-Deša“. Svoje umeće u kulinarstvu, prpremanju nacionalnih i davno zaboravljenih jela i domaćoj radinosti, prikazale su celom svetu na planeti.

Valja reći da je Udruženje „Super žene“, osnovano pre svega iz humanitarnih razloga. „Super žene“ znaju da pripreme humanitarnu pomoć za decu ometenu u razvoju, koja borave u Kulini. Pored odeće i obuće, odnesu im i slatkiše pa se druže po ceo dan. Međutim ne zaboravljaju ni svoje sugrađane koji su ostali sami a zašli u godinama. Često ih obilaze i kupe osnovne namirnice i malo se druže. Sve ovo o čemu smo govorili, ne bi bilo bez finansijske potpore od lokalne samouprave i mesne zajednice, na čemu im je udruželje više nego zahvalno.

Na kraju dodajmo da je obeležavanje 4. godišnjice osnivanja udruženja „Super žene“ u Tešici, proteklo uz druženje iće i piće, pesmu i igru, uz želju da se naredne godine ponovo okupe na prvi mali „5-togodišnji jubilej“.

Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Komentara: 0


# Dragan Veselinović Tomislav Brzaković Jovan Živanović Super žena Tešica Mira Bogdanović pekarski dani Super žene Slobodanka Pavković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima