Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радници Бетоњерке траже смену директорке

rss

01.11.2014.

Захтев радника Бетоњерке, упућен Агенцији за приватизацију, за смену директорке

С обзиром да је прошло скоро два месеца од именовања на функцију генералног директора Јасне Стевовић, констатујемо да је у протеклом периоду урађено следеће:

1. Од именовања новог генералног директора изгубљени су следећи  тендери:

 • Електросрбија Краљево07.09.10.000.000,00 дин.
  Електросрбија Краљево15.09.6.228.100,73 дин.
  ЕД Прокупље06.10.1.208.898,00 дин.
  ЕД Врање22.10.4.678.768,08 дин.
  ЕД Прокупље23.10.1.714.169,35 дин.

2. Директорка је себи исплатила пуну зараду за септембар и половину октобра као и трошкове превоза у укупном износу од 175.681,00 дин. док су радници за то време примили два износа по 6000,00 дин. Такође, није познато колико је исплаћено на име дневница за службена путовања и употребе сопственог возила у службене сврхе иако је то  тражено захтевом оба репрезентативна синдиката од 15.10.2014. год.

3. На захтев Колегијума руководства од 15.10.2014. год. у коме се тражи обавезивање директорке да дели судбину свих запослених у погледу исплате зарада и информисање око тога коме се и шта плаћа до данашњег дана нисмо добили одговор.

4. Директорка се дана 20.10.2014. год. обраћа Надзорном одбору, заступнику капитала и запосленима дописом у коме је изнето низ нетачних информација и то:

 • - Да су прекинута плаћена одсуства и обновљена производња. Тачно је да производња ради десетак радника у производњи и управа, док је већина радника поново на плаћеним одсуствима.
 • - Да је исплаћен и очекиван прилив око 9.000.000 дин. Тачно је да је реализација ( уплата на рачун фирме) много нижа и то не заслугом директорке, већ на основу претходно погођених послова.
 • - Да је набављен репроматеријал за уговорене послове и плаћено гориво. Чињеница је да нема гвожђа, цемента, осталог репроматеријала и значајно је дуговање  за гориво. Овоме треба додати и висок износ дуга за струју и воду, као и опомену да ће струја бити искључена 06.11.2014. год.
 • - Да су исплаћени делом остали трошкови и затечене обавезе. Чињеница је да повериоци свакодневно зову ради наплате потзраживања , да им се директорка не јавља и да је Агенција  која обезбеђује фирму са данашњим даном раскинула уговор.
 • - Да је детаљно образложен сваки корак дневног пословања и јачан тимски дух запослених. Истина је да се платни листићи, изводи са рачуна, вирмани и сл. носе у ковертама а увид имају једино директорка и извршни директор за комерцијално-финансијска питања Мирјана Драгићевић. Такође је промењена и шифра за приступ књиговодственом програму а појединим запосленима је запрећено да не смеју да причају о исплатама плате генералне директорке. Све ово се никада у историји Бетоњерке овако није радило. О тимском духу не треба трошити речи, јер стање духа одсликава чињеница да смо принуђени да Вам упутимо овај захтев, да од дана када се сазнало да је директорка само себи исплатила плату и трошкове колегијуми се више не одржавају, а да је против најближих сарадника поднела пријаве за покретање дисциплинског поступка. Није јасно одакле таква промена става када је сама директорка изјављивала да за губитак тендера у Краљеву нико није одговоран јер је тај тендер радила она, Марија Николић и Ивица Селимовић у ненормалним условима услед искључења струје.
 • Јасна Стевовић

5. У фирму већ трећи дан долази инспектор криминалистичке полиције – одељење  за привредни криминал  по основу кривичних пријава против Дарка Христова, бившег директора и Мирјане Драгићевић, извршног директора за комерцијално-финансијске послове.

6. Директорка је такође обећала на Надзорном одбору 16.10.2014. год. да ће се обратити запосленима и информисати их о актуелном стању у фирми али до данашњег дана то није учинила.

7. На интернету и друштвеним мрежама је већ објављена вест о исплати зараде ген. директора мимо исплате радницима, што несумњиво доприноси нарушавању пословног угледа и кварењу имиџа фирме у јавности

С обзиром на остварене пословне резултате у претходном периоду,показаног знања и умећа у руковођењу фирмом ове величине, недоказане и сумњиве стручности, неискуства, непрекидног истицање и позивања на политичку подршку са највишег нивоа, неадекватан однос према  осталим члановима руководства, прекиду сваког дијалога са запосленима и руководством, стварању удбашке атмосфере,   сматрамо да директорка своју исплаћену пуну зараду и аконтацију (преко 170.000 дин) није зарадила и самим тим да не завређује нашу даљу подршку и поверење. Како је директорка на седници Надзорног одбора одржаној 16.10.2014. год. обећала да ће се о останку у фирми изјаснити до 30.10.2014. год., уколико настави са досадашњим начином рада, то ће  бити  јасан и алармантан  показатељ да је ова особа недорасла обавезама, одговорностима и изазовима места на коме се налази те, по нашем мишљењу, није ни потребно изјашњење.

На основу напред наведеног, тражимо ХИТНО сазивање ванредне седнице Надзорног одбора уз обавезно присуство заступника капитала , генералног директора и представника руководства и синдиката за уторак  28.10.2014. год.

Такође, тражимо да се истог дана закаже и збор свих запослених у циљу информисања о донетим одлукама и предузетим мерама на решавању актуелних проблема и стабилизацији прилика у Бетоњерци, у вези са овим захтевом.

Имајући у виду озбиљност ситуације у којој се Бетоњерка налази као и деликатан  тренутак  решавања статуса фирме у предсојећим месецима, молимо да нас у најкраћем могућем року обавестите о одлукама по овом захтеву.

Колегијум руководства  „Бетоњерка“ а.д. Алексинац


# Бетоњерка АД синдикат приватизација Прокупље Јасна Стевовић Агенција за приватизацију привредни криминал
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима