Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Штрајк у „Фраду“ уз појачану нетрпељивост

rss

09.05.2013.

Радници “Фрада”, једне од ретких предузећа које још раде у Алексинцу, ступили су у штрајк јер, како наводе, још нису примили јануарску плату, од септембра 2010. године им нису уплаћени доприноси, а за топли оброк добијају по шест динара дневно!

Пословодство Фрад филтера замерило радницима што су се обратили медијима

Добијају претње да ће бити отпуштени: Радници „Фрада“

У синдикатима кажу да је фабрику која се бави производњом филтера у 2003. години приватизовала „МПС група“ београдског бизнисмена Душимира Забуновића. У њој тренутно ради 180 радника од којих је 150 потписало да ступа у штрајк.

- Радници су у изузетно тешком стању. Долазе им извршитељи, Дистрибуција им прети сечом струје, јуре их банке, а на посао долазе гладни. Дугују нам четири плате, а за топли оброк добијамо шест динара дневно, што је срамота. За те паре ништа не може да се купи. Некада смо сви доручковали заједно, а сада се радници крију по ћошковима, улазе у ормаре да их неко не види шта једу - каже председник синдиката „Независност“ Зоран Миљковић.

Он каже да је првих пет година након приватизације све било у реду, али да је по успуњењу уговора почело кашњење зарада.

- Прошле године смо штрајковали у фебруару, па смо постигли договор са пословодством да нам се у децембу 2012. године исплати зарада за новембар. То није испуњено већ нам је дата септембарска плата. Пред Први мај смо добили други део децембарске плате, а из ове године нисмо примили ниједну зараду.

Тражили смо да нам се исплати и јануар, али од тога није било ништа, па смо после упозорења ступили у штрајк. Радници добијају претње да ће бити отпуштени и замењени другим радницима иако је то недопустиво по закону - каже Миљковић.

Радници су забринути јер се од пре месец дана сви воде као радници у новој фирми „Фрад интернационал“.

- Осим директора Бранимира Забуновића, сви радници се воде у новој фирми чији је директор Душимирова сестра Мирјана Јеремић која, колико је нама познато, живи у Бечу.

Зашто је то учињено, не знамо, али сумњамо да је нека мућка која нама неће ићи у корист - каже председник синдиката Миљковић.

Директор „Фрада“ Бранимир Забуновић, иначе брат власника фирме, није желео да коментарише наводе.

- Плате ће делимично бити исплаћене, али не желим да полемишем. То је група нерадника која користи синдикалну организацију да не би радила. Сада када има највише посла, њима све смета - каже Забуновић.

 

Преговоре о обустави штрајка прекинуо инцидент

Преговори штрајкачког одбора и пословодства фабрике Фрад филтери из Алексинца јуче су почели инцидентом због кога је у фабрику долазила и полицијска патрола, а започет разговор одложен за други дан.

 На самом почетку разговора, директор предузећа Бранимир Забуновић замерио је радницима који штрајкују јер нису добили три последње плате, то што су се обратили медијима, па је у тренутку када је конверзација постала мало бучнија гађао једног од представника синдиката смотаним примерком новина, након чега је позвана полиција.

- Верујем да ће се разговори наставити, али нећемо преговарати о понуди коју је пословодство јуче ставило на сто, а то је да нам до уторка исплате једну и по заосталу зараду. Ми тражимо све три исплате - рекао је за Данас Млађен Марковић, председник Самосталног синдиката у Фрад филтерима и додао да је после инцидента директор фабрике изашао као и да је убрзо потом у фирму стигао и инспектор рада. Он би, након контроле, требало да се изјасни о томе да ли су радницима који раде већ годинама у фабрици законито пребачени уговори о раду на београдску, сестринску фирму Фрад филтери интернатионал, иако нису мењали ни локацију ни услове из радног односа. У сваком случају, радницима који су се због тога трансфера додатно бринули, објашњено ја да то има везе са репрограмом пореског дуга.

У Пореској управи потврдили су да Фрад филтери из Алексинца имају репрограмирани порески дуг који је на почетку, у јануару прошле године, износио око 33 милиона динара. Међутим, „споразум је поништен 10.09.2012. године због непридржавања рокова за плаћање, пошто је од осам доспелих рата плаћено пет“ наводе у Пореској управи.

- До дана поништавања споразума плаћено је 15,5 милиона динара. Након поништавања споразума плаћено је још 5,5 милиона. Сходно Закону о условном отпису камата и мировању пореског дуга, ДОО „Фрад филтери“ је закључно са 31.03.2013. године испунио законске услове за мировање пореског дуга и налази се у статусу мировања пореског дуга. Порески дуг у мировању износи 84,6 милиона - објаснили су у ПУ.

Од пословодства ни јуче нисмо добили објашњење због чега су радници пребачени на друго предузеће, нити када могу да очекују своје зараде. Наиме, директор је, према речима секретарице, био на колегијуму, па иако је обећано да ће се јавити по окончању састанка, позив није уследио.
 

Коментара: 0


# синдикат штрајк Фрад Бранимир Забуновић Зоран Миљковић први мај
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима