Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бетоњерка - Teжак пут до новог власника

rss

18.04.2015. РТС, Оливера Петровић Стојанчић

Крај приватизације значи да 1. јануара идуће године нећемо имати ниједно предузеће у друштвеном власништву. Остале фирме са списка од 512 које треба да се приватизују морају бити оглашене за продају или отићи у стечај, кажу надлежни.

Бетоњерка, фото: Радио Алексинац

Иако је најављено да од почетка године буде тростуко више јавних позива за приватизацију, то је учињено за свега 13 предузећа. До краја маја биће оглашени позиви за више десетина фирми.

"У понедељак или уторак иду два предузећа, рецимо бетоњерка Алексинац. Како прикупимо документацију тако ћемо објављивати током читавог маја. Морам да кажем да су нам приоритет предузећа у реструктурирању", истиче директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара.

Сто четири предузећа у реструктурирању могу бити на удару поверилаца, после 31. маја када истиче заштита од потраживања дугова. Та предузећа дугују око четири милијарде евра. Министарство привреде, за сада, припрема списак стратешких предузећа која би била поштеђена блокаде.

"Радимо врло јасне критеријуме на основу којих ћемо предложити та предузећа, којих ће бити двадесетак – у сваком случају то је мали број", сматра министар привреде Жељко Сертић.

Од 188 предузећа предвиђених за стечај, он је започет у 76 фирми без запослених. У осталима је у току или следи изјашњавање за социјални програм. Интересовање није велико јер се већина, попут запослених у крагујевачким "Металсистемима", нада да ће фирма опстати.

"Сигурни смо да у наредном периоду можемо да послујемо на сасвим тржишним основама. Наравно, не можемо да враћамо дугове у периоду док је фирма била у приватном власништву", указује Милош Танасковић из синдиката предузећа "Металсистеми" Крагујевац.

Љубомир Шубара наводи да је ова влада очигледно подвукла црту и рекла где је крај. "Да су имали те понуде, како кажу, шта су чекали оволике године, нека их неко купи из стечаја", додаје Шубара.

Међу предузећима која за сада имају срећу да приватизацију ускоро огласе јавним позивом, јесте и оно које ће бити понуђено за један евро. Надлежни за сада откривају да је реч о великом губиташу и да ће купац имати другачије обавезе него раније.

 


# Бетоњерка АД синдикат приватизација Агенција за приватизацију Љубомир Шубара Жељко Сертић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима