Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Med iz Aleksinca za Evropsku uniju

rss

09.04.2011. Izvor: RTS

Sa stotinak košnica na imanju u Kamenici kod Aleksinca i godišnjom proizvodnjom do tri tone meda inženjer poljoprivrede Mladen Krstić jedan je od najvećih pčelara na jugu Srbije.

Med iz Aleksinca za Evropsku uniju

Posle mnogo godina, kaže Krstić, pčelarima se smeše bolji dani: "Sada med može da se proda, nema problema oko teškog plasmana i neredovne isplate, sve je mnogo bolje. To je sigurnost - sve što se proizvede može i da se unovči."

Srbija je na listi zemalja koje mogu da izvoze med u zemlje EU od 2004, ali je ove godine prvi put ugovoren izvoz celokupne proizvodnje bagremovog meda.

Garantovana cena i neograničene kvote

Sigurnost pčelarima u Srbiji doneo je ugovor o izvozu celokupne proizvodnje bagremovog meda. Dogovorena cena od 3,07 evra za kilogram dvostuko je veća nego pre samo tri godine.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije kaže da je med danas jedini poljoprivredni proizvod koji ima unapred zagarantovanu minimalnu cenu.

"Cena neće padati, čak i ako padne na svetskom tržištu", naglašava Živadinović. "I što je vrlo važno, možemo da izvezemo neograničene količine meda, nema kvota."

Oko 110.000 košnica koje je pre nekoliko godina odneo parazit varoa, pčelari su brzo nadoknadili. Ove godine, motivisani su za dodatno uvećanje proizvodnje.

Vojislav Stojanović, Žitkovac
Vojislav Stojanović

Vojislav Stojanović, iz Žitkovca kod Aleksinca ima stotinu košnica. "Pošto se povećala otkupna cena i krenuo izvoz zahvaljujući Savezu pčelarskih organizacija Srbije, imam nameru da uvećam bar za još sto košnica", kaže Stojanović.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje povoljnu kreditnu liniju za nabavku pčelarske opreme, a značaja pčelarstva za jug Srbije svesni su i nadležni u Nišu.

Direktnih subvencija za razvoj pčelarske proizvodnje biće i ove godine, najavila je Aleksandra Brzaković, načelnica Gradske uprave za poljoprivredu. Pčelarima će biti data podsticajna sredstva za nabavku opreme i košnica i subvencije za nabavku leka apigvard.

Procenjuje se da u Srbiji ima između 12 i 14 hiljada pčelara, koji godišnje proizvedu oko 6.000 tona meda.

 

Komentara: 0


# Rodoljub Živadinović med ministarstvo poljoprivrede
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima