Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Веће интересовање за пољопривреду него за привреду

rss

03.10.2012. Извор: Радио Алексинац

Активности која је Канцеларија за младе општине Алексинац имала заједно са локалном самоуправом и америчком агенцијом за међународни развој показују да је веће интересовање младих до 30 година за сопствени бизнис у сеоским срединама у односу на град.

Веће интересовање за пољопривреду него за привреду

Анализирајући два пројекта намењена младим пољопривредницима и привредницима, координатор Канцеларије за младе Далибор Марковић наводи да се за субвенционисане пластенике пријавило се скоро три пута више кандидата од броја понуђених пластеника, док је од десет предвиђених, подељено само шест ваучера од 50.000 динара за маркетиншку кампању и рекламирање предузећа која се налазе у власништву привредика млађих од 30 година.

У Канцеларији за младе не могу да наведу тачан узрок овако лошег одзива младих привредника, али претпостављају да је ограничавање старосне доби на само 30 година допринело да се број кандидата умањи. Као још један доказ ове тврдње додају да се на досадашње обуке из области привреде и управљања малим предузећима пријављивао велики број младих кандидата, предузетника или потенцијалних предузетника.

- Изгледа да у нашој општини није довољно развијено омладинско предузетништво и да су чак и предузећа која постоје превасходно регистрована на старије људе, на људе средње генерације, док млади за сада само раде у тим предузећима. Можда неко од њих и води читаво предузеће, међутим није формално власник предузећа, што се овде тражило као услов – каже Марковић.

С друге стране, додаје саговорник, млади пољопривредници се, пре свега због економских могућности, много раније опредељују да остану на селу и да наставе да обрађују породична имања, па раније и преузимају одговорност да на себе региструју домаћинство.

За пластенике су се пријавили млади из читаве општине, али како смо сазнали у Канцеларији за младе, комисија која је одлучивала о добитницима се водила тиме да из сваког краја наше општине изабере по једног пољопривредника који ће добити пластеник.


Представљени резултати заједничког рада УСАИД-а и општине Алексинац

У згради општине Алексинац представљени су резултати заједничког рада америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Општине Алексинац на пољу развоја предузетништва и запошљавања младих.

Протеклих година радило се на развоју и имплементацији акционог плана за развој омладинског предузетништва. Током ове године у фокусу је био наставак реализације поменутог акционог плана кроз набавку седам пластеника као вид подршке младим пољопривредницима, као и подршка за шест младих предузетника у области унапређења маркетинга, израде промотивних материјала и веб презентација њихових фирми.

Уз присуство медија и предузетника, испред УСАИД-овог пројекта на скупу су се обратили Мајкл Пилсбери, директор пројекта за јачање економске сигурности, а у име локалне самоуправе председник општине Алексинац Ненад Станковић. У име младих предузетника захвалио се власник Ал-турса Милан Живковић.

Живковић је навео да програми оваквог типа могу доста да помогну малим предузећима и пољопривредним газдинствима на територији општине Алексинац и иразио наду се да ће и у наредном периоду бити сличних програма.


Приватни сектор привлачнији младим људима

На представљању резултата заједничког рада Канцеларије за младе општине Алексинац и америчке агенције за међународни развој (УСАИД) на пољу развоја омладинског предузетништва, ваучере од 50.000,00 динара за побољшање маркетиншке кампање својих предузећа добило је шест младих привредника који су учествовали на конкурсу.

Иако је конкурсом за поделу било предвиђено десет ваучера, слабији одзив заинтересованих кандидата резултат је, сматрају у Канцеларији за младе општине Алексинац, ограничавање старосне доби кандидата на 30 година. Како су објаснили, велики број младих људи ради у малој привреди, неки од њих чак и воде посао, али још увек нису и формални власници фирми, а то се овим конкурсом захтевало.

На састанку се могло чути и да је главни проблем у Алексинцу недовољно велико тржиште за пласман произведене робе, али и недостатак финансијских средстава за саму производњу. Ипак, млади привредници се слажу да је, какви год да су услови пословања, боље бити сам свој газда, него зависити од другог.

- Можда сам имао неку могућност запошљавања у јавној служби, али мислим да ипак приватни посао даје већу могућност и чак долази и до већег самоистицања и ангажовања човека – каже Милан Живковић, власник Ал-турса и један од добитника ваучера.

Он додаје да сваки млади човек који се одлучи на приватни бизнис мора имати добру идеју и веру у себе и сопствене могућности. Не сме му мањкати ни упорности, али ни спремности да у сваком тренутку буде активан и посвећен послу којим се бави.

И Ивана Стојановић, која се веома млада определила за приватни сектор, сматра да је, без обзира на све потешкоће са којима се сусрећу власници малих предузећа у Србији, ипак у предности јер има занат који може да уновчи. После завршене текстилне школе отворила је своју радњу, а поред шивења по мери и свих врста преправки, ова млада предузетница има изложене и готове моделе којима жели да привуче неодлучне муштерије и да им покаже свој таленат и своје умеће.

Мада је време тешко, а криза велика, и Ивана и Милан се слажу да је будућност много извеснија у приватном него у јавном сектору и охрабрују све младе људе који имају ентузијазма, воље и могућности да покрену сопствени бизнис.


video...

Коментара: 1


# председник општине привреда школе Ненад Станковић пољопривреда ко је ко Далибор Марковић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Dragana 07.10.2012.
    Mladi Zivkovic je pravi primer preduzetnika u nasem okruzenju.Laze,izmislja,prevozi putnike u autobusima bez klime,naravno na najvecim temperaturama, a u slobodno vreme realizuje cekove za registraciju po mesec dana pre roka dospeca.A na cekovima je on inace napisao datum,ali su to u banci prepravljali datum?! Ko i najmanje zna nesto o tome,bice mu sve jasno. Znaci,nikako registracija auta preko njegove firme, a i o putovanju sa njegovom firmom dobro razmislite.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима