Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Strah od privatizacije "ispraznio" fabriku

rss

16.01.2013. RTS

Dva sindikata štrajkuju u dve odvojene prostorije u preduzeću za proizvodnju armirano-betonskih stubova "Betonjerka" u Aleksincu. Isplata tri zaostale plate je u drugom planu, a tenzije između zaposlenih porasle su pošto je Agencija za privatizaciju za mart najavila prodaju preduzeća.

Strah od privatizacije

Strah od privatizacije, posle neuspešne 2008. godine, kadrovska razmimoilaženja ili lični sukobi ispraznili su fabričke hale Betonjerke. Posle najave o privatizaciji prvi je počeo da štrajkuje veći sindikat Jugoistoka-a, koji je ostao u preduzeću još iz vremena kada su bili deo EPS-a.

"Direktor je pokazao koliko zna da vodi firmu i smatramo da je on, s obzirom da ima i funkciju privremenog zastupnika kapitala, najodgovorniji za situaciju u kojoj se Betonjerka nalazi. Moram da napomenem da iz tekućeg poslovanja imamo dugovanja od preko 100 miliona dinara po raznim osnovama", kaže Goran Lazarević iz sindikata Jugositoka-a.

Donedavni direktor ujedno i privremeni zastupnik kapitala Vladimir Ivanović tešku situaciju objašnjava činjenicom da je u poslednje dve godine broj tendera drastično smanjen. On kaže da se nekako poslovalo dok nije stigle vest o privatizaciji, ali da je u ovim uslovima nemoguće raditi pa je podneo ostavku.

"Sindikat Jugoistoka je rekao da nema protiv mene ništa da ostanem kao zastupnik kapitala i da imam njihovu punu podršku ako postavim njihovog čoveka za direktora. Znači, ovo je sve manipulacija radnicima", kaže Vladimir Ivanović direktor u ostavci.

Drugi manji, Samostalni sindikat počeo je štrajk, jer im, kako tvrde, veći sindikat nije dozvoljavao da rade, pa su samim tim i protiv njihovih predloga.

"Jedino rešenje je samo da Agencija za privatizaciju što hitnije dovede zastupnika koji će da izvrši ono što treba da se izvrši da bismo mi krenuli. Mi smo spremni sutra da počnemo da radimo", kaže Miodrag Jovanović iz Saveza samostalnih sindikata.

Poslednju reč šta će biti s Betonjerkom koja je 76.5 odsto u vlasništvu države, daće Agencija za privatizaciju. Krajnji rok je jun 2013. godine do kada bi trebalo status svih preduzeća u restrukturiranju da bude rešen.

Komentara: 2


# Betonjerka AD sindikat Goran Lazarević Agencija za privatizaciju
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Jovan Kursula 17.01.2013.
    Ako ne znate sta cete sa firmom, zovite Zorana Milosavljevica, on sigurno zna, kod njega nema da omane nikako.

  • (+0) (-0)

    pu puna 18.01.2013.
    Jovane Kursula ne prizivaj djavola (na stecaj mislim :) ha ha)


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima