Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Црвени крст продавао и акције АИК банке

rss

25.07.2014. Д. Остојић, ф: Фејсбук

Клуб добровољних даваоца Крви ,,Хумано срце,, је упутило отворено писмо заменику председника општине Алексинац, Чедомиру Ракићу у коме га подробно обавештавају о спорним дешавањима у Црвеном крсту.

Фејсбук профил организације Хумано срце

Након што смо потврдили аутентичност писма преносимо најинтересантније делове. Увидом у базу Агенције за привредне регистре потврдили смо и веродостојност организације Хумано срце. Њен заступник је Миодраг Војиновић.

Шта добровољни даваоци крви из Удружења Хумано срце замерају актуелном руководству Црвеног крста? У добром делу писма описују се лоши потези руководства везани за ненаменско пословање. Доводи се у питање и где је завршило комплетно постројење народне кухиње, добијено немачком донацијом а вредност те кухиње је процењена на преко 10.000 евра. Од нашег саговорника смо добили појашњење целе ситуације:

"Црвени крст је својевремо добио донацију у виду комплетног постројења за припрему хране. Та кухиња је биа професионална, и било је могуће спремање и до 600 оброка дневно. Након прекида програма народне кухиње у Алексинцу, комплетна кухиња волшебно нестаје. Делови кухиње одлазе на три различите стране, један део у једну локалну кафану, други део у пекару а трећи део одлази непознатом лицу, и све то са намером да се ти делови кухиње чувају. О свему томе постоје само усмена сазнања и писмена потврда о преузимању делова кухиње, али те кухиње нема у пописним документима нити постоје одлуке УО везане за овај случај." завршава наш саговорник.

Оно што је мени било јако занимљиво јесте податак да се алексиначки Црвени крст бавио берзанским пословањем. Наиме у власништву Црвеног крста Алексинац су биле и акције АИК банке из Ниша. У једном тренутку је вредност тих акција била 12.000.000 динара. Оног тренутка када је Црвени крст Алексинац запао у финансијску кризу, те акције су продате на Београдској берзи.

Једну од највећих замерки коју су потписници писма упутили, односи се на понашање секретара Црвеног крста Топлице Ђорђевића. Њему је замерено што је у време ванредне ситуације, настале због овогодишњих поплава у Србији, отишао на одмор.

Преносимо наводе из писма у оригиналу:

"Секретар Топлица Ђорђевић је у време ванредне ситуације у Србији и повећаног обима посла на пријему хуманитарне помоћи узео годишњи одмор и тиме повредио начела покрета и мисије Црвеног крста тако што је утицао да се успори рад Црвеног крста Алексинац."

Алексинац.Нет ће у наставцима пратити ову причу. У наредном тексту бавићемо се занимљивим моделом избора кандидата и функционера. Овим поводом смо послали званичан допис у Црвени крст Алексинац, са молбом да урадимо интервју са надлежнима. О свему ћемо читаоце благовремено обавештавати.

 

Коментара: 3


# Чедомир Ракић интервју Црвени крст Алексинац.Нет Топлица Ђорђевић Миодраг Војиновић Хумано срце ДДК АИК банка
@aleksinacnet @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+3) (-2)

  Povratak Dzedaja 26.07.2014.
  Lera uzvraca udarac

 • (+12) (-0)

  Aleksincanin 26.07.2014.
  Za kuhinju koju su dobili kao donaciju i treba se zapitati gde je, u kafani Mali cvet koju je uzeo Crveni krst, bilo je svega i svacega.Trebalo bi nadlezne zapitati pored kuhinje prve klase i za inventar gde je nestao, opremu koja je odnesena tamo, vrednost je bila ogromna, a neko je ulozio svoje vreme i veliki rad u sve to. Sramota ako su prodali sve i pokrali. KKoliko je samo imalo kreveta dobijenih iz donacije. Sramota

 • (+5) (-0)

  Aleksinčanka 30.07.2014.
  Kako oni imaju akcije AIK banke?. To je čudno ,mislim da su to akcije Fonda za poginule rudare.TO treba proveriti.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима