Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Слом и васкрс Србије"

rss

15.01.2013.

Мемоарску књигу Косте Стојановића „Слом и васкрс Србије” недавно је објавила Радио-телевизија Србије.

Коста Стојановић 1867-1921, математичар, државник, утемељивач математичке економије, претеча кибернетике, визионар, преводилац, песник, остварио је изузетну синтезу различитих наука и друштвени живот тумачио математичким законитостима.

Коста Стојановић

У време славно, када је кнез Михаило Обреновић успео да од Турске царевине добије на управу београдску тврђаву, као и градове Шабац, Смедерево и Кладово, рођен је Коста Стојановић (1867–1921), у Алексинцу, од мајке Малене и оца Стевана, трговца пореклом из села Маловишта код Битоља. Средњу школу завршио је у Нишу 1885, као један од најбољих ђака, да би потом уписао Филозофски факултет Велике школе у Београду. Студирао је у генерацији са чувеним Михаилом Петровићем – Миком Аласом, стекавши на Великој школи универзална знања која су му дала почетне импулсе за истраживање природе.

Овако почиње животопис који је саставио Миомир Гаталовић као увод у књигу „Слом и васкрс Србије”, коју је приредио Слободан Турлаков, а објавила Радио-телевизија Србије.

Коста Стојановић, истакнути научник, професор Велике школе и Универзитета, чије дело многи данас сматрају претечом кибернетике и модерне теорије система, имао je судбину да буде на истуреним државним и политичким положајима у најтежим временима по српски народ. Обављао је дужност министра народне привреде. Поред тога, није заборавио ни да остави траг о свом времену пишући мемоаре Слом и васкрс Србије, у којима је објаснио узроке војног пораза Србије 1915.

Најчувенија дела Косте Стојановића свакако су „Тумачење физичких и социјалних појава” и „Основи теорије економских вредности”, али је његово најпознатије и најинтригантније дело управо „Слом и васкрс Србије”, које је деценијама чамило у тами, и које РТС сада први пут објављује.

У овој „расправи" посебно се окомљује на Николу Пашића, видећи у њему сву моралну нискост човека спремног на све само да би очувао свој доминантни положај, као и на наше повлачење кроз Црну Гору и Албанију, истичући као бољу и спасоносну варијанту повлачење ка Солуну.

У сваком случају, књига Косте Стојановића „Слом и васкрс Србије” баца ново светло на један период наше историје, на војни пораз Србије 1915, и улогу Николе Пашића у тим преломним годинама.


Отац кибернетике

У књизи "Тумачење физичких и социјалних појава", опсежно је разрадио замисао да се помоћу термодинамичких категорија, може управљати друштвеним токовима. Идеја о таквој целовитости, касније је постала позната као кибернетика.

"Дошао је, да као свештеник науке, у овом храму, проповеда велике истине, које се дотле нису чуле. Математичка физика бави се мртвом природом, али је њега интересовао цео свет, њега је интересовао живот. Зато је катедра била уска за његов рад. Стојановића је занимао друштвени живот - та жива машина са милионима точкова, коју је звао друштво, и на којој је применио законе термодинамике. Тако је сазидао први мост између теоријске физике и социјалних појава. Својим положајем и искуством био је најпозванији, у целом научном свету, да великим искуствима Првог светског рата, да облик математичких закона." Милутин Миланковић.

Коментара: 0


# Коста Стојановић школе Филозофски факултет Милутин Миланковић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима