Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Станковић: Пољопривреда, лежишта мрког угља и привлачење инвеститора главни пут Алексинца

rss

12.10.2017. Грађанин

Нишки портал Грађанин објавио је интервју са председником општине Алексинац, Ненадом Станковићем.

Ненад Станковић, фото: Инфо-Г

Како Станковић никада није одговорио на наше захтеве за интервјуисањем, овом приликом преносимо интервју који су урадиле нишке колеге.

Кажите нам три друштвено – привредна правца у којима би Алексинац са околним селима требало да види своју будућност? Да ли је то пољопривреда, привлачење инвестиција… зашто је Алексинац на добром путу?

Пољопривреда је, дефинитивно, најважнија привредна грана у општини Алексинац, поред производње хране потребно је више радити на преради, дакле радити на развијању прехрембене индустрије. Привлачење инвестиција је нешто на чему константно радимо како би запослили и становнике општине чија егзистенција не зависи од пољопривреде, да смо на добром путу показује у континуирано смањење незапослених.

Шта је то, који је то капитал који Алексинац има, а који би могао на најбољи начин да се искористи у привредном, друштвеном, па и туристичком смислу?

Велика лежишта мрког угља представљају огроман капитал наше општине и надамо се да ћемо уз подршку Владе Републике Србије и ЈП ПЕУ Ресавица успети да отворимо нове јаме за експлоатацију угља на Алексиначком Руднику. Иако туризам не представља примарну грану привреде, општина Алексинац поседује велики туристички потенцијал у богатом историјском наслеђу, културно – историјским споменицима и објектима од историјског значаја као што су: Манастир Св. Стевану Липовцу, Спомен Црква Н.Н. Рајевског (гроф Вронски из „Ане Карењине“) у Горњем Адровцу, Делиград, Шуматовац, Манастир Св. Роман, Манастир Св. Нестор у Витковцу, у пририодним богатствима (Бованско језеро, ловишта, термални извори) и изузетном географском положају (Коридор 10, близина Сокобање и Ниша)

Фото: Радио АлексинацНалазите се међу пет општина у Србији у којима се најбже издају грађевинске дозволе. То би свакако требало искористити. Какви су вам планови у том административном успеху. Да ли ћете то на неки начин рекламирати ради већег привлачења инвестиција, како сте успели да се котирате на тако високо место?

У процесу подизања нивоа организације у општинског администрацији у свим областима постигли смо врло добре резултате. Младим и способним кадровима, добром организацијом и успешном применом Правилника о поступку спровођења обједињене процедуре омогућили смо потенцијалним инвеститорима да Алексинац буде привлачније и атрактивније место за улагање капитала.

Шта са пољопривредом у алексиначким селима. Опште је познато да је земља око Мораве једна од најплоднијих у земљи. Како то искористити, да ли има планова за субвенције пољопривреника. Како пољопривреднику омогућити да му се побољша стандард?

Иако је Алексиначка котлина богата плодним земљиштем, сматрамо да капацитети и потенцијали нису довољно искоришћени. Због тога Општина сваке године преко Фонда за развој пољопривреде издваја средства, као једну од мера за бољи живот и стандард суграђана и житеља општине који живе у руралним срединама. Изједначавање услова живота на селу онима у градској средини је наш континуирани задатак, а то подразумева унапређење инфраструктуре – добри путеви, вида за пиће, јавна расвета и све што живот грађана чини лагоднијим и комфирнијим. Наравно, препознајемо и проблеме – уситњеност парцела и недовољне површине под режимом наводњавања – и трудићемо се да у наредном периоду радимо више на решавању истих.

Шта је највећи друштвено – привредни проблем, тренутно, општине Алексинац. Шта је то што би могло да се реши и олакша вам посао?

Поред позитивних кретања, стопа незапослености је још увек изнад републичког просека. Радићемо још интезивније на довођењу домаћих и страних инвеститора, као и на подизању капацитета постојећих, наравно уз подршку Владе Републике Србије.

Колико и која предузећа су најавила долазак и формирање погона у општини Алексинац. Која су то предузећа и чиме се баве.

Инвеститори у области текстила су врло заинтересовани за долазак због добре инфраструктуре, уређеног земљишта, способне и квалификоване радне снаге. Једна од предности наше општине је и брзина издавања грађевинских дозвола, те ће постојећи и нови привредни субјекти који желе да прошире своје капацитете имати максималну логистичку подршку.

Колика је садашња стопа незапослености и како је решити. Алексинац се налази на Коридору 10, да ли ту има шансе за формирање погона, кампова, бензинских пумпи, а у преносном смислу да ли ту има шансе за већи број запошљавања?

У последњих пар година број регистрованих незапослених лица је смањен за 1.500. Напоменуо бих да је повећан број запослених у приватном а смањен у јавном сектору, што је одлика реалне и здраве економије. Општина Алексинац се налази на самом Коридору 10 и има потенцијале како за развој привреде, тако и за пружање великог броја услуга и развој трговинске делатности.

Који су вам даљи планови на популаризацији општинских ресурса? Шта је изводљиво урадити, а да од тога имају грађани корист?

У наредном периоду циљ је задржати позитиван тренд у разним областима где има помака. Користити све могуће механизме да се истакну добре и позитивне ствари, а не само негативне.

Ненад Станковић, председник општине Алексинац

Рођен је 18. новембра 1958. године у селу Суповац (тада Општина Житиште, данас Градска општина Црвени Крст – Ниш).

Основну школу похађао је у Житковцу и Алексинцу. Матурирао је у Алексиначкој гимназији. Дипломирао је социологију на Филозофском факултету у Нишу. Радио је у грађевинским предузећима и Алексиначким рудницима да би касније предавао у Алексиначкој гимназији. Био је члан Српске радикалне странке да би после формирања Српске напредне странке прешао у ову партију. Отац је двоје деце.

И. Мојсиловић, Грађанин

Коментара: 29


# председник општине СНС Вронски општина незапосленост Бованско језеро инвестиције интервју Црвени крст Ненад Станковић Радио Алексинац пољопривреда
@sns_aleksinac @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+36) (-43)

  gradjanin 12.10.2017.
  Neka gospodin Stankovic uzme motiku i nek radi poljoprivredu...
  stopa nezaposlenosti se smanjila jer ako zakasnite 15 minuta za prijavu odma vas brisu iz sistema... cim niste u sistemu biro rada... odmah nezaposlenost se smanjuje... tako je gospodin stankovic smanjio nezaposlenost

 • (+33) (-44)

  Pokret Socijalista pita 12.10.2017.
  Da li je tačno da je Neša ponavljao u Gimnaziji jer je imao 9 zaključenih jedinica?

 • (+23) (-43)

  rudar 12.10.2017.
  Lazu te duso lazu,jos ti rudnik vode lopovi iz Sjenice i DS.

 • (+27) (-40)

  Ljilja 12.10.2017.
  Predizborna obecanja kao i uvek pred izbore

 • (+14) (-24)

  Nemanja 12.10.2017.
  Neka g-din precednik demantuje info da su odbili 2 investitora,jer navodno nemaju lokaciju.
  Jedan je otišao za Niš,a drugi će u Belu Palanku

 • (+33) (-26)

  Neutralni 13.10.2017.
  Gledano iz ugla aleksincana, ocigledno je da su sve prednosti Aleksinacke opstine kao geografske regije predstavljene. Aleksinac se krece u dobrom pravcu, pocinje da ozivljava privreda (koje nije ni bilo posle sankcija i bombardovanja), a i poljoprivrednici imaju sve vise i vise pomoci i potsticaja od drzave i opstine.

 • (+34) (-27)

  Milica 13.10.2017.
  I najveci skeptici moraju priznati da se u Aleksincu sve menja na bolje. Sve je vise i vise firmi i radnih mesta. Bilo bi odlicno kada bi i Aleksinacki rudnik ponovo proradio, ali to zavisi najvise od drzave...

 • (+30) (-23)

  Zoran Tanaskovic 13.10.2017.
  Radim trenutno u jednoj niskoj firmi, ali su mi komsije zaposljeni u Grameru i zive sasvim solidno od plata. Ne kazem da je sve idealno, treba jos da se radi na ozivljavanju privrede, ali perspektive za mlade u aleksincu definitivno ima.

 • (+27) (-29)

  Milan G.Adrovac 13.10.2017.
  Sto se opstine Aleksinac tice, zadnjih godina je primetno poboljsanje svuda - ulice su cistije, urednije, lokalni putevi se bolje odrzavaju. Cak se i mladi vracaju selima, jer iz opstine dobijaju podsticaje. Sto se mene tice, pohvale, neka se nastavi u tom pravcu.

 • (+28) (-24)

  Za "gradjanina" 13.10.2017.
  Koliko sam upucen, Nenad Stankovic je profesor, ima diplomu i nema potrebe da radi poljoprivredu, a i rukovodi opstinom (i to, na zalost zlobnika veoma uspesno), pa nema ni puno vremena za to. Kako god, poljoprivreda ce se sve vise razvijati u Aleksincu, a uporedo sa njom i privreda.

 • (+26) (-24)

  Ceca 13.10.2017.
  Mogu vam priznati da sam pre 10-ak godina mislila da nema sansi da se Aleksinac vrati nekadasnjem "sjaju", kada se reka radnikaslivala oko mosta na Moravici. Zadnjih nekoliko godina vidim primetne pomake u dobrom smeru. Ukoliko jos jedna jaka firam poput Gramera dodje u Aleksinac (a ocigledno je da ce tako biti), bice mi drago da nisam bila u pravu.

 • (+26) (-25)

  SALE 13.10.2017.
  Pustimo ove ljude samo nek rade bre! Konacno je dosao neko na celu Aleksinca ko radi u interesu stanovnika!

 • (+28) (-21)

  Radisa M. 13.10.2017.
  Cinjenica je da Vucic mnogo trci - to se sve prenosi sa vrha drzave i na opstinu. Nasi opstinari trebaju samo ispratiti sve i stvoriti uslove za potencijalne investitore. Verujem da ce se sve kretati iz godine u godinu na bolje, samo da ostane mir u Srbiji.

 • (+28) (-22)

  ValentinA 13.10.2017.
  Ja vam mogu reci samo ono sto vidim - zadnjih godina uradjena je jedna jednosmerna ulica, sada se radi druga, korito Moravice se veoma brzo uredjuje, ljudi rade - jednom recju ALEKSINAC ZIVI! :)

 • (+15) (-29)

  Pokret socijalista pita 13.10.2017.
  Od kada je Nesq predsednik u Aleksincu je sve bolje.
  U opstini je napravljen WC od 30.000 evra.
  Izgradjen je plato kod Doma kulture za 400.000 evra.
  Aleksinackim direktorima kupio 15 limuzina da se svrckaju.
  Protiv opstinskih funkcionera podneto 6 prekrsajne i 3 krivicne prijave. Zloupotreba budzeta dokazana za 120 miliona dinara.
  U celu vlast jedini normalan direktor je Buda Markovic

 • (+27) (-29)

  Uzoran gtadjanin 13.10.2017.
  Citam komentare i nemogu sa verujem koliko botova ima pa svi komentari osim 3 su SNS!!!!! Sta se u Aleksincu promenilo nabolje u zadnjih 20 god. NISTA SAMO NAGORE!!!!!! SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOST.... KOLIKO MLADIH LJUDI JE NAPUSTILO ALEKSINAC?????? I NIKO SE NEVRACA I SVOJ NOVAC NE ULAZE U Aleksinac zbog lopova DANIJELE POPA RACETA VESNE MOGU DA NABRAJAM I D argumentujem ..... Ko nam vedri i oblaci u opstini GORANCI I ALBANCI RADI STA HOCE !!!!! ULICE SU NAM PUSTE POSLE 15 H OMLADINA DROGIRANA KONSTANTNO PRIVREDNICI PREVARANTI NIJEDNA FIRMA U ALEKSINCU SE NEEVODI NA VLASNIKA VEC NA PERU MIKU LAZU !!!! LAZEM PROVERITE !!!!! ALEKSINAC GRAD DUHOVA !!!! _UZDRAVLJE!!!!

 • (+28) (-16)

  Grujica 14.10.2017.
  Ne znam ni ja kako uspevaju ali nesto se desava poslednjih godina u Aleksincu... na bolje. Vidi se to, neko ce priznati neko nece. Mislim da najvece zasluge imaju mladi ljudi, Dalibor Radicevic, Dejan Milosevic i Dalibor Markovic koji guraju ceo sistem jer su vredni mladi ljudi.

 • (+12) (-2)

  VIOLETA 14.10.2017.
  Skolski odbor O.S. Zitkovac 13.10.2017, izglasao nepoverenje diroktoru Zoranu i smenio ga. U skladu sa temom POLJOPRIVREDA, molim vas da jednu njivu opredelite za njega, sve u nadi da se vlast nece setiti da ga goni za brojne zloupotrebe u delu prijema radnika, gradjevinskih radnika, itd.

 • (+12) (-1)

  SILVANA 14.10.2017.
  Zoran, bivši direktor skole Zitkovac nije sposoban ni za poljoprivredu i tamo ima da zabrlja. Nije on za nista. Ali sta je sa Mirom sekretarkom koja sve zna i pokrivala ga u svemu ?

 • (+13) (-1)

  Мотика за Зорана 14.10.2017.
  Браво за школски одбор ОШ Житковац који је сада већ бившем директору Зорану изгласао неповерење, 13.10.2017. Зорану остаје МОТИКА и да се врати коренима, тамо одакле је дошао - али без Виолете.

 • (+13) (-1)

  OŠ ŽITKOVAC - DRUGA ŠKOLA 14.10.2017.
  OŠ Žitkovac je druga po veličini škola u opštini Aleksinac, od ukupno 14 (osnovnih, srednjih i jedne visoke).. Prosto je neverovatno da administratore ovog sajta ne interesuju burna događanja u drugoj školi po veličini u opštini Aleksinac ili su oni "svoji" pa im se ne sviđa što je njiuhov DOS (DSS) direktor smenjen na osnovu vrlo jasnih i argumentovanih prekršaja ?

 • (+6) (-5)

  Marina 25.10.2017.
  Komentar za vest: "Директору комуналног кривична пријава, зашто баш сада?"
  Izvinjavam se unapred sto pisem u okviru ove vesti, ali je za onu za koju zelim pisati komentar ONEMOGUCEN. Prvo pitanje redakciji: Zbog cega objavljujete neku vest, a onemogucavate gradjanima da komentarisu? Primetila sam da je to UGLAVNOM za one vesti (saopstenja) koja daje Demokratska stranka. Da li su oni "zasticeni" misljenja javnog mnjenja?! Administratori, molim vas, otvorite svaku vest kako bi mi, gradjanke i gradjani mogli dati svoje misljenje. Elem, da se vratim onome sto zelim reci...
  Naime, mora se JASNO I GLASNO reci da taj prozvani "Buda" sasvim uspesno vodi preduzece koje mu je povereno. Preduzece posluje sa dobitkom, cene usluga su godinama nepromenjene, a kvalitet usluga se popravio. Ko misli drugacije, izvolte, demantujte me. Hvala redakciji ovog portala, ukoliko ima hrabrosti da objavi ovaj komentar. Ako se trude da budu nezavisni, objavice. :)

 • (+4) (-9)

  Jasmina I. 25.10.2017.
  Sticajem okolnosti, u toku sam sa ovom vescu, pa bih da dam neki demant na saopstenje demokrata.
  Sigurno je da doticni inspektor Slavisa Krstic nije pustio krivicnu prijavu direktoru Budi, niti se gospodin Buda kandidovao za predsednika opstinskog odbora SNS-a u Aleksincu. Prema tome, ovo saopstenje nema blage veze sa istinom. Inaci, saglasna sam sa Marinom da bi bilo lepo da se dozvoli komentarisanje ove vesti.

 • (+6) (-15)

  ZORAN 25.10.2017.
  Procitao sam doticno saopstenje DS-a i, koliko sam zapazio, u njemu nema NI TRUNKE ISTINE! Mislim da su se "okomili" na pogresnog coveka. Naime, pod rukovodstvom Budimira Markovica doticno preduzece belezi svake godine sve bolje i bolje rezultate. Ne kazem da je sve idealno, da "cvetaju ruze", ali je cinjenica da je kvalitet usluga na nivou, naplata je odlicna, radnici su zadovoljni platama, koje su pristojne i redovne. Prema tome, po mom misljenju, da su ljudi iz demokratskih stranaka ( DS-a i DSS-a ) radili kako treba kada su upravljali opstinom, ne bi ni bili gde jesu sada, na marginama politickog zivota Aleksinca! Neka barem puste sposobne ljude da vode ovaj grad.

 • (+4) (-10)

  Ratko 25.10.2017.
  Mislim da je ovo saopstenje demokratske stranke vise u svrhu razbijanja jedinstva SNS u Aleksincu nego sto ima veze sa istinom. Verujem da ce ih u buduce biti sve vise i vise ali zanemaruju da je ovaj portal bas zbog ocigledne naklonjenosti demokratskoj stranci sve manje i manje citan. Ne zanimaju ljude "spekulacije" u vezi sa migrantima, nezavrsenoj fontani, lazima u vezi sa predsednikom opstine, direktorima preduzeca - narodu je DOSTA LAZI, ima oci, vidi sta je istina! (migranata nema, fontana zavrsena, rad predsednika opstine je transparentan, direktori rade savesno, nikada bolje...)

 • (+4) (-10)

  Zika 25.10.2017.
  Zaista, zbog cega se vesti sa saopstenjem DS-a ne mogu komentarisati? Jesu li te demokrate zasticene?
  Cinjenica je da ovaj portal ionako prati veoma mali broj ljudi, jer su se kompromitovali spekulacijama i neistinama. ( "dolazak" migranata, nedovrsena fontana, rad opstinskih organa, rukovodjenje lokalnim javnim preduzecima...) Ne zele ljudi da citaju senzacionalisticke vesti u kojima nema ni trunke istine!

 • (+16) (-1)

  U pravu su sto blokiraju komentare 25.10.2017.
  Da se ja pitam ja bi blokiro sve komentare.
  Komentarisanje je svuda obesmisljeno i na Blici i na Kurir i ostali.
  Jer se na komentare nakace botovi i sendvicari i krenu da stavljaju komentare preko programa za masovno komentarisanje.
  O zutima sve najgore mislim a od njih su jedino gori naprdnjacki sendvicari i botovi

 • (+10) (-2)

  Jelena 07.11.2017.
  Alo botovčine, da bog da, da vam deca ceo život provedu u ovoj perspektivnoj opštini i pod ovom vlašću.

 • (+1) (-)

  Poljoprivredni penzioner 08.11.2017.
  G. predsednik bi trebalo da interveniše jer poljoprivredne penzije u Žitkovcu pola poljoprivrednih penzionera još nisu dobili na kućne adresa a isplata je počela u ponedljak. To je ovde već godinama praksa i važi za sve penzije. Poštari kasne sa dostavom po nekoliko dana. Takođe sede u kafani pa daju nekom građaninu poštu za celu ulicu - da li je to normalno? Tačno je da pošta nije opštinsko preduzeće, ali predsednik Stanković je u obavezi da interveniše kad su ovakve nenormlnosti u pitnaju kako bi pomogao svim građanima pa i penzionerima.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима