Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изјава команданта КОВ генерал-потпуковника Милосава Симовића поводом Дана Копнене војске Србије у Алексинцу

rss

24.11.2018. Божа Марковић

Поводом Дана Копнене војске Србије, који је у суботу, 17.11.2018. обележен у Алексинцу, замолили смо команданта КОВ Србије генерал-потпуковика Милосава Симовића за један кратак интервју.

Фото: Нишке вести

На питање шта Војска значи у нашем друштву кроз време и данас, командант Копнене војске Републике Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић је рекао: "Хвала Богу, ево и ове године поводом Дана копнене војске, наша Војска се налази у нашем Гарнизону Алексинац, у Гарнизону који је увек поштовао и волео своју Војску. Наша Војска, Војска Србије, је део народа, део државе Србије. Она је увек значила много за нашу државу, а посебно за све грађане у њој.

Поводом 100 година од завршетка Првог светског рата и победе у Великом рату недавно смо и одржали једну вежбу под називом "Век победника 1918-2018" и извршили тактичке ватрене задатке, односно показујући извршавање тих задатака, а Копнена војска је била носилац извођења те вежбе, желели смо да српски народ, и не само српски, него сви грађани Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност, знају да је Копнена војска значајна оружана сила Републике Србије намењена да чува, сачува и очува нашу отаџбину, намучену Србију, и да обезбеди мир свим грађанима Републике Србије."

Сматрајући да је Музеј Копнене војске веома важан за историју Србије и Копнене војске Србије замолили смо команданта КОВ генерала Симовића да каже нешто о његовом настанку, на шта је он рекао: "Једног дана сам својим сарадницима рекао да ћемо направити музеј Конене Војске. Тачније сам рекао, Господо официри формираћемо спомен собу по узору на врањску, а то значи да нема слободних сати, дана и дневница, него ћемо радити викендом и после радног времена, а желећи да уважимо погинуле, њихова имена и презимена, породице погинулих и на крају генерације официра и подофицира пре нас у овој командној згради, уопште у Копненој војсци, а крајњи циљ јесте да сваки војник, сваки грађанин који уђе у зграду команде Копнене војске, када види богату историју, дугу традицију, а на крају када осети мирис тамјана у богослужбеном простору где су имена и презимена погинулих, а у богослужбеном простору су иконе анђела и светитеља, а имена наших страдалаца су имена анђела, значи спајамо анђеле и светитеље страдале за век векова, да сваки човек који уђе и види све то, када крене из зграде да изађе да помисли и каже: 'Мајко Србијо, волим Те!'.

Наравно, овде се не ради само о овој спомен соби него Музеју Копнене војске где је приказан историјат, али не само КОВ него и наше миле државе Србије. Такође, значајно место заузима у НАТО агресији и Алексинац и не само у НАТО агресији него уопште у једном делу где се спомиње Алексинац, то мало, мало место, мала општина, али са великом душом, које је страдало, односно Општина Алексинац је много страдала 1999. године у НАТО агресији и ми у Србији, сви, никада то не  смемо заборавити."

Завршавајући овај разговор са генералом Симовићем захвалили смо за присуство Војске у Алексинцу дуги низ година, честитајући генералу Симовићу Дан Копнене војске и свим припадницима овог рода уз зеље за нове успехе убудуће.


# општина интервју Божа Марковић - Несврћанин НАТО војска Милосав Симовић
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима