Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Постигнут договор у "Фраду" уз асистенцију инспекције

rss

10.05.2013.

Pосле четири дана генералног штрајка радника алексиначког „Фрада“, уз асистенцију Инспекције рада, постигнут је договор.

Инспекција рада која је извршила контролу по пријави штрајкачког одбора у фабрици Фрад филтери из Алексинца сачинила је против одговорног лица, директора фирме, прекршајну пријаву, али је неће пустити у процердуру уколико он испоштује договор и први део од једне и по зараде исплати радницима у уторак, а преостали део до краја наредне недеље.

Постигнут договор у

Према извештају о надзору у који је данас имао увид, контроли у фабрици присуствовали су представници штрајкачког одбора и директор Бранимир Забуновић, који је након што су радници пребачени у београдску сестринску фирму Фрад филтери интернатионал остао једини запослени у матичној фабрици. Инспектор је установио да је пребацивање радника било у складу са чланом 171 и 172 закона о раду, а констатовао је и да не представља прекршај то што је фирма у коју су радници пребачени после тога склопила уговор са фабриком и сви се сада налазе на истим радним местима у Алексинцу.

Таква ситуација, међутим, представља проблем за организатире штрајка, које је инспектор рада упозорио да „немају легитимитет у фирми Фрад - Београд“.

С друге стране, ни тај послодавац, коме иначе, због неисплаћених зарада (уколико не испоштује договор постигнут са синдикатом) прети казна која може достићи и милион динара, не може раскинути уговоре о раду, већ само раднике вратити у матичну фирму. „Послодавац је такође упозорен да не може да врши притисак на штрајкаче да изађу из штрајка и да не може да запошљава друге запослене јер је констатовано да је са националном службом почео процес оспособљавања 14 радника са Завода у Фрад филтери Алексинац“, наводи се у извештају инспекције рада и додаје на крају да су преговори у току.

Од данас штрајк је замрзнут, али ће на папиру трајати све до 31. јуна, тачније до потписивања колективног уговора. Ако све буде текло по плану и договору, а заостала једна и по плата легне на рачуне радника, штрајкачи ће већ у среду бити на својим радним местима. До тада ће бити код куће и неће се окупљати испред фабрике.

Председник Самосталног синдиката Млађан Марковић није желео да даје изјаве после постигнутог договора, јер је један од услова послодавца био и престанак обраћања медијима, док је председник Независног синдиката Зоран Миљковић пристао да ексклузивно за Радио Алексинац каже о каквом се договору ради.

- Што се тиче наших захтева од три плате, договор је постигнут – плата и по у уторак, а једна половина плате у петак. Преостала плата око које смо се договарали биће исплаћена у два дела – један део јуна месеца, а један до краја године. Што се тиче колективног уговора, биће потписан као грански колективни уговор, међутим са неким изменама. До 31. јуна треба да потпишемо тај колективни уговор. Очекујемо од послодавца да испоштује то што је договорено.

Миљковић је истакао да се нада да ће послодавац овога пута поштовати договор постигнут са радницима и да ће плате исплаћивати на време. У супротном, штрајк се може поново активирати, додао је он.

Подсетимо, алексинчку фабрику Фрад купио је на тендеру крајем 2002. године Душимир Забуновић (брат Бранимира, који је на функцији директора у предузећу), који је у свет бизниса ушао као власник фри шопова и кроз трговину акцизном робом - алкохолним пићима, цигаретама, парфемима. Сада је власник или сувласник београдских хотела Астори, Балкан и Президент, као и неколико угашених и новооснованих фирми у чијем је називу префикс WEG (Weg tehnology, Citi WEG...).

Радници некада веома успешног алексиначког предузећа „Фрад“ филтери од уторка, 8. маја, налазе се у генералном штрајку.

 

Изјава председника Независног синдиката Зорана Миљковића

 


# синдикат штрајк Фрад Бранимир Забуновић Зоран Миљковић Радио Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима