Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радници Фрада у генералном штрајку

rss

11.03.2014. Преносимо комплетну вест радија Алексинац

Од сутра у 7 часова сви радници Фрада су у генералном штрајку.

Радници Фрада у генералном штрајку

Како објашњавају, на овај потез одлучили су се јер пословодство фирме упорно одбија разговоре са њима, а истовремено не поштује раније постигнуте договоре око исплате заосталих зарада и путних трошкова.

Председник Независног синдиката у овој фирми Зоран Миљковић истиче да радници захтевају исплату другог дела зараде за децембар 2013. године, целе јануарске плате, али и појединих заосталих зарада из 2012. године. Такође, један од захтева је и исплата топлог оброка у износу од 100 динара дневно, за период од 1. јула 2012. до данас, као и путних трошкова за раднике из Вакупа, којима се дугује више од две године. Неће се одустати ни од захтева за повезивање радног стажа, поручује Миљковић.

- То су неки наши захтеви, али до данашњег дана послодавац није предузео никакве мере и не позива нас на преговоре. Ми смо му упутили захтев у коме тражимо да почнемо са преговорима како не би дошло до штрајка, али он се оглушио о то. Данас смо имали Збор радних људи и донели смо одлуку да сутра од седам часова ступимо у генерални штрајк.

Председник Независног синдиката додаје да су радници „Фрада“, бар на папиру, два пута мењали фирму. Из једног предузећа преведени су у друго, сестринско предузеће, да би од фебруара ове године сви они, сем директора Бранимира Забуновића, били проглашени за технолишки вишак и поново враћени у фирму „Фрад филтери интернатионал“.

- Ми смо годину дана били радници фирме „Фрад интернационал Београд“, а после истека тих годину дана сви смо враћени у фирму „Фрад филтери“ Алексинац. Послодавац је 19. фебруара ове године донео одлуку о програму решавања вишка запослених, па смо сви, осим директора Бранимира Забуновића, проглашени за технолошки вишак. Међутим, не упућују нас на тржиште рада, већ сви прелазимо у „Фрад филтери интернатионал“ Београд, огранак Алексинац. Исти послодавац, иста фабрика, иста радна места, све исто, и то на неодређено време.

Незадовољни радници „Фрада“ ће сутра од 11 часова кренути у протестну шетњу из круга фабрике ка центру града, до градске фонтане. Протест ће трајати до 14 часова, за када је најављен повратак у предузеће, а уколико до договора не дође до 17. марта, из овог синдиката најављују блокаду надвожњака порд Грамера. Са штрајком у „Фраду“ упознати су и председник и први потпредседник Владе Републике Србије, од којих радници траже да приватизација, докапитализација, као и испумпавање новца из овог алексиначког предузећа буду испитани.

 


# синдикат штрајк Фрад Бранимир Забуновић Зоран Миљковић технолошки вишак
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима