Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Страх од приватизације "испразнио" фабрику

rss

16.01.2013. РТС

Два синдиката штрајкују у две одвојене просторије у предузећу за производњу армирано-бетонских стубова "Бетоњерка" у Алексинцу. Исплата три заостале плате је у другом плану, а тензије између запослених порасле су пошто је Агенција за приватизацију за март најавила продају предузећа.

Страх од приватизације

Страх од приватизације, после неуспешне 2008. године, кадровска размимоилажења или лични сукоби испразнили су фабричке хале Бетоњерке. После најаве о приватизацији први је почео да штрајкује већи синдикат Југоистока-а, који је остао у предузећу још из времена када су били део ЕПС-а.

"Директор је показао колико зна да води фирму и сматрамо да је он, с обзиром да има и функцију привременог заступника капитала, најодговорнији за ситуацију у којој се Бетоњерка налази. Морам да напоменем да из текућег пословања имамо дуговања од преко 100 милиона динара по разним основама", каже Горан Лазаревић из синдиката Југоситока-а.

Донедавни директор уједно и привремени заступник капитала Владимир Ивановић тешку ситуацију објашњава чињеницом да је у последње две године број тендера драстично смањен. Он каже да се некако пословало док није стигле вест о приватизацији, али да је у овим условима немогуће радити па је поднео оставку.

"Синдикат Југоистока је рекао да нема против мене ништа да останем као заступник капитала и да имам њихову пуну подршку ако поставим њиховог човека за директора. Значи, ово је све манипулација радницима", каже Владимир Ивановић директор у оставци.

Други мањи, Самостални синдикат почео је штрајк, јер им, како тврде, већи синдикат није дозвољавао да раде, па су самим тим и против њихових предлога.

"Једино решење је само да Агенција за приватизацију што хитније доведе заступника који ће да изврши оно што треба да се изврши да бисмо ми кренули. Ми смо спремни сутра да почнемо да радимо", каже Миодраг Јовановић из Савеза самосталних синдиката.

Последњу реч шта ће бити с Бетоњерком која је 76.5 одсто у власништву државе, даће Агенција за приватизацију. Крајњи рок је јун 2013. године до када би требало статус свих предузећа у реструктурирању да буде решен.

Коментара: 2


# Бетоњерка АД синдикат Горан Лазаревић Агенција за приватизацију
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Jovan Kursula 17.01.2013.
    Ako ne znate sta cete sa firmom, zovite Zorana Milosavljevica, on sigurno zna, kod njega nema da omane nikako.

  • (+0) (-0)

    pu puna 18.01.2013.
    Jovane Kursula ne prizivaj djavola (na stecaj mislim :) ha ha)


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима