Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вучић у Алексинцу: Норвешка помоћ општинама у Србији

rss

07.02.2019. Јужна Србија Инфо

У Алексинцу је представљен пројекат "Норвешка за вас – Србија" вредан 4,27 милиона евра, у оквиру којег се пружа помоћ 91 локалној самоуправи у Србији.

Вучић у Алексинцу: Норвешка помоћ општинама у Србији

- Хвала што нас учите да радимо, што нас учите процедурама, што ће значити више уштеђеног новца и више боље потрошеног новца у будућности, поручио је Вучић, истичући да је Норвешка искрен пријатељ Србије.

Пројекат се спроводи од августа 2018. до јула 2020. године, у партнерству са Владом Србије и у сарадњи са националним и локалним институцијама, а ради оснаживања и развоја неразвијених подручја у Србији, односно градова и општина који спадају у трећу и четврту групу развијености.

Представљање пројекта "Норвешка за вас – Србија"

Председник Србије Александар Вучић обратио се учесницима скупа на којем учествују челници 91 локалне самоуправе укључене у пројекат "Норвешка за вас – Србија" и поручио им да се кроз такве пројекте учи како се транспарентно и одговорно обавља посао у локалним самоуправама.

"Норвешка је искрен пријатељ Србије. Хвала што нас учите да радимо, што нас учите процедурама, што ће значити више уштеђеног новца и више боље потрошеног новца у будућности", рекао је Вучић и захвалио за помоћ Норвешке која траје од 2000. године и која износи 250 милиона евра кроз различите донације.

Како је рекао, важно је што је на данашњем скупу велики број председника општина, не само пројекта и новца који ће бити издвојен за њих у износу од 4.200.000 евра, већ и због тога што ће кроз пројекте научити како се транспарентно и одговорно обавља посао у локалним самоуправама.

"Воле наши председници општина кад добију новац са стране, а посебно ненаменске паре од Владе па да троше како хоће, али нама је важно да добијају преко вас и УНОПС-а да знамо како се троши", рекао је Вучић.

Он је као пример навео да постоји велики број вредних жена, које имају своје радионице и које су спремне да раде и по 12 сати, али да неко мора да помогне да ти њихови призводи изађу на тржиште и да се те жене додатно запосле.

Вучић каже да је Србија захвална Норвешкој јер њихова подршка иде у различитим правцима – од борбе против насиља над женама, преко владавине права, демократије и до подршке у најтежим тренуцима као што је то било у Обреновцу.

"Посебно сам срећан јер се сада улаже у Алексинцу у негу старијих особа, али и због Новог Пазара и школе 'Стефан Немања' ", додао је председник.

Вучић је захвалио норвешком амбасадору Арнеу Санесу Бјернстаду."Хвала вам, ја вас молим да размотрите молбу да дате још мало пара", рекао је Вучић кроз осмех и додао да верује да га амбасадор неће одбити.

"Хвала на свакој врсти подршке и помоћи, изузетно то ценимо и желимо још много тога да научимо од вас и да људи у Србији виде и осете део живота, начин на који живите у Норвешкој и у једном делу развијеног света", рекао је Вучић.

Скупом се обележава дугогодишње успешно партнерство Норвешке и Србије и представљају примери релевантних пројеката спроведених уз подршку норвешких донација, као и текућих пројеката и програма који се у нашој земљи реализују уз помоћ Норвешке.

Оснаживање и развој неразвијених подручја у Србији 

Фокус је на повећању могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, на подршци социјалној кохезији и инклузији у неразвијеним подручјима.

Такође, пројекат је усмерен на побољшање животних услова и развоју локалне инфраструктуре и јачању информационе безбедности Владе Србије.

Скуп је отворио домаћин, председник општине Алексинац Ненад Станковић, који се захвалио Амбасади Краљевине Норвешке на пројектима који су реализовани претходних година, у сарадњи са Амбасадом и УНОПС-ом.

Он је додао да је Алексинац и даље занитересован да подижемо ниво те сарадње.

Захвалио је и председнику Србије Александру Вучићу на посети и додао да је Алексинцу част што је домаћин данашњег скупа.

Истакао је и да је Вучић посећивао Алексинац више него сви председници државе у последњих 100 година скупа и додао да одлично познаје и сеоско подручје на територији Алексинца, те приметио да та чињеница довољно говори.

У склопу пројекта "Норвешка за вас – Србија" до сада су спроведена два позива за финансирање пројеката за развој локалне инфраструктуре и за спровођење стручних обука у складу са локалним акционим плановима за запошљавање које ће Норвешка финансирати са милион евра.

Оцењивање пристиглих предлога пројеката требало би да буде завршено у марту 2019. године, а финансијску подршку од 30.000 до 100.000 евра добиће најмање осам пројеката за развој локалне инфраструктуре.

Током трајања пројекта "Норвешка за вас – Србија", биће објављени и позиви за пројекте приватног сектора који ће повећати могућности за запошљавање.

Такође, предвиђена је и изградња цевовода у водоводној мрежи у Прешеву дужине 7,7 километара.

У циљу унапређења услуга социјалне заштите у Србији, Норвешка ће подржати иновативна решења у управљању људским ресурсима у пет пилот локалних самоуправа и њиховим центрима за социјални рад.

Норвешка подржава развој Србије кроз финансирање различитих пројеката које спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС.

Представљању пројекта присуствовали су амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјернстад, министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као и челници локалних самоуправа којима се пружа помоћ.

Јужна Србија Инфо


# председник општине општина Александар Вучић школе Ненад Станковић Јужна Србија Зоран Ђорђевић Бранко Ружић Норвешка
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима