Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Припреме за приватизацију, генерални штрајк и страх од ликвидације

rss

24.02.2015. Радио Алексинац

У Алексиначкој Бетоњерки у току је процес приватизације, али и генерални штрајк дела радника. Агенција за приватизацију је на основу постојећег закона донела одлуку да имовина Бетоњерке буде продата јавним надметањем и прикупљањем понуда, а ово предузеће је дужно да до 26. фебруара изради, усвоји и достави Агенцији програм продаје имовине.

Припреме за приватизацију, генерални штрајк и страх од ликвидације

Истовремено, објашњава за радио Алексинац Горан Лазаревић из синдиката Бетоњерка, који се налази у саставу предузећа Југоисток Ниш, ради се и на социјалном програму, којим би статус већег броја запослених требало да буде решен на повољнији начин.

Лазаревић је потврдио да су чланови Самосталног синдиката, који се налази у саставу индустрије грађевинског материјала Савеза самосталних синдиката Србије, ступили у генерални штрајк и да, осим уобичајних захтева као што су исплата заосталих плата и повезивања радног стажа, траже и смену директорке Јасне Стевовић због, како наводе, великих трошкова репрезентације и недомаћинског пословања.

С друге стране, синдикат који он предводи сматра да у тренутку када се одлучује о судбини фирме потпуна обустава рада може одвући пажњу од процеса приватизације и одвести предузеће у стечај. Лазаревић напомиње да разуме незадовољство радника, али да сада, једноставно, није време за штрајк.

- Синдикат који ја предводим није у штрајку јер сматрамо да у овом моменту, кад се практично решава судбина Бетоњерке, не треба додатно отежавати ситуацију, што не значи да не постоје одређени елементи за штрајк. Ту пре свега мислим на материјални положај запослених у дужем времнском периоду. Али мислимо да у овом тренутку није сврсисходно и не треба додатно отежавати ситуацију, јер врло лако може да дође до реакције одређених државних органа, што је такође регулисано Законом о приватизацији, и да дође до промене о решавању будућег статуса Бетоњерке. А то би Бетоњерку и све запослене могло да стави у још тежи положај, пре свега мислим на то да може да се промени одлука о моделу и методу приватизације, и да над Бетоњерком буде покренут стечај или ликвидација.

Када су у питању оптужбе о недомаћинском пословању, у овом синдикату поштују одлуке Надзорног одбора, који је раније утврдио да ненаменског трошења средстава није било. Ипак, тврде да, уколико постоји било каква сумња, надлежне институције треба да реагују.

- Надзорни одбор, колико сам ја упућен, констатовао је да није било прекомерног трошења средстава по питању презентације, већ се све кретало у границама неких дозвољених износа, тако да то не бих даље коментарисао. Постоји начин да се то утврди, то јест државни органи који су задужени за бављење тим стварима, а и ми смо као синдикат некад инсистирали да се такве ствари провере. Што се тога тиче, овај синдикат сматра да, ако постоје сумње, треба проверити – поручује Лазаревић.


# Бетоњерка АД синдикат штрајк Горан Лазаревић приватизација Радио Алексинац Југоисток Јасна Стевовић надзорни одбор
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима