Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пријем код команданта заслужних за поставке у Музеју

rss

22.06.2018.

Након отварања Музеја Копнене војске и гарнизона 26. фебруара на Дан топличког устанка, команднт КВ генерал-потпуковник Милосав Симовић примио је у понедељак 18. јуна 2018. начелника Нишавског региона, више од 60 представника институција, цркве, привредника и појединаца, из Врања, Лесковца, Прокупља, Пирота, Ниша, Алексинца, Новог Сада, који су помогли у прикупљању података, уступањем музеалија, фотографија и материјала и помогли на други начин опремање Музеја КВ у Нишу.

Пријем код команданта заслужних за поставке у Музеју

Музеј КВ налази се у холовима Команде на свим спратовима на око хиљаду метара квадратних површине и настајао је од 2015. до данас, а остављен је простор за надоградњу за будуће време у тематским целинама које обухватају више од десет века од првих српских владара до садашњих лидера Републике Србије, табле да исписаним бојевима кроз историју до НАТО агресије. На Музеју КВ радило је више људи из Команде, ван радног времена и без надокнаде, а полазиште је било у Спомен соби 4. бригаде КВ и пешадијски пук књаз Милош Велики, коју је као тадашњи командант генерал М. Симовић са сарадницима урадио на сличан начин пре десетак година, с тим што је поставка Музеја КВ Ниш много већа и богатија садржајима.

Што се тиче поставки у Музеју најсадржајније су оне које се тичу српске војске од 1872. до данас у Нишу и Србији. Поставка од преко 1500 српских генерала, начелника генерал-штаба и команданата формација у Нишу, али не заостају ни подаци о онима који су управљали градом Ниш кроз дугу историју, предстсвника црквене власти, пешадијско наоружање, опрема, представе униформи и униформе од првог светског рата до сада, обележја јединица, стегови наше Војске и војски из окружења. 16186 имена страдалих од 1912. до данас, укључујући страдале на Косову и Метохији, чији су ликови на таваницама што симболизује Царство небеско испред улаза у црквицу у Команди где се врше бого-службени обреди. Имена страдалих Руса и Грка исписана у оригиналу, спортски пехари, фотографије везане за рад Војске у Србији и много другог, што не може да се у овој вести напише.

Имена страдалих на КиМ почела су да се нижу од првог страдалог војника Гешовског из Македоније, до оних који и данас страдају. Захвалнице ВС КВ за сарадњу са Командом КВ и развијање и неговање патриотизма, родољубља, слободарског духа српског народа и традицију славне српске Војске. Подршку и пружену помоћ приликом формирања и изградње Музеја КВ добила је у име Нишавског округа начелница Драгана Сотировска, његово преосвештенство епископ нишки Арсеније, четири нишка пароха, Сара Цинцаревић диригент Црквеног хора "Бранко", музеји Ниш, Лесковац, Пирот, Прокупље, Историјски архив Ниш, ГО Црвени Крст, привредници из Ниша, појединци из Ниша, Врања, Новог Сада, Алексинца. Међу Алексинчанима нашли су се Зоран Стевановић, историчар и Божа Несврћанин за уступљене фотографије из његове изложбе "Народ и Војска", која је у присуству команданта КВ генереал-потпуковника Милосава Симовића, отворена у ЦКУ Алексинац 14.2.2018, а настајале су у периоду од две деценије. У заслужне сараднике Команда КВ уврстила је и Бобана Јовановића, историчара из Нише, пореклом из Катуна. Музеј је званично отворен, и примио је све унапред најављене за посету.


Текст и фото: Божа Марковић


# Божа Марковић - Несврћанин фотографија НАТО Црвени крст Зоран Стевановић Прокупље војска Ана Јовановић Милосав Симовић Музеј копнене војске и гарнизона
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима