Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Анатолиј Кљосов: Руси уче да су се Словени доселили у Русију са Балкана, Срби тврде са Карпата

rss

19.01.2013. Весна Арсић, НСПМ, Србослов

Поводом објављивања „Завршног документа“ Међународне научне конференције „На изворишту културе и науке“, 17. јануара, у београдском Аероклубу одржана је конференција за новинаре.
Присутнима су се обратили проф. др правних наука са московског универзитета Божидар Митровић, историчар уметности, кустос Музеја примењене уметности Душан Миловановић, мр физике Драгољуб Антић и археолог проф. др Радмило Петровић који су указали на значајне научне теорије и закључке са прошлогодишњег скупа.

Анатолиј Кљосов: Руси уче да су се Словени доселили у Русију са Балкана, Срби тврде са Карпата

Најављен је и зборник радова са овог научног догађаја од око 750 страна, чија је израда у завршној фази.

Научна конференција је одржана четири месеца раније, три септембарска дана (од 21. до 23. прошле године) у Београду, Винчи, Лепенском Виру, Доњем Милановцу. Организатори овог скупа су били Регионална друштвена организација „Обједињење Срба“ из Москве, Удружење за очување и неговање винчанске културе „Винчански неолит“, Удружење „Милутин Миланковић“, Друштвена организација за заштиту азбуке „Ћирилица“ и „КолоВенија“ из Београда. Са 64 рада из земље и иностранства учествовало је 12 академика из 7 академија наука различитих земаља, 11 универзитетских професора, 9 доктора наука, 12 магистара и око 20 истраживача разних професија. Најпознатији учесници су проф. др Анатолиј Кљосов, водећи светски научник у области генеалогије, бивши професор московског државног универзитета „Ломоносов“, Харвардског универзитета, италијански историчар и лингвиста Ђанкарло Тицијани Томецоли, византолог проф. Радмило Петровић, проф. др правних наука са московског универзитета Божидар Митровић, уједно и један организатора овог скупа. Као пратеће манифестације су биле организоване изложба савремених уметничких дела и археолошког материјала у галерији „Прогрес“, организовање народног кола у Кнез Михаиловој, певање предачких песама на Калемегдану, које су осликале јавности друштвени живот првих народа са ових простора.

Посебност и занимљивост ове научне конференције је у томе што се дошло до нових открића о цивилизацији на Балканском полуострву. Постојеће научне теорије о настанку цивилизације на простору Месопотамије и доласку Словена са Карпата на Балканско полуострво су оповргнуте доказима савремених научних дисциплина. Проф. др Анатолиј Кљосов је генетичким анализама ДНК указао на чињенице – генетички материјал показује да бела раса, европска, потиче са Балканског полуострва, одакле се шири на остале стране света. Ова теорија се управо поклопила са лингвистичким истраживањима на Криту, које је објавио господин Томацоли, указујући на лингвистичку теорију континуитета по којој су се језици развијали из једног корена, а не као што је досадашња наука тврдила да је сваки народ стварао свој језик. Секција за језик и писмо је имала преко 25 радова из своје области, у којима су детаљно и аргументовано изведени закључци о развоју писма и језика и потреби наших предака за изражавањем уопште, а посебно уметничким, кроз песме. И археологија је са своје стране потврдила ове нове научне тезе, аргументујући их налазиштима у Винчи на дубини од 6-7 метара, који указују на првобитност цивилизације управо на овим просторима. Помоћу различитих научних дисциплина научници разних земаља су извели исте закључке – на тлу Балканског полуострва је настала прва цивилизација, и то пре око 12.000 година. Ово указује на потребу новог преиспитивања већ установљених научних теорија о постанку цивилизације.

Један од куриозитета признатих научних истина је изнео др Кљосов, наводећи да се у руским школама учи да су се Словени доселили у Русију са простора Балканског полуострва негде отприлике у VII веку, док се у српским школама учи управо супротно, да су Словени досељени са Карпата на Балканско полуострво у исто време.

Могућност утврђивања нових научних истина је изазвала код нас и негативне реакције. Декан Филозофског факултета Милош Арсенијевић је покушао да откаже гостовање научника из Италије, Русије, Немачке, САД, Србије у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, али, срећом, ректор, Сенат и Ректорат Универзитета су га одбили. У једним београдским новинама се појавио текст у коме Филозофски факултет и САНУ проглашавају ову конференцију „ненаучном“ и ограђују се од ње, а један београдски часопис објављује два текста у истом тону. Учесници, признати научници у свету, ненавикнути на овакав третман, затражили су објашњење. Испоставило се да у САНУ нико није ни на какв начин оцењивао овај догађај. Тако је, осим речитог ћутања водећих београдских медија и медијске блокаде, направљена штета – не научницима, већ науци, па и Србији, која у новим научним сазнањима може да просперира, пре свега туристички и економски. Људски је можда разумљива потреба наших стручњака да бојкотују и негирају нова научна сазнања. На то их наводи потреба за грчевитим чувањем стечених позиција које им гарантују мир и безбедну корист. Такође је објашњива и вековна научна заблуда, с обзиром на чињеницу да је била заоденута потребом Римског царства за окупирањем ових простора и аспирацијом ове културе, управо зато што је знала за њен значај и повољан географски и климатски положај.

Ипак, неке чињенице показују да се нешто мења и да ће споменуте негативне реакције у најмању руку бити усамљене, а затим и у великом закашњењу у односу на нова открића и доказе уколико не препознају вредност тих промена. У прилог томе говоре подаци да је споменута изложба у београдској галерији „Прогрес“ под називом „Преносиоци ватре“ имала око 15.000 посетилаца, да ће се преселити у Русију где се очекује велики успех, да је најављена могућност одржавања редовне годишње културно-уметнички-научне манифестације управо на овим просторима који недвосмислено потврђују да је овде била колевка цивилизације. Универзитет у Београду, Министарство културе и информисања, знатижељни грађани су показали да имају слуха за ове вредности. Можда ће у години обележавања седам векова Миланског едикта, који је симбол верске толеранције, и остале државне институције подржати, пре свега жељу за научном истином, а затим отшкринути врата туристичком, економском и сваком могућем просперитету који из тога проистиче.


# изложба Филозофски факултет Милутин Миланковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима