Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Повећан број пореских обвезника

rss

07.03.2016.

Један од начина да се напуни каса је обухватнија наплата пореза, а посебно на имовину. Годину дана у том послу у 16 општина на на југу Србије помаже развојни програм Европског прогреса, финансиран средствима Уније и Владе Швајцарске. Први резулати су видљиви - број обвезника је порастао за трећину.

Повећан број пореских обвезника

Један од начина да се напуни каса је обухватнија наплата пореза, а посебно на имовину. Годину дана у том послу у 16 општина на на југу Србије помаже развојни програм Европског прогреса, финансиран средствима Уније и Владе Швајцарске. Први резулати су видљиви - број обвезника је порастао за трећину.

Алексиначка пореска управа за годину дана богатија је за 1.600 нових обвезника, што је за ту општину прави напредак.

Чедомир Ракић, заменик председника општине Алексинац се нада да ће се то одразити на у овој години са 3,4 на четири одсто укупног прилива, што се тиче пореза на имовину.

"То ће у парама изности око шест милиона динара. Оно што је битно је што ће тај новац бити уложен у инфраструктуру, у примарну здравствену заштиту, у школске објекте, спортско-рекреативне центре", каже Ракић.

А то не би могли сами. Развојни програм Европски прогрес помогао је Алексинцу, али и још 15 општина у Србији, како финасијски тако и саветодавно, да пореска управа буде ефикаснија и да грађани пријаве имовину.

"Осам пројеката који су завршена као резулатат имају више од 8.000 ново-регистрованих пореских обвезника што представља повећање од 30 одсто, а регистровано су 23.000 нових објеката. Очекивани приход од пореза у ових осам општина износи преко 15 милиона динара", каже менаџер пројектно-оперативног центра у Србији.

Транспарентост је кључна како би се подигла свест грађана о важности плаћања пореза али и да знају где се њихов новац троши.

"Наш порески систем је прилично компликован, начин обрачуна је често неразумљив и онима који се много више разумеју у саме порезе, тако да је грађаниам најједсноставније објаснити и помоћи им да плате своје пореске обавезе и то је најважније у овом тренутку", каже Милица Бисић, порески стручњак. 

Како би лакше измирили своје обавезе, Алексинчани су увели и порески калкулатор на сајту општине. Стручњаци указују, да би такав пример могла да следи и пореска управа и другде.

"То је одлично, једна од ствари која би могла да се направи на сајту Пореске управе је калкулатор различитих пореза или каматни калкулатор, тако да једноставно када хоће да плате своју обавезу не наилазе на толико административних и других препрека да на крају помисле зашто ја ово радим", каже Мисићева.

Процењује се да ће у 16 општина порез на имовину почети да плаћа нових 10.000 обвезника, што је додатни годишњи приход и до 35 милиона динара, више него довољно за нове вртиће, школе, путеве.

РТС

Коментара: 6


# Чедомир Ракић општина Прогрес предузетништво Милица Бисић Пореска Управа Европски прогрес
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+22) (-6)

  XXL 07.03.2016.
  Sram vas bilo,koliko ste povecali porez a tek kamate,gde ce vam dusa turciii...

 • (+8) (-12)

  Opozicioni poltroni 07.03.2016.
  Što sada nema komentara. Pa naravno, nije vest sa SNS sajta pa da pljujete, poltroni.

 • (+8) (-13)

  Provaljeni ste 07.03.2016.
  Tacno se vidi da se negativni komentari pustaju samo kada se naprednjaci spominju. Kad je neka druga stranka, nema komentara.

 • (+11) (-4)

  komunalni 07.03.2016.
  Sta je botovi?! Nema komentara pa ne mozete da zaradite sendvic :)

 • (+10) (-3)

  E moj Cedo 07.03.2016.
  Vi bi da uzimate,otimate,a narod gladuje :(
  Naplacen porez? Oteto,prokleto...ko nema da plati salju mu se izvrsioci,pa gle cuda i jos njihove 'usluge' platis...
  Nove takse,nove cene..kazne...
  Ako neces milom,ima silom...tuze te...seku struju...otimaju ono sto si sa mukom stekao.
  Na jednu stranu punis drzavne kase a na drugu,ljudi sve bedniji i gladniji... Posao dajte ljudima. Mislite da ce privatnici zadrzati radnike ako ih opteretite jos vecim porezima i nametima? Cedo,dete...kako ti dodje do ove funkcije,zaboravio si cime si se pre bavio,koliko ste jadikovali na drzav.poreze i namete? AL SIT GLADNOME NE VERUJE

 • (+6) (-2)

  aleksinčanka 08.03.2016.
  Stvarno ko si ti, koji su tvoji uspesi u radu, šta si radio pre nego što te politika dovela tu gde jesi.Šta si uradio za grad, šta si radio pre,čime možeš da se pohvališ?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима