Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Фалсификатор из Сремске Митровице продао шећерни сируп вртићу у Алексинцу, победио на тендеру ниском ценом

rss

11.02.2021. Вечерње новости

Лажни мед који пакује Пољопривредно газдинство Вученовић из Сремске Митровице, који је стигао у Предшколску установу у Алексинцу. Запослени у вртићу су га наручили на тендеру, а посумњали су у његов квалитет због необичне густине и специфичног укуса бомбона.

Фото: архива

Надлежни и даље истражују како је власник овог "предузећа" фалсификовао папире и где је све убацио шећерни сируп уместо меда. Пошто је штампао различите лажне етикете, али сличног дизајна, у Управи за ветерину апелују на грађане да обрате пажњу и пријаве све сумњиве случајеве.

Уз фалш мед из вртића у Алексинцу, суперанализа меда компаније "Мед Хани" из Вучака код Смедерева, показала је да је у више од 25 одсто багремовог и липовог меда овог произвођача пронађен шећер. Резултати су утврдили да је реч о шећерима кукуруза и шећерне трске. Мед, иначе, не сме да садржи никакве додате шећере, осим оних које пчела сакупи.

Шећерни сируп, међутим, иако је илегално доспео до тржишта, сасвим је легално ушао и "победио" на тендеру Дечје установе "Лане" у Алексинцу. Тек када су запослени у кухињи, приметили да је сувише редак и да има чудан мирис, обавештене су надлежне инспекције.

- Када буде била завршена анализа меда на тржишту сигуран сам да ће неисправно бити 95 одсто производа - истиче Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије. - Верујем да ће бити откривени и други произвођачи који су продавали вртићима лажан мед. Они без проблема добијају на тендерима, јер као и овај у Алексинцу, килограм багремовог меда понуде за 270 динара, плус ПДВ. Папир трпи све и нико то не контролише. Они на анализу дају један мед, а испоруче нешто сасвим друго. Особа која је вртићу продала мед нема ни кошнице, ни погон за производњу меда.

Према речима Живадиновића, није шећер једино што се нађе у меду. Ту су и вештачке боје, разне киселине, може да буде прокуван, па се тада ствара материја која у малим количинама није штетна, али јесте ако се производ конзумира дуже и једе више.

- Код нас не може да се уради анализа на све шећере и то што га мед садржи не значи да је то једино што има у себи, а не би требало - сматра Живадиновић. - Али, кад видимо да тегла багремовог меда кошта 500 динара и да је скоро 30 одсто у њему шећер, питам се шта је остатак, за те паре. Мед који је купила предшколска установа би требало да буде повучен, он је нелегалан, чак је измишљен и број паковања на етикети.

И док из СПОС апелују да се мед ових произвођача не купује и пријављује где год га има, потрошачи су и у уторак могли багремов и липов мед - "Мед Хани" да пазаре у радњама здраве хране у Београду. Очигледно, надлежни нису успели да обавесте све о лажном меду или трговци не маре, како би повратили уложени новац у робу.

ТРГОВЦИМА СКУП ПРАВИ

ПРЕДСЕДНИК Савеза пчеларских организација Србије каже да ова организација од пчелара откупљује килограм багремовог меда за 793 динара, тако да он у продаји мора да достигне цену од 1.500 и више динара.

- Ниједан трговински ланац није хтео да сарађује са нама, јер они продају јефтин мед - говори Живадиновић. - Дају им добар рабат и лепо звучи мед од 500 динара за килограм. Потрошачи купују, јер рачунају да је контролисано, а није.

Извор


# Родољуб Живадиновић мед Лане ПУ
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима