Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Боља наплата пореза у Алексинцу

rss

07.03.2016.

Алексинац је једна од шеснаест локалних самоуправа које су спровеле програм Европске уније и швајцарске владе за унапређење пореске администрације.

РТС: Боља наплата пореза у Алексинцу

Програм "Европски прогрес" резултирао је прецизнијом евиденцијом објеката на територији општине, а очекује се и знатно већи буџетски прилив.

Више од 1.500 нових пореских пријава, једноставнији приступ информацијама и унапређен рад локалне пореске администрације новина је са којом се у Алексинцу ушло у ову годину. Нове пореске пријаве са терена донела су четири пописивача ангажована на шест месеци преко Националне службе за запошљавање.

Алексинац је једна од шеснаест локалних самоуправа које су спровеле програм Европске уније и швајцарске владе за унапређење пореске администрације. Програм "Европски прогрес" резултирао је прецизнијом евиденцијом објеката на територији општине, а очекује се и знатно већи буџетски прилив.

"Помагали смо им у попуњавању пријава", каже Надица Милошевић. "На лакши начин су могли да дођу до података од значаја за њих и испунили су грађанску обавезу да пријаве своју имовину."

Према речима Ивана Обрадовића, шефа Локалне пореске администрације, коришћена је база податка из 90-их година: "У међувремену су саграђени нови објекти, неки су порушени, тако да је добар ефекат пописивача."

То ће се, како је рекао Чедомир Ракић, заменик председника Општине Алексинац, одразити и на овогодишњи општински буџет, а новац од пореза на имовину биће, кажу, употребљен за радове на инфраструктури, школама, спортским теренима:

Одразиће се са 3,4% на 4% укупних прилива у општинском буџету што се тиче пореза на имовину. У парама то је око 6 милиона динара."

Иако са високом стопом незапослености и примањима испод републичког просека, Алексинчани су и до сада прилично редовно испуњавали своје обавезе. У прошлој години, због регулисања претходних дуговања, проценат наплате био је 124.

У оквиру пројекта вредног 9900 евра набављена је и нова опрема која убрзава рад локалне администрације. Унапређен је општински сајт, тако да грађани могу сами тачно да обрачунају своја пореска задужења, што скраћује задржавање на шалтерима.


# Чедомир Ракић порез незапосленост ЕУ Швајцарска Пореска Управа Европски прогрес Надица Милошевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима