Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mediji o otpuštenim radnicima Frada

rss

02.04.2014.

RTS: Tražili prava, dobili otkaz
Blic: Aleksinac: Direktor prvo udara, a potom deli i otkaze

Mediji o otpuštenim radnicima Frada

RTS: Tražili prava, dobili otkaz

Zbog nedavnog dvodnevnog štrajka u kome su tražili od poslodavca da ispuni obaveze prema 173 zaposlena, devet radnika Fabrike za proizvodnju filtera "Frad" u Aleksincu dobilo je otkaze. Rešenja o prekidu ugovora o radu dobili su pojedini članovi, ali i predsednici dva reprezentativna sindikata.

Tražili su zaostali minimalac, povezivanje radnog staža, isplatu starih dugovanja, ali i povećanje vrednosti toplog obroka, koji je, kako tvrde, šest dinara po danu. Iako su se, kažu, posle dvodnevnog štrajka s poslovodstvom dogovorili, umesto obećanja, dobili su otkaze.

Radnici kažu da samo žele da rade. Zadovoljni su i platom od 20.000 dinara, samo da je redovna.

Jedno od nekadašnjih najuspešnijih preduzeća u Srbiji, na početku privatizacije 2003. godine kupila je "MPS grupa" beogradskog biznismena, Dušimira Zabunovića, javnosti poznatom po upadu u Saveznu upravu carina 6. oktobra.

U saopštenju koje je našoj redakciji dostavljeno iz "Frad filtera" stoji da posla ima i da se plate redovno isplaćuju, da je ugovorena nova isporuka filtera za američko tržište kao i to da jednoj manjoj grupi radnika ne odgovoraju novi uslovi rada i više posla.

Od 2012. godine do danas, svi zaposleni u "Frad filterima" osim direktora, 2 puta su rešenjima prebacivani u beogradsku firmu "Frad internacional". Iako su bili radnici novog preduzeća, otkaze im je dalo staro.

"Mi smo uvek bili radnici 'Frad filtera', i mi se tako i osećamo, jer nikada nismo napuštali Aleksinac, nikada nismo menjali firmu a i radili smo na istim mestima, a papirološki ne možemo ni mi da se snađemo", kaže Mlađan Marković, predsednik Samostalnog sindikata.

"Meni je ovo drugi otkaz. Prvi je bio pre dve godine i toliko i vodim postupak pred sudom, a vratila me je inspekcija rada", kaže Zoran Miljković, predsednik sindikata "Nezavisnost".

Sada već bivši radnici aleksinačkog "Frada" tužiće poslovodstvo fabrike kako bi i Inspekcija rada mogla da preispita njihove otkaze.

 

Blic: Aleksinac: Direktor prvo udara, a potom deli i otkaze

Članovi sindikata aleksinačkog “Frada”, otpušteni zbog organizovanja nedavnog štrajka, najavili su štrajk glađu.
Ćuške, psovke i otkazi: Otpušteni sindikalci "Frada"

Oni od Vlade Srbije traže da preispita njihove otkaze ali i privatizaciju fabrike filtera.

Direktor kažnjen novčano
Direktor Branimir Zabunović kažnjen sa 15.000 dinara zbog narušavanja javnog reda i mira jer je Đorđevića 9. maja 2013.godine udario u glavu “zatvorenom šakom, držeći u njoj novine”, a Miljkovića je opsovao. Miljković ga je privatno tužio Osnovnom sudu za krivično delo uvrede, pa je kažnjen sa još 10.000 dinara.

Direktor „Frada“ Branimir Zabunović nije želeo da komentariše razloge zbog kojih je delio otkaze.

Među otpuštenima su i radnici Slađan Đorđević koga je direktor Branimir Zabunović prošle godine u maju udario u glavu šakom u kojoj je držao “Blic” nezadovoljan izjavom u novinama, kao i Zoran Miljković, koga je direktor opsovao istom prilikom.

- Godinu dana trpim torturu. Prvo sam dobio udarac, onda mi je menjano radno mesto, slali su me kući u dva navrata na po nekoliko dana zbog navodnog nedostatka posla, da bih nakon štrajka koji smo organizovali 12. i 13. marta ove godine dobio otkaz sa osmoricom kolega. Šok je bio kada me je direktor udario, ali je sada još veći jer sam ostao bez posla - kaže Đorđević.

On dodaje da je štrajk organizovan po zakonu. Radnici su tražili da im se za tri meseca isplate minimalne zarade od po 20.000 dinara, jer su dobili samo tri “pozajmice” od po 10.000 dinara. Miljković smatra da je u pitanju osveta direktora zbog toga što su ga tužili.

- Razlog za otkaz je navodno nelegalni sindikalni štrajk, što je farsa. Za godinu dana, radnici su dva puta papirološki “šetani” između firmi “Frad filteri” i “Frad internacional”, iako su sve vreme radili na istim mestima. Preregistrovali smo sindikat na “Frad internacional” čim su radnici prebačeni u tu firmu prvi put, ali obrazloženje za otkaz je bilo da smo u momentu štrajka bili radnici “Frad filtera” - kaže Miljković, predsednik sindikata “Nezavisnost”.

On je Zabunovića tužio prošle godine jer ga je opsovao kada ga je upitao zašto je šakom udario Đorđevića. Vraćen je rešenjem inspekcije, ali je sada ponovo otpušten.

- Podnećemo tužbe, a odmah i prijave inspekciji rada. Planirali smo za sredu štrajk glađu, ali ćemo ga pomeriti za nekoliko dana dok sakupimo potrebne dokumente. Jasno je da otkazi imaju za cilj zastrašivanje jer je opomene pred otkaz dobilo još 15 radnika - kaže Miljković.

“Frad” je prodat 2003. godine za 800.000 evra MPS grupi, vlasništvo Dušimira Zabunovića, Branimirovog brata.

 


# sindikat štrajk Frad Branimir Zabunović Zoran Miljković štrajk glađu
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima