Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Алексинчани познати по хуманости

rss

11.05.2016. Јелена Мариновић, Зоран Ђорђевић

Од раних јутарњих сати, Алексинчани и гости из суседних крајева формирали су редове како би дали крв. Међу њима - и они са троцифреним бројем добровољних давања. И они који крв дају први пут.

РТС: Алексинчани познати по хуманости

Међу 1.200 давалаца из Алексинца, њих осморо крв је дало више од стотину пута. Више од 170 Алексинчана хуманост је потврдило и завештањем органа. Многи од њих, одазвали су се великој акцији организованој поводом 140. годишњице оснивања алексиначког огранка Црвеног крста и Дана добровољних давалаца крви Србије.

Немања Миленковић, ученик Техничке школе у Алексинцу, недавно је напунио 18 година: "Дошао сам да дам крв, кад ми се пружа прилика да помогнем."

Крв је дао и Драган Јовановић, из Грејача: "Драго ми је што припадам армији људи који желе да помогну онима којима је потребна крв."

Око 350 добровољних давлаца крви чланови су клуба "Хумано срце", који ради и на подизању свести о значају донорства органа.

Према речима Мише Војиновића, председника клуба ДДК "Хумано срце", од априла прошле године, 160 донора је потписало картице.

Већ потврђени хуманитарци, као Славица Крњетић из Алексинца, која је педесет пута дала крв, одлучују се и за завештање органа.

Међу вишеструким даваоцима крви и власницима донорских картица су и читаве породице.

"Ако некоме много значи и нас то чини срећнима. Зато смо потписали и донорске картице", каже Саша Божиновић из Суботинца. Драгољуб даје крв јер ће то можда некоме спасти живот.

"Највећи ми је успех", каже Тамара Божиновић, "што сам децу усмерила да буду добри људи."

За 140 година ова организација притекла је у помоћ многима - и у ратовима, и касније у поплавама, рударској несрећи, и свакодневним невољама људи.

По речима Славољуба Павловића, председника Црвеног крста Алексинац, у организацији имају и много младих волонтера.

Алексинчани су, са више од 160 јединица крви прикупљених само на дан јубилеја и потписивањем нових донорских картица, још једном послали поруку хуманости.

www.rts.rs

Коментара: 0


# Драган Јовановић Лера Црвени крст школе Славољуб Павловић Миодраг Војиновић Хумано срце ДДК крв давање крви Драган Јовановић Немања Миленковић Славица Крњетић Саша Божиновић Тамара Божиновић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима