Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jedinstvena manifestacija u aleksinačkom Pomoravlju: Kulturno stvaralaštvo na selu

rss

18.06.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Učestvuju deset naselja, u kojima postoje i rade KUD-a.
Najbolje tačke učesnika, biće izvedene na manifestaciji „Na Moravi vodenica stara“ u Aleksincu, jula meseca.

KUD Dejan Jovanović - Deša iz Tešice

Manifestaciju „Kulturno stvaralaštvo na selu“ u aleksinačkom Pomoravlju, već deset godina, organizuje Centar za kulturu i umetnost SO Aleksinac.

Ima za cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine u Srbiji, kao i doprinos na afirmaciji sela u opštini. O ovome govori podatak da je ove godine po trinaesti put, organizovana ova manifestacija, u kojoj je uzelo učešće deset sela.

- U međusobnim susretima, koji se održavaju svake subote, počev od 21.maja, publici koja dolazi u velikom broju, posebno mladim naraštajima, prikazuju našu baštinu. Koja se ogleda kroz folklor, narodne običaje, izvorne pesme, narodna kola na instrumentima (gajde, frula, okarina) i druge - kaže Gordana Živanović, član žirija, Centra za kulturu i umetnost i dodaje:

- Naročito dolazi do izražaja domaća radinost. Sve ono što su njihove bake i prabake, plele, vezle, heklale ili tkale. Tu su još i podsećanja na tradicionalnu srpsku kuhinju, u prpremanju starih davno zaboravljenih, narodnih jela - rekla je Živanovićeva.

Viobran Marković (harmonika) i Dragi Nikolić (frula) iz Mozgova

Radove domaće radinosti, ispred pozornice, izložile su Tešičanke, članice Udruženja „Super žene“, a davno zaboravljena narodna jela, pripremile su domaćice iz Mozgova. U to su se uverili posetioci na susretu domaćina KUD „Bukovik“ i gostiju iz Tešice, KUD „Dejan Jovanović - Deša“ 11. juna 2016.

Sala Doma kulture, koga bi mnogi poželeli da imaju u svom selu, bila je dupke puna ne samo meštana, već i komšija iz susednih sela. Prikazanim kulturno-umetničkim programom i jedni i drugi su publiku dovodili do delirijuma.

Inače, manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“ nema takmičarski karakter. Najbolje tačke učesnika, po oceni žirija, biće prikazane na revijalnoj Etno večeri, u okviru manifestacije „Na Moravi vodenica stara“ u Aleksincu 12. jula 2016.


# Tešica Centar za kulturu i umetnost Mozgovo na Moravi vodenica stara Gordana Živanović SO Aleksinac Super žena Tešica Bukovik KUD Dejan Jovanović Deša KUD Super žene Kulturno stvaralaštvo na selu
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima