Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хумана срца даривала крв

rss

12.05.2017. Драган Јовановић, дипл. правник

Клуб „Хумано срце“ окупља 324 даваоца крви и 220 донора органа, а акција је организована у оквиру Недеље Црвеног крста уз помоћ Скупштине општине Алексинац.

Хумана срца даривала крв

И ове године Црвени крст и Клуб доборовољних давалаца крви „Хумано срце“ из Алексинца обележили су 11. мај - празник добровољног давања крви организујући традиционалну акцију прикупљања крви у комплетној организацији Завода за трансфузију крви из Ниша и Службе трансфузије крви Опште болнице из Алексинца.

Свечани почетак акције у 9 часова у Дому културе обележен је отварањем изложбе ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа општине Алексинац на тему „Крв живот значи“у организацији Црвеног крста Србије.

Поред домаћина из Алексинца учешће у овој великој хуманитарној акцији узели су и даваоци крви из Крушевца, Нишке Бање, Гаџиног Хана, Ражња, најбројнији су били запослени у Железницама Србије из Ниша, као и запослени Дома за смештај одраслих лица Кулина и ДДК из Ал. рудника, Грејача, В. Дреновца, Бовна, Љубеша, Вакупа и Тешице.

За све госте организоване су посете Завичајном музеју и Туристичкој организацији, а пријеме су приредили у Центру за културу и уметност директор Маја Радоман Цветичанин и у Скупштини општине Алексинац начелник ДД Драган Јовановић.

По речима др Братислава Миладиновића трансфузиолога Опште болнице у Алексинцу и ова акција је била изузетно успешна и показала је традиционалну племенитост и велико разумевање нашег човека за помоћ другоме и обезбеђење неопходних резерви крви, по чему се читав Нишавски округ одувек препознавао.

У акцији је прикупљено 105 јединица драгоцене течности- незаменљивог лека који живот значи, што је вредан резултат, по речима екипе Завода за трансфузију крви Ниш.

Домаћин организатор акције доделио је захвалнице организацијама Црвеног крста, а сваком госту даваоцу поклонио је књигу о историји Алексинца и боју на Делиграду.

Добровољни даваоци крви поред своје велике хуманости показали су и вештине игре у колу и плесу на заједничком дружењу организованом у реномираном алексиначком ресторану “Тиха ноћ“.

На крају срдачни испраћаји и обећање да ће се добровољни даваоци крви и наредног 11. маја срести на великој акцији хуманих срца у Алексинцу.

Текст: Драган Јовановић, дипл.правник, добитник признања за 100 давања крви
Фотографије: Звонко Брачун и Добрица Ракић, даваоци крви


# Драган Јовановић Лера Црвени крст Братислав Миладиновић Хумано срце ДДК Кулина Делиград Драган Јовановић Нишавски округ
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима