Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Медији о отпуштеним радницима Фрада

rss

02.04.2014.

РТС: Тражили права, добили отказ
Блиц: Алексинац: Директор прво удара, а потом дели и отказе

Медији о отпуштеним радницима Фрада

РТС: Тражили права, добили отказ

Због недавног дводневног штрајка у коме су тражили од послодавца да испуни обавезе према 173 запослена, девет радника Фабрике за производњу филтера "Фрад" у Алексинцу добило је отказе. Решења о прекиду уговора о раду добили су поједини чланови, али и председници два репрезентативна синдиката.

Тражили су заостали минималац, повезивање радног стажа, исплату старих дуговања, али и повећање вредности топлог оброка, који је, како тврде, шест динара по дану. Иако су се, кажу, после дводневног штрајка с пословодством договорили, уместо обећања, добили су отказе.

Радници кажу да само желе да раде. Задовољни су и платом од 20.000 динара, само да је редовна.

Једно од некадашњих најуспешнијих предузећа у Србији, на почетку приватизације 2003. године купила је "МПС група" београдског бизнисмена, Душимира Забуновића, јавности познатом по упаду у Савезну управу царина 6. октобра.

У саопштењу које је нашој редакцији достављено из "Фрад филтера" стоји да посла има и да се плате редовно исплаћују, да је уговорена нова испорука филтера за америчко тржиште као и то да једној мањој групи радника не одговорају нови услови рада и више посла.

Од 2012. године до данас, сви запослени у "Фрад филтерима" осим директора, 2 пута су решењима пребацивани у београдску фирму "Фрад интернационал". Иако су били радници новог предузећа, отказе им је дало старо.

"Ми смо увек били радници 'Фрад филтера', и ми се тако и осећамо, јер никада нисмо напуштали Алексинац, никада нисмо мењали фирму а и радили смо на истим местима, а папиролошки не можемо ни ми да се снађемо", каже Млађан Марковић, председник Самосталног синдиката.

"Мени је ово други отказ. Први је био пре две године и толико и водим поступак пред судом, а вратила ме је инспекција рада", каже Зоран Миљковић, председник синдиката "Независност".

Сада већ бивши радници алексиначког "Фрада" тужиће пословодство фабрике како би и Инспекција рада могла да преиспита њихове отказе.

 

Блиц: Алексинац: Директор прво удара, а потом дели и отказе

Чланови синдиката алексиначког “Фрада”, отпуштени због организовања недавног штрајка, најавили су штрајк глађу.
Ћушке, псовке и откази: Отпуштени синдикалци "Фрада"

Они од Владе Србије траже да преиспита њихове отказе али и приватизацију фабрике филтера.

Директор кажњен новчано
Директор Бранимир Забуновић кажњен са 15.000 динара због нарушавања јавног реда и мира јер је Ђорђевића 9. маја 2013.године ударио у главу “затвореном шаком, држећи у њој новине”, а Миљковића је опсовао. Миљковић га је приватно тужио Основном суду за кривично дело увреде, па је кажњен са још 10.000 динара.

Директор „Фрада“ Бранимир Забуновић није желео да коментарише разлоге због којих је делио отказе.

Међу отпуштенима су и радници Слађан Ђорђевић кога је директор Бранимир Забуновић прошле године у мају ударио у главу шаком у којој је држао “Блиц” незадовољан изјавом у новинама, као и Зоран Миљковић, кога је директор опсовао истом приликом.

- Годину дана трпим тортуру. Прво сам добио ударац, онда ми је мењано радно место, слали су ме кући у два наврата на по неколико дана због наводног недостатка посла, да бих након штрајка који смо организовали 12. и 13. марта ове године добио отказ са осморицом колега. Шок је био када ме је директор ударио, али је сада још већи јер сам остао без посла - каже Ђорђевић.

Он додаје да је штрајк организован по закону. Радници су тражили да им се за три месеца исплате минималне зараде од по 20.000 динара, јер су добили само три “позајмице” од по 10.000 динара. Миљковић сматра да је у питању освета директора због тога што су га тужили.

- Разлог за отказ је наводно нелегални синдикални штрајк, што је фарса. За годину дана, радници су два пута папиролошки “шетани” између фирми “Фрад филтери” и “Фрад интернационал”, иако су све време радили на истим местима. Пререгистровали смо синдикат на “Фрад интернационал” чим су радници пребачени у ту фирму први пут, али образложење за отказ је било да смо у моменту штрајка били радници “Фрад филтера” - каже Миљковић, председник синдиката “Независност”.

Он је Забуновића тужио прошле године јер га је опсовао када га је упитао зашто је шаком ударио Ђорђевића. Враћен је решењем инспекције, али је сада поново отпуштен.

- Поднећемо тужбе, а одмах и пријаве инспекцији рада. Планирали смо за среду штрајк глађу, али ћемо га померити за неколико дана док сакупимо потребне документе. Јасно је да откази имају за циљ застрашивање јер је опомене пред отказ добило још 15 радника - каже Миљковић.

“Фрад” је продат 2003. године за 800.000 евра МПС групи, власништво Душимира Забуновића, Бранимировог брата.

 


# синдикат штрајк Фрад Бранимир Забуновић Зоран Миљковић штрајк глађу
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима