Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Povećan broj poreskih obveznika

rss

07.03.2016.

Jedan od načina da se napuni kasa je obuhvatnija naplata poreza, a posebno na imovinu. Godinu dana u tom poslu u 16 opština na na jugu Srbije pomaže razvojni program Evropskog progresa, finansiran sredstvima Unije i Vlade Švajcarske. Prvi rezulati su vidljivi - broj obveznika je porastao za trećinu.

Povećan broj poreskih obveznika

Jedan od načina da se napuni kasa je obuhvatnija naplata poreza, a posebno na imovinu. Godinu dana u tom poslu u 16 opština na na jugu Srbije pomaže razvojni program Evropskog progresa, finansiran sredstvima Unije i Vlade Švajcarske. Prvi rezulati su vidljivi - broj obveznika je porastao za trećinu.

Aleksinačka poreska uprava za godinu dana bogatija je za 1.600 novih obveznika, što je za tu opštinu pravi napredak.

Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac se nada da će se to odraziti na u ovoj godini sa 3,4 na četiri odsto ukupnog priliva, što se tiče poreza na imovinu.

"To će u parama iznosti oko šest miliona dinara. Ono što je bitno je što će taj novac biti uložen u infrastrukturu, u primarnu zdravstvenu zaštitu, u školske objekte, sportsko-rekreativne centre", kaže Rakić.

A to ne bi mogli sami. Razvojni program Evropski progres pomogao je Aleksincu, ali i još 15 opština u Srbiji, kako finasijski tako i savetodavno, da poreska uprava bude efikasnija i da građani prijave imovinu.

"Osam projekata koji su završena kao rezulatat imaju više od 8.000 novo-registrovanih poreskih obveznika što predstavlja povećanje od 30 odsto, a registrovano su 23.000 novih objekata. Očekivani prihod od poreza u ovih osam opština iznosi preko 15 miliona dinara", kaže menadžer projektno-operativnog centra u Srbiji.

Transparentost je ključna kako bi se podigla svest građana o važnosti plaćanja poreza ali i da znaju gde se njihov novac troši.

"Naš poreski sistem je prilično komplikovan, način obračuna je često nerazumljiv i onima koji se mnogo više razumeju u same poreze, tako da je građaniam najjedsnostavnije objasniti i pomoći im da plate svoje poreske obaveze i to je najvažnije u ovom trenutku", kaže Milica Bisić, poreski stručnjak. 

Kako bi lakše izmirili svoje obaveze, Aleksinčani su uveli i poreski kalkulator na sajtu opštine. Stručnjaci ukazuju, da bi takav primer mogla da sledi i poreska uprava i drugde.

"To je odlično, jedna od stvari koja bi mogla da se napravi na sajtu Poreske uprave je kalkulator različitih poreza ili kamatni kalkulator, tako da jednostavno kada hoće da plate svoju obavezu ne nailaze na toliko administrativnih i drugih prepreka da na kraju pomisle zašto ja ovo radim", kaže Misićeva.

Procenjuje se da će u 16 opština porez na imovinu početi da plaća novih 10.000 obveznika, što je dodatni godišnji prihod i do 35 miliona dinara, više nego dovoljno za nove vrtiće, škole, puteve.

RTS

video...

Komentara: 6


# Čedomir Rakić opština Progres preduzetništvo Milica Bisić Poreska Uprava Evropski progres
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+22) (-6)

  XXL 07.03.2016.
  Sram vas bilo,koliko ste povecali porez a tek kamate,gde ce vam dusa turciii...

 • (+8) (-12)

  Opozicioni poltroni 07.03.2016.
  Što sada nema komentara. Pa naravno, nije vest sa SNS sajta pa da pljujete, poltroni.

 • (+8) (-13)

  Provaljeni ste 07.03.2016.
  Tacno se vidi da se negativni komentari pustaju samo kada se naprednjaci spominju. Kad je neka druga stranka, nema komentara.

 • (+11) (-4)

  komunalni 07.03.2016.
  Sta je botovi?! Nema komentara pa ne mozete da zaradite sendvic :)

 • (+10) (-3)

  E moj Cedo 07.03.2016.
  Vi bi da uzimate,otimate,a narod gladuje :(
  Naplacen porez? Oteto,prokleto...ko nema da plati salju mu se izvrsioci,pa gle cuda i jos njihove 'usluge' platis...
  Nove takse,nove cene..kazne...
  Ako neces milom,ima silom...tuze te...seku struju...otimaju ono sto si sa mukom stekao.
  Na jednu stranu punis drzavne kase a na drugu,ljudi sve bedniji i gladniji... Posao dajte ljudima. Mislite da ce privatnici zadrzati radnike ako ih opteretite jos vecim porezima i nametima? Cedo,dete...kako ti dodje do ove funkcije,zaboravio si cime si se pre bavio,koliko ste jadikovali na drzav.poreze i namete? AL SIT GLADNOME NE VERUJE

 • (+6) (-2)

  aleksinčanka 08.03.2016.
  Stvarno ko si ti, koji su tvoji uspesi u radu, šta si radio pre nego što te politika dovela tu gde jesi.Šta si uradio za grad, šta si radio pre,čime možeš da se pohvališ?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima