Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Састанак управног одбора Европског ПРОГРЕС-а у Алексинцу

rss

29.10.2014. Извор: Радио Алексинац, општина, ОК радио

Први јавни састанак управног одбора развојног програма Европски ПРОГРЕС одржан је данас у Центру за кулуру у Алексинцу.

Састанак управног одбора Европског ПРОГРЕС-а у Алексинцу

Састанку су присуствовали представници делегације Европске уније у Србији, Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, Канцеларије Владе Србије за европске интеграције, Министарства финансија, Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), као и високи представници 34 општине са југа Србије обухваћених овим програмом.

Као домаћин скупа, присутнима се на почетку састанка обратио Ненад Станковић, председник општине Алексинац. Он је, најпре, госте упознао са тешком економском ситуацијом у Општини, и изразио наду да ће кроз програм Европски ПРОГРЕС Алексинац добити прилику да унапреди инвестициону климу, што би требало да допринесе отварању нових радних места. У наставку састанка, било је речи о конкурсима за финансирање пројеката из области родне равноправности, пружања подршке кластерима и израде пројектно-техничке документације, најскоријима од бројних активности које ће у оквиру овог програма бити реализоване.

"Европски ПРОГРЕС је изузетно важан програм јер подржава одрживи развој 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије", истиче за Радио Алексинац помоћница председника Општине Алексинац за економски развој Данијела Петковић.

Договорен је конкурс за пружање помоћи кластерима у укупном износу до 200.000 евра, као и подршку локалним самоуправама за социјалне и економске инфраструктурне пројекте, вредну 1,78 милиона евра.

"Овај програм финансирају Европска унија и Влада Швајцарске са 24,46 милиона евра у периоду од три и по године, док ће Влада Републике Србије преко својих ресорних министарстава и локалних самоуправа у истом периоду обезбедити суфинансирање појединачних пројеката" додаје Петковићева.

"Ми смо пре свега планирали да конкуришемо за израду пројектно-техничке документације за инфраструктурне пројекте који се тичу не само опремања радних зона, већ и заштите животне средине, тамо где нам мањка техничка документација или тамо где имамо техничку документацију, а која је или застарела јер није могла да се реализује због недостатка финансијских средстава, или ће морати да се редивира да би се усагласила са новим законским изменама."

Саговорница наглашава да ће локална самоуправа конкурисати и за инфраструктурне пројекте, али и за пројекте који се баве осавремењавањем услужног центра и рада локалне пореске администрације, као и за пројекте који се тичу географско-информационог система и свега осталог што директно треба да утиче на побољшање живота грађана општине Алексинац.

- ЕУ ПРОГРЕС је нова прилика за све нас: да створимо повољније услове за инвестиције и развој пословања; да оснажимо базу за развој инфраструктуре; да вам помогнемо да усвојите неке он најбољих глобалних пракси у вођењу пројеката - рекао је представник Сектора 3 делегације Европске Уније, Ричард Маса.

Одбор је одобрио и предлог пројекта за институционално јачање локалних механизама за родну равноправност и подршку општинама за побољшање политика родне равноправности, који ће на терену спроводити канцеларија Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

Општина Алексинац је 25. јуна ове године званично приступила развојном програму Европски ПРОГРЕС. Овај програм подржава одрживи развој 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије. Програм финансирају Европска унија и Влада Швајцарске са 24,46 милиона евра у периоду од три и по године. С обзиром да је општина Алексинац једна од девет општина које су у новом циклусу финансирања развојних пројеката приступиле овом програму, Алексинцу је указана част да буде домаћин првог јавног састанка управног одбора.


# председник општине општина Влада Републике Србије Данијела Петковић Ненад Станковић Радио Алексинац ЕУ Прогрес Ричард Маса Европски прогрес
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима