Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Никола Кумановић, најуспешнији директор у сектору рибочуварских фирми у Србији

rss

25.01.2014. Д. Остојић

Једну од најозбиљније организованих и уређених рибочуварских служби у Србији води наш Алексинчанин, дипл.инг. Никола Кумановић.
Дуги низ година је директор Д.О.О.Јужна Морава два-Ниш.

Никола Кумановић

То је био и повод за један краћи интервју са њим.

Поштовани г. Кумановић, чиме се све заправо бави Ваша служба и колики број људи раде у њој?

Д.О.О. Јужна Морава два корисник је дела рибарског подручја Србија Исток. Као предузеће корисник смо по новом закону о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда од 01. 01. 2010. године. Д. О. О. Јужна Морава два има запослена 17 радника од чега 15 рибочувара. Рибочувари су распоређени у 5 сектора и то:Куршумлија, Прокупље, Ниш, Алексинац и Сокобања.


Како сте опремљени обзиром да је реч о сложеном и пре свега теренском послу?

Служба располаже са 6 возила, 10-так чамаца, 5 бензинска мотора од 4-20КС, 5 електромотора, два ноћна двогледа, фотоапаратима, оружјем и свом другом опремом потребном за рад на терену.


Реците нам г. Кумановићу колико сте били успешни у 2013. години?

У току 2013 године рибочуварска служба је имала 1294 контроле на терену у којима је контролисано 16. 265 риболовца. Затечено је 1035 риболовца у различитим недозвољеним радњама.


Да ли су ти људи процесуирани тј. колико сте пријава поднели а шта сте успели да заплените?

Поднето је преко 150 пријава за различите прекршаје надлежним органима за прекршаје. У току контроле одузето је: 141 штап за риболов 291 мрежа укупне дужине 8492 м 31 струк са 320 удица 6 самица 7 калдрма 9 бубњева 2 вршке 2 змаја


Често смо Вас виђали у медијима када најављујете и неке занимљиве акције чији је циљ чишћење водених површина, шта сте све на том пољу успели да одрадите у 2013. години?

Организовано је и више акција чишћења риболовних обала и вода у сарадњи са извиђачима-Облачинско језеро а у претходном периоду чистили смо и обале Бованског језера, Бојничког језера, Растовничког језера, Нишаве и др.


За сам крај разговора, изнесите нам део Ваших планова за 2014. годину.

Планови за 2014 годину, јер сам потписао уговор са Министарством природних ресурса, рударства и просторног планирања до краја 2014. године а надам се и да ће у складу са новим законом који је у припреми да добијемо рибарско подручје на 10 година су следећи: Послат план управљања Министарству на усвајање где се предвиђа порибљавање Бованског језера оплођеним гнездима смуђа и порибљавање пастрмског ревира на реци Моравици испод бране Бованског језера. Планиране су и еколошке акције на нашим акумулацијама и другим риболовним водама. Планирана презентација Д.О.О. Јужна Морава два на сајму риболова у Нишу у априлу Објављен јавни оглас за израду амблема и имена рибочуварске службе који траје до 15. 2. у више медија.

Коментара: 2


# Јужна Морава Бованско језеро интервју Никола Кумановић Јужна Морава 2 доо Моравица
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    zoki 29.01.2014.
    bravo za njega

  • (+0) (-0)

    boki 12.03.2014.
    Za unisteno bovansko jezero


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима