Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нишлије и Зајечарци се отимају за Бованско језеро

rss

04.01.2016. Јужна Србија Инфо

Управљање над Бованским језером одузето је пре десетак дана Граду Нишу и припојено Граду Зајечару!?

Нишлије и Зајечарци се отимају за Бованско језеро

Ову вест, за портал Грађанин, открива Часлав Спасић, некадашњи вођа сектора рибочувара и акционар некадашњег Риболовачког удружења „Јужна Морава 2“

Он тврди да ће последица тога бити да Град Зајечар наплаћује дозволе за пецање свима који то желе на Бованском језеру, уместо да то чини Град Ниш као до сада. Туристички потенцијал и да не рачунамо, како он каже.

– Министарство пољопривреде и заштите животне средине је пре десетак дана измењало границе водотокова тако да је територијално управљање над Бованским језером и околним водотоковима припало Граду Зајечару. Одузето нам је 50 километара водотока где су били наши рибочувари. И Зајечар сада има проблем да организује рибочуварску службу – прича Спасић.

Часлав Спасић: Нишу одузето око 50 километара водотокова– Шта се сада догађа? Постојала је „З.О.С.Р. Јужна Морава 2“ која управља Бованским језером и другим подручјима од 1996. године. Оно што је кључно у томе је да то наше удружење, где је одговорно лице био Никола Кумановић, није плаћало порез на додату вредност, тако да је порез нарастао на чак 45 милиона динара. Онда је наше Удружење распуштено због пореске блокаде, а акционари су остали „празних шака“. Кумановић је формирао потом „Доо Јужна Морава 2“ и сада опет жели да од надлежног министарства организује рибочуварску службу, односно да настави рад, иако је удружење дужно толике милионе Пореској управи. Такође, потписом споразума 2010. године преузета је обавезе измирења пореског дуга за предузеће које је управљало водама до тада. Начин на којим се уопште управљало удружењем је и довело до тога да Бованско језеро припадне Зајечару – тврди Спасић. Он је доставио пресуду Апелационог суда којим се налаже исплата пореског дуга.

Никола Кумановић, одговорно лице у садашњем „Доо Јужна Морава“, а некадашњем „З.О.С.Р. Јужна Морава 2“ каже „да Спасићеве тврдње нису истините да је било шта узето Нишу“.

– Никоме ништа није узето, како питате. Једноставно, министарство је направило нове границе рибарских подручја. Практично промењене су границе. Никоме ништа није узето, ни због чега него су направљене нове границе. Зајечару је, на пример, одузето Борско језеро. Јагодина је подељена, Ваљево је подељено и све се радило по томе да приближно свако има исти број чланова како би опстали. Нишу ништа није придодато. То питање, у ствари, би требало поставити министарству, а не да ја објашњавам потезе министарства – наводи Кумановић.

Никола Кумановић

– То је радник који има кривичну пријаву, на суду смо с њим више пута. Односно он је бивши радник који је подносио више пријава и инспекцији и Привредном криминалу. И ништа од тога није се показало као тачно – тврди Кумановић. Он каже да „ДОО Јужна Морава 2“ никоме не дугује за порез, „а то се, како каже, може видети на сајту Агенције за привредне регистре“.

Бованско Језеро Фото Алексинац.Нет

– Бивши корисник „З.О.С.Р. Јужна Морава 2“ која је била корисник вода до 2010. године. Касније је Уставни суд рекао као и мишљење министарства да дозвола није роба него јавни документ и то тада нико није плаћао. Од када смо регистровани као привредно удружење, нормално да се плаћа, а пре смо били удружење и то нико није плаћао јер смо били регистровани по Закону о спорту и тај порез нико није плаћао. Постоји налаз инспекције у Лесковцу из 2005. године, а која је рекла да тај порез на додату вредност за риболовачке дозволе не треба да се плаћа. И Спортски риболовни савез Србије се обраћао министарству за мишљење и тумачење. И нико у Србији није плаћао ПДВ. По њему испада намера свих да утаје ПДВ на дозволе, што би се одразило на риболовце јер би за толико дозвола била скупља – закључује Кумановић.

М.С. Грађанин Јужна Србија Инфо


# Алексинац Јужна Морава Ниш Бованско језеро Никола Кумановић Јужна Морава 2 доо Алексинац.Нет Јужна Србија Зајечар риболов Уставни суд Часлав Спасић министарство пољопривреде
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима