Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Спуштене завесе на манифестацији „Културно стваралаштво на селу“, за 2017.

rss

23.06.2017. Текст: Томислав Брзаковић, Фото: Милан Влајић

Надметало се тринаест КУД-ова. Изведено више од сто тачака програма.
Најбоље тачке, биће изведене на Етно вече „На морави воденица стара“ 13. јула.
Манифестацију пратило преко хиљаду посетилаца.

Спуштене завесе на манифестацији „Културно стваралаштво на селу“, за 2017.

По четрнаести пут, јединствена Манифестација „Културно стваралаштво на селу“, у алексиначком Поморављу, за 2017. годину је завршена. Завесе су спуштене на петој Смотри одржаној у Великом Дреновцу, 28. маја. Наступала су КУД: „Видовдан“, (домаћин) „Пантелеј“ (Краљево) и „Стојан Живковић“ (Трњане).

Публици, која је испунила салу Дома културе до последњег места, представили су се следећим програм: Здравицом је Ђорђе Ристић, члан КУД - „Видовдан“ (Велики Дреновац), поздравио све присутне у сали. Затим изворна песма „Жали Жаре“, у извођењу Марије Стевановић, народни обичај „Наджњело се момче и девојче“, народне песме на окарини и грани, као и песме и кола на фрули и гајдама Филип Савић, игре из Горње Јасенице, изворне игре из сврљишке котлине и играма из Владичиног Хана, означен је крај овогодишње Манифестације, “Културно стваралаштво на селу“ у алексиначком Поморављу.

КУД „Стојан Живковић“ представио се: Шаљивим играма из Баната, изворном народном песмом „Прели прело“ у извођењу Александре Илић, Драгане Младеновић и Јоване Златковић и народном песмом „Јаничар“, коју је извео Никола Стоиљковић. КУД „Пантелеј“, играма из Понишавља и Лесковца и сплетом народних кола на хармоници у извођењу Александра Илића и Николе Банковића.

БОГАТСТВО ПРОГРАМА

Програм на свим смотрама, као и овој, водио је Зоран Живковић из Житковца, бивши новинар АЛТ-а. Према сценарију, КУД-ови су наступали наизменично. Неке тачке у фолклору су изведене до перфекције, као да су професионалци, а не аматери. То је код публике на свим смотрама па и овде, изазивало праве овације одушевљења. Пре наступа домаћина играма из Владичиног Хана и спуштања завесе, Гордана Живановић, члан жирија учесницима је уручила Захвалнице Центра за културу и уметност Алексинца.

На свим смотрама „Културног стваралаштва на селу“, одржаним на Алексиначком Руднику, у Дражевцу, Тешици, Лужану и Великом Дреновцу, изведен је богат културно забавни програм. Другим речима право богатство које су КУД-ови припремили ове године.

Више од хиљаду гледалаца, на смотрама су имали прилику да виде преко сто тачака сплетова фолклора, музичких нумера, изворних песама и да не набрајамо. Поред овако разноликог програма, могли су да виде и изложене рукотворине, које су некада њихове баке и прабаке плеле, хеклале или ткале. Ту су још и припремљена давно заборављена јела из Српске националне кухиње. За која су се побринуле домаћице, учесника смотре у том насељу.

НОВИ ПОЧЕТАК

Јединствена манифестација „Културно стваралаштво на селу“, која се као што сам рекао на почетку, одржава четрнаести пут, нема такмичарски карактер као некада. Наиме, до 1996 године у Србији су се по општинама одржавали „Сусрети села Србије“. Такмичила су се КУД-а, на нивоу сваке Општине. Победници општинских такмичења, одмеравали су снаге на Регионалном такмичењу. Победник регионалног је учествовао на Републичким „Сеоским играма Србије“.

Ту част и задовољство да представљају своју Месну заједницу, Општину и Регион, имало је КУД „Др Тихомир Ђорђевић“ из Тешице, први пут 1987. године у Лебану. Тамо је одржано такмичење под називом „Знање имање“. Освојили су треће место у Србији и велику повељу. И други пут КУД "Дејан Јовановић - Деша" (под именом њиховог члана, који је у несрећном рату 1992. године погинуо у Мостару). То је било 1996. године у Јагодини на „Сусретима села Србије“, када су освојили Друго место Повељу и награду. После Јагодине ова манифестација, која је била врло популарна је угашена.

Међутим, 2003. године Центар за културу и уметност из Алексинца, покренуо је иницијативу да ова манифестација поново оживи, али под називом „Културно стваралаштво на селу“. То је био нови почетак, да се КУД - поново друже и надигравају једни друге.

- Сам назив говори да је сврха и циљ, очување традиције и културне баштине у Србији, као и допрнос на афирмацији села у Општини - рекла је Гордана Живановић, стручни сарадник Центра за културу и уметност и додала: - Прве године учествовала су неколико КУД-а, да би се из године у годину тај број постепено повећавао. И као што видите, ове године их је било 13. За наредну годину очекујем да нам се прикључи још неко КУД из наше Општине - каже Гордана.

ОДЛУКЕ ЖИРИЈА

Иако смотре „Културно стваралаштво на селу“, немају такмичарски карактер, ипак су побудиле велико интересовање, како код КУД-а, тако и код публике. А како и неби, када ће по оцени Жирија, са најбољим тачкама свог програма наступити пред далеко већим аудиторијуму, него у салама домова културе. А то је традиционална Манифестација, „На Морави воденица стара“, која се више од пола века одржава у Алексинцу. И код публике влада велико интересовање, јер им је ово једина прилика, да бар једном годишње у свом селу виде своје КУД и КУД-а из окружења.

Ваља рећи да је све смотре, Жири у саставу: Гордана Живановић, стручни сарадник Центра за културу и уметност, Драган Милошевић, музичар и продуцент и Живица Виденовић, председница Удружења грађана „Радиност“ у Алексинцу и председница жирија (на слици слева на десно), помно пратио наступе свих КУД-ова.

Они су завршили свој део посла. Приказали су свој део програма, припремљеним за ову прилику. Сада када су завесе спуштене, на нама је да донесемо исправну Одлуку, које ће КУД-о, са којим тачкама наступити на Етно вече „На Морави воденица стара“, 13. јула 2017, водећи рачуна да не направимо неку дискриминацију - изоставимо неког - рекла је Живица и додала:

- Имали смо пуне руке посла. Више од сто изведених тачака програма, требало је сваку „извагати“ и одабрати оне најбоље. Посао није био лак, али је завршен успешно. Све одлуке предложених тачака, су доношене једногласно - закључила је Живица.

Шта ће читаоци Алексинац.нета, моћи да виде 13. јула, ако се одлуче да пропрате, ову традиционалну Манифестацију „На Морави воденица стара“, у прилогу им достављам табеларни преглед свих тачака, по избору Жирија које ће по утврђеном редоследу бити изведене. До наредне године и нових смотри „Културног стваралаштва на селу“ Боже здравље.


# Тихомир Ђорђевић Алексиначки Рудник Тешица Дражевац Центар за културу и уметност Краљево Алексинац.Нет на Морави воденица стара Лужане Велики Дреновац Трњане удружења грађана Гордана Живановић Живица Видановић Драган Милошевић Зоран Живковић Видовдан КУД Пантелеј КУД Стојан Живковић КУД Културно стваралаштво на селу
@cekulaleksinac @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима