Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мед из Алексинца за Европску унију

rss

09.04.2011. Извор: РТС

Са стотинак кошница на имању у Каменици код Алексинца и годишњом производњом до три тоне меда инжењер пољопривреде Младен Крстић један је од највећих пчелара на југу Србије.

Мед из Алексинца за Европску унију

После много година, каже Крстић, пчеларима се смеше бољи дани: "Сада мед може да се прода, нема проблема око тешког пласмана и нередовне исплате, све је много боље. То је сигурност - све што се произведе може и да се уновчи."

Србија је на листи земаља које могу да извозе мед у земље ЕУ од 2004, али је ове године први пут уговорен извоз целокупне производње багремовог меда.

Гарантована цена и неограничене квоте

Сигурност пчеларима у Србији донео је уговор о извозу целокупне производње багремовог меда. Договорена цена од 3,07 евра за килограм двостуко је већа него пре само три године.

Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије каже да је мед данас једини пољопривредни производ који има унапред загарантовану минималну цену.

"Цена неће падати, чак и ако падне на светском тржишту", наглашава Живадиновић. "И што је врло важно, можемо да извеземо неограничене количине меда, нема квота."

Око 110.000 кошница које је пре неколико година однео паразит вароа, пчелари су брзо надокнадили. Ове године, мотивисани су за додатно увећање производње.

Војислав Стојановић, Житковац
Војислав Стојановић

Војислав Стојановић, из Житковца код Алексинца има стотину кошница. "Пошто се повећала откупна цена и кренуо извоз захваљујући Савезу пчеларских организација Србије, имам намеру да увећам бар за још сто кошница", каже Стојановић.

Министарство пољопривреде најављује повољну кредитну линију за набавку пчеларске опреме, а значаја пчеларства за југ Србије свесни су и надлежни у Нишу.

Директних субвенција за развој пчеларске производње биће и ове године, најавила је Александра Брзаковић, начелница Градске управе за пољопривреду. Пчеларима ће бити дата подстицајна средства за набавку опреме и кошница и субвенције за набавку лека апигвард.

Процењује се да у Србији има између 12 и 14 хиљада пчелара, који годишње произведу око 6.000 тона меда.

 

Коментара: 0


# Родољуб Живадиновић мед министарство пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима