Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јединствена манифестација у алексиначком Поморављу: Културно стваралаштво на селу

rss

18.06.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Учествују десет насеља, у којима постоје и раде КУД-а.
Најбоље тачке учесника, биће изведене на манифестацији „На Морави воденица стара“ у Алексинцу, јула месеца.

КУД Дејан Јовановић - Деша из Тешице

Манифестацију „Културно стваралаштво на селу“ у алексиначком Поморављу, већ десет година, организује Центар за културу и уметност СО Алексинац.

Има за циљ очување традиције и културне баштине у Србији, као и допринос на афирмацији села у општини. О овоме говори податак да је ове године по тринаести пут, организована ова манифестација, у којој је узело учешће десет села.

- У међусобним сусретима, који се одржавају сваке суботе, почев од 21.маја, публици која долази у великом броју, посебно младим нараштајима, приказују нашу баштину. Која се огледа кроз фолклор, народне обичаје, изворне песме, народна кола на инструментима (гајде, фрула, окарина) и друге - каже Гордана Живановић, члан жирија, Центра за културу и уметност и додаје:

- Нарочито долази до изражаја домаћа радиност. Све оно што су њихове баке и прабаке, плеле, везле, хеклале или ткале. Ту су још и подсећања на традиционалну српску кухињу, у прпремању старих давно заборављених, народних јела - рекла је Живановићева.

Виобран Марковић (хармоника) и Драги Николић (фрула) из Мозгова

Радове домаће радиности, испред позорнице, изложиле су Тешичанке, чланице Удружења „Супер жене“, а давно заборављена народна јела, припремиле су домаћице из Мозгова. У то су се уверили посетиоци на сусрету домаћина КУД „Буковик“ и гостију из Тешице, КУД „Дејан Јовановић - Деша“ 11. јуна 2016.

Сала Дома културе, кога би многи пожелели да имају у свом селу, била је дупке пуна не само мештана, већ и комшија из суседних села. Приказаним културно-уметничким програмом и једни и други су публику доводили до делиријума.

Иначе, манифестација „Културно стваралаштво на селу“ нема такмичарски карактер. Најбоље тачке учесника, по оцени жирија, биће приказане на ревијалној Етно вечери, у оквиру манифестације „На Морави воденица стара“ у Алексинцу 12. јула 2016.


# Тешица Центар за културу и уметност Мозгово на Морави воденица стара Гордана Живановић СО Алексинац Супер жена Тешица Буковик КУД Дејан Јовановић Деша КУД Супер жене Културно стваралаштво на селу
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима