Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Први српски пут меда

rss

25.02.2014. Родољуб Живадиновић, Председник Друштва пчелара

У Алексинцу је одобрен и успостављен Први српски пут меда

Први српски пут меда

По пројекту Друштва пчелара Алексинац, уз финансијку подршку Општине Алексинац и Фонда за развој пољопривреде општине Алексинац, као и логистичку и подршку људским ресурсима Организације за туризам и спорт општине Алексинац (ОТИС), а уз финансијско учешће и самог Друштва пчелара Алексинац у износу од 35,5% укупне вредности пројекта, у Алексинцу је управо одобрен и успостављен ПРВИ СРПСКИ ПУТ МЕДА.

Друштво пчелара Алексинац се већ три године припрема за остварење овог пројекта, а финансијска конструкција је заокружена 25. фебруара 2014. године, а све у оквиру Одлуке Скупштине општине Алексинац од 14. новембра 2007. године, да општину Алексинац прогласи Првом пчеларском општином у Србији!

Наиме, ових дана је Општинско веће општине Алексинац донело Закључак о давању сагласности на Предлог расподеле средстава опредељених за финансирање или/и суфинансирање програма/пројеката удружења грађана, којим је Друштву пчелара Алексинац, у оквиру поднетог пројекта "ПРОМОЦИЈА ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ КАО ПРВЕ ПЧЕЛАРСКЕ ОПШТИНЕ У СРБИЈИ, И ОСМИШЉАВАЊЕ И ФОРМИРАЊЕ ПРВОГ СРПСКОГ ПУТА МЕДА", одобрило средства за израду промотивног штампаног материјала у износу од 60.000 динара.

Фонд за развој пољопривреде општине Алексинац одобрио је 122.000 динара из средстава намењених за промоцију развојних потенцијала и потреба села, а само Друштво пчелара Алексинац издвојило је сопствена средства у износу од 100.000 динара, за комплетирање финансијске конструкције овог значајног пројекта за општину Алексинац и Друштво пчелара Алексинац.

Људске ресурсе на графичком дизајну материјала уложиће ОТИС, а у реализацији пројекта у оперативном смислу Управни одбор Друштва пчелара Алексинац.

Пројекат, укупне вредности 282.000 динара, подразумева израду туристичке сигнализације поред аутопута (билборд димензија 4х3 м, обострани), и израду промотивног материјала (брошура на 8 страница А7 формата, и карта општине са уцртаним "Путем меда", у по 2000 примерака). Општинска туристичка организација (ОТИС) преузела је на себе ширу промоцију управо установљеног "Првог српског пута меда", заједно са Друштвом пчелара Алексинац. Поред наведеног, Друштво пчелара Алексинац ће покренути и промотивни сајт "Пута меда".

Ово није једина помоћ пчеларима од стране њихове општине Алексинац. И у овој 2014. години, као и у претходној, Фонд за развој пољопривреде предвидео је додатних 1.000.000 динара за развој пчеларства која ће се уложити на начин како је то желела (изгласала) последња Скупштина Друштва пчелара Алексинац: 500.000 динара су бесповратна средства пчеларима за набавку опреме, у максималном износу по једном пчелару од 40.000 динара (предност ће имати они пчелари који у претходној години нису остварили право на ову врсту помоћи), а преосталих 500.000 биће уложено у куповину еколошког препарата за субијање варое Апигард за све чланове Друштва пчелара Алексинац, који пчелари општине Алексинац успешно користе од 2007. године, уз значајно финансирање од стране општине на наведени начин, преко Фонда за развој пољопривреде.

Због комплетне подршке пчеларству, пчелари општине Алексинац изузетно се захваљују председнику општине Алексинац господину Ненаду Станковићу, председнику Скупштине општине Алексинац господину Грујици Вељковићу, потпредседнику општине Алексинац господину Чедомиру Ракићу, председници Фонда за развој пољопривреде госпођи Слађани Милетић, директорки општинске Организације за туризам и спорт (ОТИС) госпођи Милени Максимовић, као и свим осталим посленицима општинске управе који су учествовали у одобравању средстава за ову намену, са жељом да заједнички унапредимо средину у којој живимо. Подршка коју добијамо од општинског руководства је заиста на никада вишем нивоу него што је сада, и то је за сваку похвалу, али и понос свих грађана и пчелара општине Алексинац!

Промотивно-туристичко-привредна активност у виду "Пута меда" значајно ће допринети популаризацији општине Алексинац као прве пчеларске општине у Србији и пчелара општине Алексинац, како на државном, тако и на међународном нивоу.

Пут меда је већ формиран од стране до сада пријављених пчелара по позиву упућеном још пре две године (укључен је и велелепни манастир Липовац уз благослов архимандрита Дионисија), али остаје отворени позив за све пчеларе чланове Друштва пчелара Алексинац, да се до 10. марта пријаве Друштву са израженом жељом да буду део "Пута меда". Потребно је да имају уређен пчелињак, да преузму обавезу да га редовно одржавају уредним, да туристима у сваком тренутку могу да понуде одговарајуће садржаје предвиђене "Путем меда", и да активно учествују у свим промотивним активностима "Пута меда". Пријаве слати на мејл: првисрпскипутмеда@гмаил.цом

"Пут меда" имаће изражену образовну активност (предавања, семинари, едукативне приче водича), како би грађане Србије што боље упознао са пчеларством и пчелињим производима, посебно вредностима конзумирања пчелињих производа.

Ево и извода из пројекта Друштва пчелара Алексинац, који говори о бенефитима које ће "Пут меда" донети општини Алексинац:

1.  Промоција општине Алексинац као Прве пчеларске општине у Србији у којој је установљен први "Пут меда" у Србији, што ће значајно подићи туристички капацитет општине Алексинац, као и њену популарност (СО Алексинац је прогласила општину Алексинац Првом пчеларском општином у Србији 14. новембра 2007. године, али до овог тренутка се није превише одмакло у њеној промоцији по том питању, осим активности које је самостално спроводило Друштво пчелара Алексинац, сопственим средствима).   

2. Први "Пут меда" у Србији, туристичка је атракција која у ЕУ све више узима маха и постаје једна од главних туристичких атракција. Данас Србију због развијеног пчеларства посећује велики број пчеларских туриста из иностранства, аутобусима (из Словеније, Бугарске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе...), и њихова неизбежна дестинација свакако ће бити и Први српски пут меда. Такође, ово је туризам који је све интересантнији за грађане без контакта са пчеларством, којима је пчеларство нешто ексклузивно и недокучиво, и желе да се упознају са њим, али и да упознају своју децу.     

3. Представљање богатог историјата пчеларства општине Алексинац (Алексинац је дао два уредника националног пчеларског часописа Пчелар од његовог покретања 1898. године, дао је једног од највећих пчелара Србије Марјана Ж. Стоиљковића, дао је проту Стевана Димитријевића који је пчеларство у цркви уздигао на заслужени пиједестал, дао је председника Савеза пчеларских организација Србије...). На алексиначком гробљу налази се споменик породици Марјана Ж. Стоиљковића у облику кошнице, монументалног изгледа, као и храм светих архистратига Михаила и Гаврила на старом гробљу, који је задужбина проте Стевана Димитријевића и његове супруге Јелене. На територији општине је и велелепни манастир Липовац који гаји традицију пчеларства, са узорним пратећим пчеларским домаћинством (просторије за врцање меда и складиштење опреме и меда). Имамо бројне узорне пчелињаке које туристи могу да посете и оду задивљени ониме што су видели, те да добар глас о нашој општини далеко шире.

4. Подизање компетитивности наших пчелара на тржишту и подизање вредности њихових производа на националном нивоу.

5. Подизање свести пчелара општине Алексинац да припадају општини која их подржава, подстиче и промовише у њиховом важном послу, јер свака кошница опрашивањем подиже приносе околних пољопривредних култура годишње за чак 370 евра! Без опрашивања пчелама, принос јабука пада за 30%, јагода за 35%, вишања за 40%, шљива за 42%...

6. Подизањем свести грађана општине Алексинац да живе у општини која је идеална за развој пчеларства, и да имају, како наше пчеларе, тако и руководство општине Алексинац које мисли на развојне потенцијале општине и улаже у њих на конкретан начин, сходно развојним плановима општине Алексинац садржаним у одговарајућим општинским стратешким документима.

7. У општинској Стратегији развоја малих и средњих предузећа и предузетништва на територији општине Алексинац за период 2009-2013. године, пчеларство је означено као једна од основих пољопривредних грана у нашој општини, а територија општине као добра основа за развој пчеларства, и овај пројекат у потпуности подржава то опредељење.

8. У општинском Стратешком плану економског развоја општине Алексинац, читаво једно поглавље посвећено је пчеларству (на 66. страни), где, између осталог, пише да производња меда може бити једна од најпрофитабилнијих грана алексиначке пољопривреде, и да на томе увелико ради Друштво пчелара Алексинац. Овај пројекат ће помоћи валоризацију свих до сада спроведених активности на развоју пчеларства од стране општине Алексинац и самог Друштва пчелара Алексинац, али и других активности које ће се тек спровести.    

9. Овај пројекат ће помоћи да пчеларство општине Алексинац одржи тренутни висок статус на националном нивоу, али и да га додатно подигне на економском плану. Овај пројекат директно подиже националну популарност општине Алексинац и алексиначког пчеларства, и даје јој додатну вредност.

Коментара: 0


# Липовац Родољуб Живадиновић пчеларство мед општинско веће Фонд за развој управни одбор сајт удружења грађана СО Алексинац фонд за развој пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима